Pelješki most: Odbijene sve žalbe, gradnja može početi

Prema ugovoru izgradnja mosta će trajati 36 mjeseci (Al Jazeera)

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je žalbe austrijskog Strabaga i zajednice ponuđača italijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayija uložene na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Na internetskim stranicama DKOM-a u ponedjeljak je objavljeno rješenje Komisije prema kojem se odbijaju kao neosnovane žalbe Strabaga i zajednice ponuđača italijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayija.

U Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave u januaru su stigle dvije žalbe na odluku o odabiru kineskog konzorcija “China Road and Bridge Corporation” za graditelja Pelješkog mosta.

Reklama

Dvije žalbe

Prvo se na taj odabir žalio austrijski Strabag, a nedugo nakon toga i zajednica ponuđača u kojoj su italijanski Astaldi i turski CT Ictas, koja se žalila na procjenu kvaliteta garancije italijansko-turske ponude za gradnju mosta

Strabag se, s druge strane, žalio jer je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene u pogledu izvođenja niza radova. Pretpostavlja se da su Kinezi mogli ići s nižom ponudom jer će dobiti nedopuštene državne podrške. U Strabagu, navodno, impliciraju da kineske vlasti posredstvom gradnje Pelješkog mosta žele lakše “probiti” tržište Evropske unije, a što nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a.

Austrijancima, uz ostalo, smeta što naručilac, tj. Hrvatske ceste nisu ispitale niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što su trebale prema odredbama Zakona o javnoj nabavci i direktivi Evropskog parlamenta i Vijeća. Izračunali su da su u nekim stavkama cijene izvođenja radova i nekoliko desetaka puta niže od njihovih, a damping su “pročitali” u 13 stavki.

Reklama

Bez tačnih podataka

Žale se i što izvođač radova kojeg su odabrale Hrvatske ceste nije naveo tačne podatke o tome koji će postotak poslova izvršavati pojedini član konzorcija, što je bilo jedno od pravila konkursa. 

Astaldi je, kao i Strabag, platio 13.440 eura (100.000 kuna) predviđene naknade za podnošenje žalbe. Za vrijeme rješavanja žalbi cijeli proces bio je u mirovanju.

Poznato je da je italijansko-turski konzorcij za gradnju Pelješkog mosta ponudio cijenu 342 miliona eura (2,55 milijardi kuna), Strabag 352 miliona eura (2,62 milijardi kuna), a kineska kompanija 279 miliona eura (2,08 milijardi kuna), svi iznosi bez PDV-a.

Reklama

Protivljenje Bosne i Hercegovine

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije se zvanično usprotivio izgradnji Pelješkog mosta, što je podržala većina parlamentarnih stranaka.

Tom prilikom upućen je i poziv Hrvatskoj da se hitno uključi u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja rješenja za razgraničenje na moru na principima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

Jedni navode da se most na jugu Hrvatske ne može graditi bez riješenog pitanja granice i slobodnog prolaza između dvije zemlje, a drugi da to nije zvaničan stav institucija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije