Izetbegović uzaludno čekao Čovića u Konjicu

'Ovakav odnos stranaka definitivno nije dobar za BiH', kaže Izetbegović (Anadolija)
'Ovakav odnos stranaka definitivno nije dobar za BiH', kaže Izetbegović (Anadolija)

Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine na čelu sa  šefom stranke i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem nisu došli u Konjic na sastanak u vezi sa usaglašavanjem Mehanizma koordinacije sa delegacijom Strankom demokratske akcije predvođenom predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem.

Iz izvora HDZ-a BiH nezvanično je rečeno da delegacija ove stranke nije ni namjeravala doći u Konjic, javlja Srna.

U Konjic su došli Izetbegović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Izetbegović je novinarima u Konjicu rekao da je delegacija SDA čekala više od 40 minuta sagovorinke i da je HDZ danas propustio priliku da sa SDA dogovori važne stvari za BiH.

“Institucije će nastaviti raditi svoj posao, a današnji potez HDZ-a neće poremetiti njihov rad. Ovakav odnos stranaka definitivno nije dobar za BiH”, smatra Izetbegović.

Izetbegović se u nedjelju, 30. juna, sastao u Istočnom Sarajevu sa predsjednikom bh. entiteta Republike Srpske i predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom.

Na sastanku, koji je inicirao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, usaglašeni su Mehanizam koordinacije i Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu.

Čović je ranije kazao da nije bio pozvan na nedjeljni sastanak Izetbegovića i Dodika.

On ne prihvata postignuti dogovor i smatra ga nezakonitim, te je naglasio da o svemu namjerava obavijestiti Evropsku uniju.

Značaj sporazuma

Wigemark je ranije kazao za Al Jazeeru da sporazum o Mehanizmu koordinacije za Bosnu i Hercegovinu otvara deblokiranje sredstava Unije.

On je naglasio na važnost postignutog sporazuma sa MMF-om za reformsku agendu, jer se time otvaraju vrata ne samo za finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda, već i Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, odnosno Evropske unije.

“Mi govorimo o paketu pomoći u ukupnoj vrijednosti od dvije milijarde eura”, rekao je Wigemark.

U zajedničkoj izjavi visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna se navodi da postignuti sporazum predstavlja dobrodošle vijesti.

“S ovakvim vijestima, domaći lideri, na svim razinama, dodatno su potvrdili svoje opredjeljenje evropskom putu zemlje, u skladu s očekivanjima njenih građana”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

“Mehanizam koordinacije ima za cilj da unaprijedi koordinaciju i provedbu politika u zemlji, uključujući i finansijsku pomoć EU, te da osigura bolju interakciju s Evropskom unijom. Odluka da se nastavi s programom MMF-a će osigurati ključnu podršku provedbi Reformske agende, kao sveobuhvatnom skupu socioekonomskih reformi i reformi u oblastima vladavine prava i javne uprave.”

“Smislena provedba Reformske agende i mehanizma koordinacije po pitanjima koja se tiču EU, zajedno s prilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je nedavno parafiran, jesu ključni za napredak u pridruživanju zemlje Evropskoj uniji”, navodi se u izjavi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dogovor kojeg su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik postigli jučer neprihvatljiv je hrvatskom članu bh. Predsjedništva Draganu Čoviću. Izetbegovića čudi njegova reakcija, jer su, kako tvrdi, prije jučerašnjeg sastanka dogovorili šta je prihvatljivo a šta ne.  Naš gost je jedan od učesnika jučerašnjeg sastanka, specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO