Citaku: Rus pomagao Srbima u postavljanju barikada na Kosovu

'Jedino vlada u Beogradu vrši pritisak na kosovske Srbe', upozorila je Citaku (EPA)

Veleposlanica Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vlora Citaku optužila je u ponedjeljak službenika Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK), ruskog državljanina Mihaila Krasnoščekova, da je, koristeći se službenim vozilom te misije, pomagao podizanje barikada i spriječio akciju policije Kosova u Zubinom Potoku.

Krasnoščekov je priveden tokom nedavne policijske operacije na sjeveru Kosova, kada je, osim njega, policija privela i jednog pripadnika lokalnog osoblja UNMIK-a.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj Kosovu Citaku je kazala da je Krasnoščekov “donio motornu pilu kako bi oborio drveće na cestu i spriječio prolazak policije Kosova”.

Tvrdi i da je odbio suradnju te nije htio pokazati službene isprave.

“Dosad se nijednom službeniku UN-a na Kosovu nije ništa dogodilo, niti je bio meta prijetnji ili zastrašivanja”, rekla je Citaku.

Zahvalnost UN-u na pomoći i rezoluciji

Podsjeća da je Krasnoščekov potom uhićen te odveden u policiju, gdje mu je ponuđena liječnička pomoć.

Tvrdi i da ima potvrdu iz bolnice u Mitrovici da mu “nije bilo ništa ozbiljno”.

U ime vlasti Kosova zatražila je međunarodnu istragu o cijelom incidentu, za koji je rekla da nema nikakve veze s UNMIK-om ni mandatom ruskih pripadnika u toj misiji.

Prema njezinim riječima, osoblje UN-a bilo je upozoreno pred policijsku akciju i dobilo instrukcije da tog dana rade od kuće.

Istovremeno, odbacila je optužbe da vlasti Kosova “namjerno ciljaju” osoblje UNMIK-a.

Zahvalila je UN-u povodom 20. godišnjice usvajanja Rezolucije 1244, kojom je okončan sukob na Kosovu, ali i zatražila ukidanje UNMIK-a.

“Kosovo je zahvalno UNMIK-u za ulogu u prvim godinama mandata, ali više ne vidim razlog za njegovo daljnje prisustvo. Može li mi bilo tko reći što je danas posao UNMIK-a na Kosovu, uz toliko problema širom svijeta?”, zapitala je Citaku.

Smatra da bi se resursi UN-a dodijeljeni Kosovu mogli bolje iskoristiti negdje drugdje.

Kosovo za dijalog bez uvjeta

Dodala je da Kosovo želi dijalog, ali bez uvjeta, te je optužila službeni Beograd da je on taj koji uvjetuje dijalog.

Tvrdi da je jedini razlog što nije formirana zajednica općina sa srpskom većinom taj što Beograd kontrolira kosovske Srbe i što im je rečeno da napuste radnu skupinu za izradu statuta.

Prema njezinim riječima, “jedino Vlada u Beogradu vrši pritisak na kosovske Srbe”.

Optužila je Srbiju da vodi kampanju “dehumanizacije” građana Kosova te podsjetila na nedavnu izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić o “ljudima iz šume”.

“Ti ljudi Kosovo čine ponosnim jer su zaštitili svoje voljene od srpske agresije”, zaključila je Citaku.

Zaključila je i kako “neovisnost Kosova nije proizvod pokreta secesionizma, nego produkt dekolonizacije”. 

Izvor: Agencije