Srbija protiv preporuke UNHCR-a o izbjeglicama

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) objavilo je preporuku o pokretanju postupka prestanka izbjegličkog statusa za osobe koje su napustile Hrvatsku u razdoblju između 1991. i 1995. godine, temeljem prestanka okolnosti zbog kojih su osobe izbjegle te trajnih promjena koje su nastupile u Hrvatskoj.

U priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske još se navodi kako su time pozvane sve zemlje da preporuku u potpunosti provedu, a status izbjeglicama ukinu do kraja 2014. godine, s time da sve države koje su pružile utočište izbjeglicama iz Hrvatske imaju mogućnost proces produljiti do kraja 2017.

Odluka bez konsultacija

Reklama

Iako preporuka UNHCR-a nije obvezujuća i svaka država azila samostalno donosi odluku o njezinoj provedbi, nakon isteka rokova predviđenih za prestanak statusa, UNHCR te osobe više neće smatrati izbjeglicama.

Procjenjuje se da u ovom trenutku u regiji živi 49.056 registriranih izbjeglica iz Hrvatske, koji su gotovo svi etnički Srbi, navodi UNHCR, dok hrvatske vlasti navode kako se u Hrvatsku do sada vratilo 133.250 povratnika srpske nacionalnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je kako neće prihvatiti preporuku UNHCR-a o ukidanju izbjegličkog statusa izbjeglima iz Hrvatske te najavilo kako će nastaviti osiguravati i pružati punu zaštitu i pomoć svim izbjeglicama na svojem teritoriju.

Reklama

“Ministarstvo spoljnih poslova izražava duboko nezadovoljstvo zbog današnje preporuke Visokog komesara UN-a za izbeglice (UNHCR) da se izbeglicama iz Republike Hrvatske ukine izbeglički status. Odluku je doneo Visoki komesar bez konsultacija sa državama članicama UN-a i uz izričito protivljenje Republike Srbije kao zemlje sa najvećim brojem izbeglica iz Republike Hrvatske (41.861)”, navodi se u priopćenju.

Navode i kako će odgovornost za posljedice odluke o prestanku izbjegličkog statusa izbjeglicama iz Hrvatske u potpunosti snositi UNHCR.

Neugodno iznenađeni u Beogradu

Reklama

Za preporuku UNHCR-a, u Komesarijatu za izbjeglice Srbije kažu da su „neugodno iznenađeni“ te tvrde da je prekršena praksa po kojoj zemlja azila, u ovom slučaju Srbija, na to mora dati mišljenje i suglasnost.

Osim toga, službeni Beograd inzistira na tome da proces ukidanja statusa izbjeglica bude usklađen s regionalnim programom stambenog zbrinjavanja izbjeglica. 

„Dobili smo samo obaveštenje da će doći do ovakve inicijative. Insistirali smo da se ta inicijativa uskladi sa regionalnim programom. Uprkos protivljenju Republike Srbije i BiH, ta klauzula je doneta“, kaže Danijela Popović iz Komesarijata.

Reklama

Iz Beograda još poručuju kako će takva preporuka imati posljedice i na odnose u regiji, uključujući i provedbu Regionalnog stambenog programa kao inicijative četiri države regije – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koju su poduprli i UNHCR, druge međunarodne organizacije i najvažnije zemlje donatori.

Muke izbjeglica u Krnjači

Ekipa Al Jazeere posjetila je Izbjeglički centar u Krnjači, u Beogradu, gdje živi 170 ljudi, a najveći broj njih je iz Hrvatske.

Reklama

Bračni par Dušanka i Milan Pjevalica, koji dijele dobro i zlo već punih 38 godina, posljednjih su 19, dakle polovicu zajedničkog života, podijelili kroz tugu i nemoć koje nosi život u izbjeglištvu.

I još su u iščekivanju onog što bi se moglo nazvati domom. 

„I evo ovde smo već 12. godinu – privremeno. I sad kad su se pravili stanovi, konkurisali smo u Mokrom Lugu, ali ne može. Ko ima para, taj može dobiti sve. Ko nema, teško njemu“, kaže Dušanka Pjevalica.

Reklama

Više je nego teško, nastavlja izbjegličku priču Dušankin suprug Milan, invalid koji je gotovo potpuno izgubio sluh.

Invalidska mirovina iz Hrvatske je jedino što ga još veže za Knin, gdje im je ostao stan i gdje je radio kao nastavnik biologije.

„Jako, jako je teško držati se na površini. Pokušavamo da svoju porodicu održimo u nekim granicama normale, ali te granice su jako rastegnute. Koliko ćemo ih moći još rastezati, to je pitanje“, priznaje Pjevalica.

Reklama

Na istom mjestu 12 godina

Skeptičan je da će, na preporuku UNHCR-a, do kraja godine izbjeglicama iz Hrvatske biti ukinut taj status, jer to bi, prije svega, podrazumijevalo da imaju dom.

„Nekoliko puta je bilo najavljivano da će se izbjeglički status riješiti u toku ove godine, pa sljedeće godine i 12 godina je već prošlo, a mi smo još uvijek na istom mjestu“, žali se Pjevalica.

Tu dvojbu ne otklanja ni stav Ministarstva vanjskih poslova Srbije, prema kojem je preporuka UNHCR-a neprihvatljiva.

Država Srbija, kažu u tom ministarstvu, nastavlja pružati punu zaštitu i pomoć izbjeglicama na svom teritoriju i kroz provođenje programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica.

„Kolektivni izbeglički centar u Krnjači, u kojem trenutno živi najmanje 170 ljudi, trebalo bi da bude zatvoren do kraja godine. Do tada bi trebalo da bude završena gradnja novog stambenog objekta u kojem će novi dom dobiti 20 porodica“, javlja Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić.

Izvor: Al Jazeera i agencije