Ideja o razmjeni teritorija između RS i FBiH

„Inicijativa za teritorijalno razgraničenje“ ideja je o međuentitetskoj razmjeni teritorija koju su dale lokalne vlasti u Doboju i Usori u centralnoj Bosni i Hercegovini.

Na taj način htjeli bi promijeniti karte nacrtane u Daytonu, ali za to im treba saglasnost viših nivoa vlasti, entitetskih i državnih. Međuentitetska linija razgraničenja ponegdje je vrlo nelogična.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić posjetio je mjesto Makljenovac gdje je dom porodice Pranjić.

Reklama

Narezani pršut Stjepan Pranjić iz podruma koji je teritorijalno u Federaciji BiH, nosi u kuhinju – koja je u Republici Srpskoj.

Troje unuka životnu zbilju razgraničenja kuće u kojoj odrastaju mogu shvatiti i kao djedovu bajku. Od kada se vratio na svoje prije 14 godina, priča je svima.

„Linija razgraničenja igrom slučaja je upravo preko moje kuće. Mi sada sjedimo u Republici Srpskoj, a spavam u Federaciji.“

Reklama

Iz Federacije se Pranjići napajaju vodom, odakle dobijaju i struju. Međutim, kada Stjepan razmišlja o širenju imanja, i većem uzgoju bikova, eto muke.

„Da bi takav objekat gradili ne znam kome da se obratimo. Zemlja, katastar je u RS-u, gdje bi gradili objekat, a mi posjedujemo osobne karte, papire iz Federacije.“

Razmjena teritorija

Reklama

Dejtonskim sporazumom Makljenovac je od 1995. podijeljen između dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. Međuentitetska linija razgraničenja u tom dijelu Bosne i Hercegovine duga je 16 kilometara.

Svakodnevno je prelazi Josip Krajina. Aktivan je bio je kada je iz Usore potekla inicijativa kojom bi se 40 kuća koje su uglavnom u Republici Srpskoj, razmjenilo za šumski kompleks koji više ne bi bio u Federaciji, nego pod ingerencijom vlasti u Doboju.

„I ja smatram da je ovo korisno ne samo za nas, već i za ostale dijelove u Bosni i Hercegovini“, kaže Krajina iz Komisije za razgraničenje Usora.

Reklama

U federalnom Makljenovcu žive mahom Hrvati. Bošnjaci dominiraju u onom koji pripada Republici Srpskoj. Zbunjujuće je i znati kada ste u kojem entitetu.

„Ovaj makadam se nalazi u Republici Srpskoj. No, ubuduće trebao bi biti nova međuentitska linija razdvajanja. To su prihvatile gradske vlasti u Doboju. Na potezu su lokalne vlasti u Usori“, izvještava Gagić.

Saglasnost entitetskih vlada

Reklama

Neće biti problema, vjeruje načelnik Usore Ilija Nikić. Na stolu mu je karta. Plavo područje Usori – žuto Doboju, sadržaj incijative za novim razgraničenjem.

„Ova plava boja na ove dvije lokacije, u zamjenu za ovo“, pokazuje.

Spremnost lokalnih vlasti za razmjenu kvadrata i korekciju mape iz Daytona neće značiti ništa, ako entitetske vlade ne daju zeleno svjetlo.

„Federalna geodetska uprava i Geodetska uprava RS ovu ideju da prihvate i da je izlože državnoj komisiji koja će je prihvatiti ili ne“, kaže Nikić.

Pri crtanju novih karata pazilo se kao kada se na zelenom terenu povlače linije. Posebno na postotak 51-49, kako je između entiteta, u korist Federacije, podijeljena Bosna i Hercegovina.

„I onda smo tu uspjeli da zadovoljimo taj kriterij prije svega. I da zadovoljimo kriterij da građani budu zadovoljni, jedne i druge općine“, kaže Pejo Krnjić iz Komisije za razgraničenje Doboj.

Dvije lokalne zajednice, iz dva entiteta, bez međunarodnog posredovanja, dogovorile su razmjenu teritorija, što je nezamislivo u Bosni i Hercegovini. Sada ovise o političkoj volji Banje Luke i Sarajeva.

Izvor: Al Jazeera