Zakon o taksi-prijevozu legalizirao podjelu BiH

Piše: Snježana Mulić-Softić

Na Skenderiji, grad Sarajevo, bh. entitet Federacija BiH: „Dobar dan, može li vožnja do Istočnog Sarajeva (bh. entitet Republika Srpska)?“

„Dobar dan, naravno“, kaže taksista i samo što je krenuo, dodaje: “Ali, morat ćemo stati prije granice (entitetske) da skinem firmu (oznaku za taksi vozilo), inače ću platiti kaznu. Nadam se da nemate ništa protiv.”

Uskoro staje na proširenju, s krova utomobila skida plastičnu oznaku na kojoj piše ‘Sarajevo-taxi’, stavlja je u gepek i vožnju nastavlja kroz Republiku Srpsku.

Zakon ‘protiv braka’

Otkako je Ministarstvo saobraćaja  Kantona Sarajevo donijelo odluku da samo taksi-vozači iz tog kantona imaju pravo voziti mušterije unutar njegovih granica, a kako bi spriječili da tu uslugu čine i njihove kolege iz drugih dijelova BiH, on se, kaže, snalazi tako što prije granice – entitetske ili kantonalne, skine ‘firmu’ i nastavi put.

“Vrlo je to nezgodan zakon. Navodno su ga donijeli da bi spriječili da u Kantonu Sarajevo taksistima hljeb oduzimaju oni iz drugih dijelova zemlje, a ustvari su napravili pravi haos. I nama – taksistima, i mušterijama. Vrlo je ružno mušteriju odbiti ili joj reći da je možete voziti samo do granice, kao da se radi o prelasku u drugu državu, a još je ružnije stajati nasred ulice i skidati firmu. Ponekad mušterije ne shvataju zašto to radimo, misle da smo divlji taksisti, ponekad padnu i ružne riječi. Ni krivi ni dužni došli smo u situaciju da nam mušterije ne vjeruju, da dođe i do gubitka mušterija, do uvreda“, objašnjava Zahid Hoti, taksi-vozač Sarajevo-taxija.

Zbog ovog zakona, Republika Srpska je, veli, donijela kontramjeru, pa se sada i u tom entitetu kažnjavaju taksi-vozači iz Federacije, a ukoliko uđu sa ‘firmom’ na vozilu.

Kazne do 15.000 KM

Za nepoštivanje mjera Zakona o taksi-prijevozu, Muamer Kukan navodi da će se “novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 15.000 KM kazniti pravno lice, kao i kaznom u iznosu od 500 KM do 2.000 KM odgovorno lice pravnog lica. Pored novčane kazne izriče se i zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti za koju je izrečena kazna u trajanju od tri mjeseca do jedne godine. Za ponovljeni prekršaj izriće se zaštitna mjera oduzimanja vozila kojim je prekršaj napravljen.”

 

„Mnogo mojih kolega je u Republici Srpskoj platilo kaznu, jer su tamo ušli sa firmom na autu. Naravno, toga ne bi bilo da ovi naši nisu donijeli taj zakon. Da su ti taksisti samo skinuli firmu, policija ne bi imala pravo naplatiti im kaznu, jer se onda, po zakonu, oni tretiraju kao bilo koji drugi učesnici u saobraćaju. Kazne u RS-u su oko 100 maraka, ali su kod nas puno veće. Sad svi znamo da samo trebamo skinuti oznaku i nastaviti vožnju, a to nam predlaže i policija“, kaže dok se približavamo taksi-štandu u Istočnom Sarajevu.

Na pitanje: “Čemu onda zakon, kada ga je tako lako prekrišiti i kada ga krše svi – od taksista, pa do policije”, odgovara: „Ma, pravo da vam kažem, ja ne znam ni gdje je zapelo.”

U Istočnom Sarajevu ponavljamo proceduru. Sada taksijem idemo u drugi dio Sarajeva, onaj koji pripada Federaciji BiH.

„Dobar dan, može li vožnja do Skenderije?”

“Dobar dan, samo sjedite. Ali, moraću na granici skinuti firmu, nećete se ljutiit, jel tako? Ponekad se mušterije naljute, naročito dame. Zamislite odvezem ih kući bez firme, a muž pita: ‘S kim si došla?’. Ona kaže: ‘S taksistom’, a on, naravno, sumnja u to, jer kakav je taksi bez oznake, i onda nastane belaj, ljudi se zbog toga mogu razvesti. Osim toga, nije uvijek ni jednostavno skinuti firmu, pogotovo zimi, kada se sve zaledi“, priča taksista Novica Pandurević, dok se starim mercedesom približava entitetskoj granici na Vracama.

„Mene je stvarno sramota ovo stalno raditi – skidati, pa stavljati firmu, ali šta ću. To su krivi ovi iz Kantona Sarajevo. Onda su i naši donijeli kao neku kontramjeru, ali nema odluke, tako da to samo više plaši taksiste iz Federacije, nego je to zaista neka mjera“, objašnjava Novica.

Sramoćenje pred strancima

Na Vracama,  između table na kojoj piše “Dobrodošli u Republiku Srpsku” i druge, s natpisom “Kanton Sarajevo”, zaustavlja auto, skida oznaku ‘taxi’ i sprema je u gepek.

“E, sad možemo na miru nastaviti vožnju”, kaže s olakšanjem i prisjeća se kako je u Federaciji platio kaznu.

„Zamislite, ušli mi neki turisti – Kinezi. Ne znaju engleski, nekako smo se rukama sporazumjeli gdje treba da ih odvezem – htjeli su u Nedžariće, u hotel Radon Plaza. Primim ih ja i, naravno, na granici izađem da skinem firmu. Usput im na engleskom kažem zašto to radim. Ali, oni – em ne razumiju šta sam rekao, em im je sve sumnjivo. Galame, mašu rukama…, valjda misle da sam neki ubica, šta li. I ja ostavim onu firmu na autu, mislim – nisam valjda toliki peh da me milicija zaustavi. Kad jest, samo što sam krenuo, za mnom milicija, ova kantonalna, upalili rotaciju i skrenuše me na proširenje. Ja izašao, a tek onda oni moji Kinezi poludješe. Uspaničili se, misle – otkud sad policija, šta je bilo. Ma, to je strašno, to je sramota. Zamislite šta su ti turisti mislili, a inače, 20 godina je prošlo od rata, i neko sad ponovo podebljava tada napravljene granice. Ovo je gore nego poslije rata, crnje sto puta“,  priča Novica.

Ipak, u Ministarstvu za saobraćaj Kantona Sarajevo ne misle da su uradili išta loše.

Sve je urađeno radi “efikasinije kontrole statusa taksi-prijevoznika, odnosno suzbijanja nelegalnog obavljanja taksi-prijevoza u Kantonu Sarajevo od strane taksi prijevoznika registrovanih izvan kantona“, kaže Muamer Kukan, pomoćnik ministra za saobraćaj, dodajući da su neki taksi-vozači ispolitizirali cijelu stvar.

Na pritužbe pojedinih taksista da im je ograničeno kretanje i sloboda rada na čitavoj teritoriji države, te da su međukantonalne i međuentitetske granice još više naglašene, Kukan odgovara: “Ne smatramo da je neko odgovoran zbog navedenih zakonskih rješenja u obavljanju taksi-prijevoza, niti je zapriječena mogućnost slobodnog kretanja i prelaska granice Kantona Sarajevo. Smatramo da je uvedeno znatno više reda u obavljanju te djelatnosti i znatno više sigurnosti za korisnike usluga taksi-prijevoza, tako što znaju da je taksi-vozilo sa krovnom oznakom ‘taxi’ registrovano u Kantonu Sarajevo“.

Iako iz rukovodstva Udruženja taksista Sarajevo nisu htjeli govoriti o ovom problemu, neki njegovi članovi su za Al Jazeeru kazali kako smatraju da je Zakonom o taksi-prijevozu donekle osigurano taksistima iz Kantona Sarajevo da im kolege iz drugih dijelova zemlje ne uzimaju mušterije, ali da je on, u jednu ruku, “diskriminatorski”, te da im se čini kao da je pravljen 1992, a ne 2015. godine.

Zbog svega ovoga, taksi-vozači iz Republike Srpske nedavno su boravili u Banjoj Luci, gdje su tražili asistenciju entitetskog Ministarstva za saobraćaj.

„Primila nas je Nataša Kostić, pomoćnica ministra za saobraćaj i njoj smo iznijeli problem. Koliko znam, ona je već napisala pisma koja će poslati na relevantne adrese u Kantonu Sarajevo i tražit će da se donesene mjere ukinu ili ublaže“, kaže taksi-vozač Novica Pandurević.

A dok se to ne desi, oni će, kažu, nastaviti sa svakodnevnim skidanjem i postavljanjem “firme” na svoja vozila, sramotiti se pred mušterijama i crvenjeti pred strancima.

Izvor: Al Jazeera