Čović: HDZ-u nije prihvatljiv građanski koncept uređenja države

Čović smatra da je potrebno mijenjati ustavno-pravni okvir BiH, kako bi bila 'normalna zemlja' (Anadolija)

Bosni i Hercegovini je potrebna potpuna reorganizacija da bi normalno funkcionirala. Ono što ima bošnjački narod, a to je većina u jednom dijelu države, ili srpski narod, morat će imati i hrvatski, kazao je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović u intervjuu za Večernji list.

Kazao je kako su „Hrvati stalno u rukavicama iznosili svoje prijedloge kako bi se izbjegla zamka glede tumačenja da je to podjela BiH ili otcjepljenje“, dodajući da „HDZ jasno zagovara ustroj BiH s četiri federalne jedinice“ te da za HDZ nije prihvatljiv građanski koncept uređenja države.

Na pitanje zašto su kantoni toliko važni Hrvatima, Čović je kazao da je to jedini segment vlasti u kojem se može reći da su adekvatno zastupljeni.

Reklama

‘Hrvati najveće žrtve’

„Nažalost, to je jedini segment vlasti u BiH u kojemu možemo reći da su Hrvati primjereno zastupljeni potrebi ustavne jednakopravnosti ovog naroda. Kroz dva entiteta to apsolutno nismo. U Republici Srpskoj smo zastupljeni s 1,5 posto pučanstva, a samo zahvaljujući razumijevanju te pozicije omogućeno je da imamo pojedinačne predstavnike u vlasti iako to praktično ne bismo mogli imati. U hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH Hrvata je 22,5 posto.

Izvršna vlast ovdje funkcionira tako da je devet Bošnjaka u Vladi, još trojica Srba koje izaberu bošnjačke stranke, dok je samo pet Hrvata. Za sve odluke Bošnjaci mogu nadglasati Hrvate i to se događa učestalo u posljednjih nekoliko mjeseci. Zato su nama županije jako važne da tamo gdje imamo većinu mogu artikulirati glas Hrvata“, kazao je Čović.

Reklama

On je također kazao da je potrebno mijenjati ustavno-pravni okvir BiH, kako bi bila “normalna zemlja“, a što se tiče pitanja u vezi rezultata popisa stanovništva u BiH i posljedice rata, kratko je odgovorio: „Hrvati su najveće žrtve“.

Izvor: Agencije