Mediji: SAD i Izrael pokušavaju spriječiti nalog za hapšenje Netanyahua

Međunarodni krivični sud bi uskoro mogao izdati naloge za hapšenje Benjamina Netanyahua, Yoava Gallanta i Herzija Halevija pišu izraelski mediji.

SAD je već angažovan u nastojanju da blokira naloge za hapšenje, pišu izraelski mediji (REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo)

Izrael i SAD ulažu diplomatske napore kako bi sprečili Međunarodni krivični sud (ICC) da izda nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua i drugih izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi, prenijeli su izraelski mediji.

Kako je navedeno, Netanyahu je zabrinut da bi takav potez mogao narušiti ugled Izraela na međunarodnoj sceni i u kontaktu je sa zvaničnicima administracije američkog predsjednika Joea Bidena, prenosi Tanjug, pozivajući se na The Times of Israel.

Analitičar izraelskog lista Haaretz Amos Harel napisao je da izraelska vlada pretpostavlja da će vrhovni tužilac ICC-a Karim Khan uskoro izdati naloge za hapšenje premijera, ministra odbrane Yoava Gallanta i načelnika štaba vojske Herzija Halevija.

SAD i Izrael nisu potpisnici Rimskog statuta

SAD, koji, kao i Izrael, nije među 124 zemlje koje su potpisale Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, već su angažovane u nastojanju da blokiraju naloge za hapšenje, navodi Harel.

Netanyahu je u petak izjavio da bi predstojeće odluke ICC-a mogle postati “opasan presedan”, ali da se stav Izraela ne mijenja.

“Nikada se nećemo prestati braniti. Iako odluke suda u Hagu neće uticati na akcije Izraela, one bi bile opasan presedan koji bi prijetio vojnicima i zvaničnicima bilo koje demokratije koja se bori protiv kriminalnog terorizma i agresije“, poručio je premijer Izraela.

Izvor: Agencije