‘Bojim se da ne krene ponovo ta lavina’

Krupanj, gradić na zapadu Srbije, poslije Obrenovca najteže je pogođen prošlogodišnjim majskim poplavama. Brojna klizišta i nabujale rijeke uništili su to mjesto.

Krupanj se postepeno oporavlja, ali sjećanje na prošlogodišnju katastrofu je neizbrisivo.

Tri dana Krupanj je bio potpuno odsječen od svijeta. Vodena stihija nosila je sve pred sobom. Nestajale su kuće, putevi, mostovi. Jedna osoba izgubila je život, a stotine su morale napustiti svoje domove.

 „Nemam uslova za život. Ovde sam uložio sve što sam imao. Ostao sam na nuli”, kazao je Šaban Suljić iz Krupnja.

Porodični objekat

Godinu kasnije, šestočlana porodica Suljić ima novu kuću od 100 kvadrata, tri ara placa, novi namještaj i tehniku.

 „I mogu da kažem da sam zadovoljan”, rekao je Suljić.

U jednoj od 27 novosagrađenih kuća živi i Slobodan Stanić sa suprugom. Međutim, vrijeme pretežno provode u obližnjoj Brštici, strahujući da će klizište porušiti i drugi porodični objekat.

Hiljadu i po kubika zemlje danonoćno prijeti četveročlanoj porodici njegovog sina.

 „Bojim se jednostavno šta će se dalje dešavati. Bojim se da ne krene ponovo ta lavina, da zemlja krene na ovu kuću. Ako krene, ja ne znam šta bih mogao uraditi”, tvrdi Branko Stanić iz sela Brštica.

Geološki zavod do sada je u Krupnju mapirao 230 klizišta, a zvanični podaci govore da ona ugrožavaju desetak objekata. Broj onih koji žive u strahu od ove pojave je, ipak, daleko veći.

„Život u Krupnju se postepeno normalizuje, ali strah od ponavljanja sličnih događaja nije otklonjen. Ni Krupanj, niti bilo koje drugo mesto u Srbiji, bez obzira da li je poplavljeno ili ne, nema plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama”, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Nebojša Grabež.

Čelnici opštine tvrde da je prethodno neophodno odrediti procjenu ugroženosti.

Taj posao, u decembru prošle godine, povjeren je Međunarodnom institutu za bezbjednost iz Beograda.

 „Sama opština nema kapacitete, nema stručne kadrove da uradi jedan takav dokument. Rok je bio 4 meseca. Znači, procena je trebalo da bude gotova 26. marta. Još nije gotova. Imamo čvrsta obećanja da će ovih dana biti gotova. A mi ćemo kasnije sa sopstvenim snagama, ja se nadam, moći da uradimo planove zaštite i spasavanja”, uvjeren je predsjednik tamošnje opštine, Rade Grujić.

Simbol poplava

Na tu potrebu još podsjećaju snažne prošlogodišnje, ali i današnje slike.

Simbol krupanjskih poplava i dalje je tu. Radionica porodice Đurđević, kao pomoćni objekat, nije dobila obeštećenje.

 „Ona za njih ne postoji. Više ste vi sa strane dolazili i slikali, nego što su oni. Sad im to ne znači ništa. Ustvari značila im je dok su bile reklame i dobijanje donacija i sve to. Tad je značila puno, jer je bila pano poplava Krupnja”, zaključio je Dragan Đurđević iz Krupnja.

Dodatni problem za Krupanj i okolinu je jalovište rudnika Stolice. Istraživanja su pokazala da koncentracija teških metala ugrožava lokalne vodotokove, uključujući i rijeku Drinu.

Nadležni tvrde da je u toku  izrada projekata za izgradnju brane koja bi trebalo da spriječi dalje oticanje jalovine.

Izvor: Al Jazeera