Lokalni izbori u Budvi, predsjednik Općine u zatvoru

Na izborima se takmiči devet izbornih lista za 33 odbornička mjesta.

Budva je najposjećenija turistička destinacija u Crnoj Gori i jedna od najbogatijih općina (REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Vanredni lokalni izbori u crnogorskoj općini Budva održavaju se u nedjelju, a predsjednik Općine Milo Božović je već godinu dana u pritvoru, prenosi Beta i dodaje kako analitičari ocjenjuju da je to jedinstven primjer u novijoj političkoj historiji.

Božović je i dalje u pritvoru zbog optužbi za učešće u krijumčarenju narkotika. Uhapšen je u aprilu 2023, a sud mu je omogućio da iz zatvora 11 mjeseci vodi opštinske poslove. Tek krajem marta ove godine lokalna Skupština izabrala je potpredsjednika s punim ovlaštenjima.

Na izborima se takmiči devet izbornih lista za 33 odbornička mjesta.

Budva je jedina općina u kojoj je vladajuća koalicija Za budućnost Crne Gore (bivši Demokratski front) na izbore izašla podijeljena u dvije kolone. Ta stranka već osam godina vlada Budvom, a od prije dvije godine ima apsolutnu većinu u lokalnom Parlamentu.

Budžet od 60 miliona eura

Pokret “Evropa sad” prvi put izlazi na lokalne izbore u Budvi. Na parlamentarnim izborima 2023. ta partija je ostvarila izvanredan rezultat u ovoj općini, jer je četvrtina birača glasala za nju.

Iako je sada Vlada fokusirana na ispunjavanje mjerila koja su uvjet za dalje eurointegracije, glavni pregovarač sa Evropskom unijom (EU) Predrag Zenović je nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi, te potencijalno i gradonačelnik.

Analitičari tvrde da će ta lista gotovo sigurno biti u vlasti jer je gotovo sve partije, izuzev GP URA bivšeg premijera Dritana Abazovića, vide kao partnera za koaliciju poslije izbora.

Budva je najposjećenija turistička destinacija u Crnoj Gori i jedna od najbogatijih općina, sa budžetom od oko 60 miliona eura.

Izvor: Agencije