Karamarko: Cijela Hrvatska je Bleiburg

Karamarko se oglasio na Facebooku (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Bivši predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko žestoko je reagirao na odluku Katoličke crkve u austrijskoj pokrajini Koruškoj da zbog političke instrumentalizacije zabrani održavanje mise kod Bleiburga, tražeći da se u Hrvatskoj jedan dan u maju proglasi danom “nacionalne žalosti i sjećanja” na, kako je rekao, “nevine žrtve” Bleiburga.

U otvorenom pismu na Facebooku, naslovljenom “Cijela Hrvatska je Bleiburg”, Karamarko je postavio pitanje ko to zabranjuje hodočašće za, tvrdi on, “nevine ubijene Hrvatice, Hrvate i ljude drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti u Bleiburgu”.

“Zabrana slavljenja svete mise za pokoj duša, uz prisustvo i vođenje euharistijskog slavlja hrvatskih biskupa, nije ništa drugo nego čin obezvrjeđivanja hodočašća i perfidno obeshrabrivanje hodočasnika kako bi ih na Bleiburgu iz godine u godinu bilo sve manje, dok se taj posljednji sjaj svijeće istine potpuno ne ugasi”, kaže Karamarko, prenosi hrvatski Index.

Reklama

Dodao je da nema alternative svečanom euharistijskom slavlju i molitvi za žrtve, kako je rekao, “najvećeg genocida” u Hrvatskoj.

Dostojanstvena komemoracija

“Nema alternative Bleiburgu, jer je cijela Hrvatska Bleiburg, a cijeli je Bleiburg u našim srcima”, piše Karamarko.

Smatra da je jedini pravi državnički odgovor, kako kaže “perfidnim nastojanjima” to da se u Hrvatskoj jedan dan u maju proglasi “nacionalnim danom žalosti, molitve i sjećanja” na, kako je naveo, “nevine žrtve genocida s ishodištem na Bleiburgu”.

Reklama

Bivši predsjednik HDZ-a dodao je da će hrvatski narod, ako padne na ovom “ispitu”, u budućnosti biti suočen sa, kako je rekao, obezvređivanjem “Oluje” i “vukovarske kolone sjećanja”.

U međuvremenu, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković održao je radni sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskupom Želimirom Puljićem, i generalnim sekretarom, biskupom Petrom Palićem.

Zaključak sastanka, kako prenosi HINA, jest da će se nastaviti dogovori o “dostojanstvenoj komemoraciji žrtava Bleiburga”.

Izvor: Agencije