Pelješki most gradit će kineska kompanija

Pelješki most
Prema ugovoru izgradnja mosta će trajati 36 mjeseci (Al Jazeera)

Kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation izvodit će prvu fazu izgradnje mosta Pelješac s pristupnim cestama, objavile su u petak Hrvatske ceste.  

“Od tri pristigle ponude za sklapanje ugovora o javnoj nabavi odabrana je ona zajednice ponuditelja – China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering, s cijenom ponude u iznosu od 2,08 milijardi kuna (278,8 milijuna eura) bez PDV-a te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci”, navodi se u priopćenju Hrvatskih cesta.

Ista ponuda je ocijenjena prema kriterijima kao ekonomski najpovoljnija ponuda, a rok mirovanja iznosi 15 dana, ističu iz Hrvatskih cesta, koji su odluku o odabiru objavili i na svojim službenim internet stranicama i u elektroničkom oglasniku javne nabave.

Za gradnju prve faze Pelješkog mosta Hrvatske su ceste dobile tri ponude – kineskog konzorcija, potom talijanskog Astaldija i turske tvrtke IC Ictas te ponuda njemačkog Strabaga, prenosi Hina. 

Od mogućih osam ponuditelja koji su prošli prvu pretkvalifikacijsku fazu, tri su navedena ponuditelja predali svoje ponude za izgradnju prve faze Pelješkog mosta, čija je vrijednost zajedno sa pristupnim cestama procijenjena na 1,8 milijardi kuna (241,2 milijuna eura).

Tri su ponude u Hrvatskim cestama otvorene 15. rujna prošle godine. 

Zajednička ponuda Astaldija i turske tvrtke iznosila je 2,55 milijardi kuna (341,8 milijuna eura) bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna (427,5 milijuna eura) s PDV-om, a Stragabova 2,62 milijardi kuna (351,1 milijun eura) bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna (439,6 milijuna eura) s PDV-om.

Ukupna vrijednost projekta 526 miliona eura

Kineski konzorcij “China Road and Bridge Corporation” dao je ponudu od 2,08 milijardi kuna (278,8 milijuna eura) bez PDV-a odnosno 2,6 milijardi s PDV-om (348,5 milijuna eura).

Rok za evaluaciju ponuda bio je 120 dana, a sam izvođač objavljen je pri kraju tog roka. 

Pelješki most proglašen je projektom od iznimnog strateškog značaja za zemlju, ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om,  vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle sa 357 milijuna eura.

Odluku o sufinanciranju najvećeg hrvatskog projekta ikad Europska komisija donijela je u lipnju 2017.

Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 kilometra i visokog 55 metara, trebala bi trajati 36 mjeseci od početka radova s tim da će most imati četiri prometna traka.

Projekt “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom” predviđa izgradnju mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu, čime će se povezati Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom zemlje.

Most će olakšati neometan protok roba i ljudi tijekom cijele godine, posebice tijekom turističke sezone.

Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dužine osam kilometara.

Isto tako, poboljšat će se postojeća cesta D414. Svi radovi trebali bi završiti do 2022. godine.

Zagrebački Jutarnji list piše da je na najvišoj političkoj razini u Hrvatskoj odlučeno je da će most Pelješac graditi kineska kompanija.

Ovo je, stoji dalje, prvi puta da se jedna kineska kompanija javila na natječaj u zemlji članici Europske unije, a nakon službene objave odluke počinje teći rok za podnošenje žalbi Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave.

O eventualnim žalbama ovisi i kada će biti potpisan ugovor o građenju te početak radova.

Odgađanje donošenja odluke

Nakon što je utvrđeno da je kineska ponuda najpovoljnija u svim elementima, piše Jutarnji list, u hrvatskoj Vladi uslijedilo je stotinjak dana drame, a iako formalno odluku o izvođaču donosi Uprava Hrvatskih cesta, u ovom je slučaju, kako tvrdi list, sve bilo u rukama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića.

Nekoliko je elemenata utjecalo na odgađanje donošenja odluke – prije svega, čekao se barem neslužbeni stav Europske komisije o mogućnosti da posao gradnje mosta dobije kineska kompanija, budući da se projekt sa 85 posto potrebnih sredstava sufinancira iz fondova EU-a.

List navodi da iako nitko nije službeno Hrvatskoj prigovarao da posao ne može dati kineskoj kompaniji, neslužbeno je sugerirano da pričeka s odlukom, a više je velikih europskih tvrtki navodno lobiralo u Bruxellesu da se Kinezima onemogući ulazak na hrvatsko tržište.

Tu je, navodi se dalje, bila i prijetnja Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije da će najprije preko Parlamenta BiH te u Bruxellesu izlobirati odgodu gradnje mosta zbog neriješenog graničnog pitanja.

Zagrebački dnevnik piše da je u BiH Hrvatima glavni saveznik Milorad Dodik, koji je Zagrebu poručio da ima pravo na gradnju Pelješkog mosta i da će njegovi zastupnici biti na strani HDZ-a u Domu naroda, gornjem domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime bi se blokiralo donošenje odluke o protivljenju gradnji Pelješkog mosta kao zajedničkog stajališta Parlamentarne skupštine BiH, koju čine dva doma.

No, uvjet za podršku je što brža realizacija gradnje mosta preko Save kod Nove Gradiške, a kada mu je to obećano, Dodik je, navodi se, održao svoje obećanje.

Izvor: Al Jazeera