Vučić: ‘Velika Albanija’ je strateška politika Prištine i Tirane

Vučić kaže da su ga u Bratislavi molili da ne govori o 'Velikoj Albaniji' (EPA)
Vučić kaže da su ga u Bratislavi molili da ne govori o 'Velikoj Albaniji' (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da izjave političara Kosova i Albanije o stvaranju “Velike Albanije” nisu slučajnost i “plašenje mečke rešetom” nego da to postaje njihova strateška, a ne taktička politika.

Novinarima u Bratislavi rekao je da su mu na međunarodnoj konferenciji Globsec 2019. šest puta uputili molbu da, kako kaže, slučajno ne govori o “Velikoj Albaniji”.

“To im je najveća molba, pošto je to njihova greška u koracima, kažu kako oni to stvarno ne žele iako je svakome jasno da to postaje deo njihove suštinske strategije. Na to se nasmejete i nastavite da se borite za svoju zemlju”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o sve češćim spominjanima “Velike Albanije” od albanskih političara i nereagiranja međunarodne zajednice.

Kazao je i da se na skupu u Bratislavi u petak borio za Srbiju, Kosovo i srpski narod onoliko koliko je mogao.

‘Pozicija Kosova znatno slabija’

“Svom snagom i energijom, možda nekada preterano i prejako”, kaže, ali, ističe, “bar znam da sam se borio najbolje što sam umeo”.

Izjavio je da je pozicija Kosova danas u svakom pogledu slabija nego prije deset godina i izrazio uvjerenje da će upravo ti “jaki i snažini i mišićavi iz Prištine” ipak morati popustiti i ukinuti 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije.

“Kada je nečija pozicija jaka, onda to ne morate da ponavljate hiljadu puta. Nisam rekao nikada da je pozicija Srbije snažna već teška”, rekao je Vučić novinarima na pitanje kako komentira izjavu premijera Kosova Ramusha Haradinaja nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je pozicija Kosova “nikad jača”.

Upitan je li možda Haradinaj mislio na svoju poziciju, a ne na poziciju Kosova, predsjednik Srbije rekao je da ne misli ni na jedno ni na drugo.

“Ne bih se kladio. Recite mi gde im je snažna pozicija? Ona je svakoga dana u svakom pogledu i svakom smislu sve slabija”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO