Mještani Umke dočekuju još jednu zimu na klizištu

Beogradsko naselje Umka jedno je od najvećih aktivnih klizišta u Srbiji. Direktno je ugroženo 150 kuća, od kojih je veliki broj već urušen. Iako su lokalne vlasti još početkom godine najavile da će najugroženiji stanovnici biti raseljeni i zbrinuti, strahuju da će još jednu zimu provesti na klizištu, javlja reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Zorica Tričković je stanovnica naselja u kojem pedesetak porodica godinama živi na klizištu čiji nagib se stalno povećava.

“Živeti u ovim kućama je, blago je rečeno da smo stalno pod strahom. Znači, to je kao da smo u nekakvom košmaru. Tu osluškujemo, stalno osluškujemo, i molimo se Bogu da to ne padne dok smo unutra”, kazala je ona.

Reklama

Molitva od tri decenije

Ta molitva traje tri decenije, koliko je klizište aktivno. Toliko se čeka i da nadležni riješe problem. I sa strahom dočekuje kiša, koja svaki put dodatno uruši temelje kuća. Zato se krpi sve što se krpiti može. U nadi da će se dogoditi obećano preseljenje u nove stanove.

“Alternativu nismo imali ni jednog trenutka. Dobili smo to što smo dobili, rešenja, dva puta rešenja za iseljenje, oštećenje kuće je stoprocentno, nikakvu alternativu ni jednom nismo dobili, osim obećanja, ništa drugo”, rekao je Ljubimir Stevanović, stanovnik naselja Umka.

Reklama

Posljednje od opštinskih vlasti, koje su proljetos odredile parcelu za izgradnju stanova, osigurali su izradu projekta i obećali da će najugroženiji biti raseljeni do kraja godine. Obećano do sada nije ispunjeno.

“Šta je dugo trajalo? Činjenica da projektni zadatak nije mogao da se definiše dok se ne uradi kompletna rang lista zainteresovanih, odnosno dok se ne prikupi dokumentacija ljudi sa klizišta sa svim relevantnim podacima”, pojasnila je Ljiljana Ilić iz Komisije za raseljavanje opštine Čukarica.

Lista 53 porodice koje će imati prioritet u raseljavanju je spremna.

Reklama

“Ne objavljuje se na sajtu još, jer je takav dogovor sa Ministarstvom i gradom, dok se na Vladi ne obezbede sredstva”, dodala je Ilić.

‘Gdje smo mi onda?’

“Dogovoreno je da u budžetu koji se radi za 2016. godinu ubaci se Umka, jer to je oko 1.600.000 evra još da se izgrade objekti”, kazao je Velimir Ilić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije.

Reklama

Što je slaba utjeha za one koji žive na klizištu.

“Šta ako se nešto desi noćas? Gde smo mi onda, ako preživimo?”, upitala je Tričković.

Pitanje na koje, čini se, niko nema odgovor. 

Izvor: Al Jazeera