Njemački mediji o Gruevskom: Vladar koji žrtvuje zemlju

Grupa članova VMRO-DPMNE, koja sebe naziva Inicijativa za reformu, mjesecima traži ostavku Gruevskog (AP)

Nikola Gruevski je u početku važio za liberalnog modernizatora Makedonije. Sposobni investicioni bankar postao je ministar finansija svoje zemlje kada je imao samo 28 godina i bio je zadužen za stabilizaciju valute i ekonomije, piše njemački Spiegel.

Kako prenosi beogradski Blic, Gruevski je u augustu 2006. godine, neposredno prije 36. rođendana, preuzeo dužnost predsjednika Vlade i zalagao se za integraciju Makedonije u EU i NATO. U to vrijeme, ova zemlja od dva miliona stanovnika u srcu Zapadnog Balkana važila je, pored Hrvatske, za najizglednijeg kandidata za ulazak u EU.

Međutim, Gruevski je od tada doživio preobražaj – u ultranacionalističko-populističkog vladara, koji upravlja zemljom koristeći kriminalne metode: od najdrskijeg lažiranja izbora, preko podmićivanja i sveopćeg prisluškivanja do, kako se sumnja, naručenih političkih ubistava. Na taj način, Makedonija se iz zemlje koja služi za primjer preobrazila u najeksplozivniju državu u regiji, piše Spiegel.

Reklama

Državna kriza, koja traje već tri godine, prošlog četvrtka je doživjela novi vrhunac: poslije višesedmičnih nacionalističkih demonstracija, naoružane grupe upale su u parlament i brutalno pretukle poslanike iz redova opozicije. 

Političko preživljavanje

Makedonski publicista Sašo Ordanoski vjeruje da je Gruevski spreman “žrtvovati cijelu Makedoniju samo da bi politički preživio”. On želi zemlju gurnuti u haos da bi se potom profilirao kao stabilizator.

Poslije afere “Prisluškivanje” postalo je jasno zašto Gruevski može očekivati dugogodišnju zatvorsku kaznu. Audiosnimci prisluškivanih telefonskih razgovora, dostavljeni 2015. godine opozicionim socijaldemokratama (SDSM), dokumentirali su nevjerovatne razmjere kriminalnih radnji Gruevskog i njegove klike, dodaje se u analizi njemačkog lista.

Reklama

Spiegel podsjeća kako je afera “Prisluškivanje” izazvala građanske proteste, koji su doveli do miješanja EU-a i novog političkog početka. Gruevski je u januaru 2016. podnio ostavku, da bi se zatim posvetio strategiji odgađanja. Razlog: Nezavisno specijalno državno tužilaštvo za korupciju i političke zločine, koje je parlament uspostavio u okviru posredovanja EU, obavljalo je istragu iznenađujuće dosljedno i predstavio je uvjerljive dokaze o mafijaškim metodama upravljanja za vrijeme Gruevskog. Do sada je samo zahvaljujući pravosudnim organima, koji su mu uglavnom lojalni, spriječeno pokretanje postupka protiv bivšeg šefa vlade i njegovih najbližih saradnika.

Nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u decembru 2016, Gruevski je prešao na taktiku totalne konfrontacije. Njegova partija VMRO-DPMNE izgubila je apsolutnu većinu.

Drugoplasirani SDSM, zajedno sa tri partije makedonskih Albanaca, koji čine blizu četvrtinu tamošnjeg stanovništva, uspjele su organizirati parlamentarnu većinu, ali je predsjednik države Đorge Ivanov, koji pripada taboru Gruevskog, odbio povjeriti šefu socijaldemokrata Zoranu Zaevu mandat za formiranje vlade.

Reklama

Da bi obrazložio takav postupak, Ivanov je igrao na “albansku kartu”, tvrdeći da albanske partije sa svojom “platformom kojom upravlja Tirana” teže federalizaciji i podijeli Makedonije.

Sijanje etničke mržnje

Socijaldemokrate su obećale albanskoj manjini da će se dosljednije zalagati za njihove ciljeve, što im je na izborima u decembru donijelo mnogo njihovih glasova.

“Nasuprot tome, Gruevski i njegova partija nastoje da posiju sjeme etničke mržnje: uporedo s blokadom predsjednika države, od početka marta su svake večeri organizirali nacionalističke, antialbanske demonstracije u prijestolnici Skoplju i drugim dijelovima zemlje, pod parolom: ‘Za ujedinjenu Makedoniju'” – piše Spiegel.

Reklama

Ako iza ovoga stoji pokušaj Gruevskog da pokrene spiralu nasilja i izazove proglašenje vanrednog stanja kako bi stekao vanredna ovlaštenja, onda je ta taktika očigledno propala, zaključuje njemački list. Brutalne scene iz parlamenta izazvale su zgražavanje velikog dijela javnosti. Osim toga, dijelovi vojske i snaga sigurnosti već su se posredno distancirali od Gruevskog i njegovih ljudi.

Parlamentarna većina, koju čine socijaldemokrate i albanske partije, nasuprot tome, ima podršku EU-a  i SAD-a. U danima koji su pred nama ona namjerava da započne formiranje vlade.

“Vjerovatno ćemo neko vrijeme imati paralelne institucije u Makedoniji”, prognozira publicista Ordanoski.

Izvor: Agencije