Nema ukidanja statusa srpskim izbjeglicama

Visoki povjerenik Antonio Guterres odbacio je argumentaciju hrvatske strane (EPA)

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda (UN) za izbjeglice odbio je prijedlog Hrvatske da se Srbima koji su tokom rata od 1991. do 1995. godine napustili ovu državu oduzme status izbjeglica, s argumentacijom da je poslije toliko godina i izbjegličkih programa svatko od njih izabrao gdje će živjeti.

Hrvatska strana je na sastanku Izvršnog odbora UNHCR-a u Ženevi tražila da Ured donese preporuku, ali pošto se one usvajaju jednoglasno dokument nije prošao zbog protivljenja Srbije, prenose beogradski mediji.

„Ti pokušaji postoje već nekoliko godina, uz obrazloženje da je prošlo puno vremena od rata, da su se popravile okolnosti u regionu. Visoki komesar Antonio Guterres nije prihvatio tu argumentaciju“, potvrdila je Mirjana Ivanović-Milenkovski iz Odjeljenja za odnose s javnošću UNHCR-a u Srbiji.

Objašnjava kako bi se usvajanje takve preporuke, koja i da je usvojena ne bi bila obvezujuća, loše odrazilo na veliki regionalni program stambenog zbrinjavanja, koji uz Srbiju, Hrvatsku, BiH i Crnu Goru financiraju i države dontori.

Cilj ovog programa, čija vrijednost iznosi 584 milijuna eura, jeste osiguravanje trajnog stambenog rješenja za 27.000 najugroženijih izbjegličkih obitelji u regiji, od kojih je čak 16.780 u Srbiji.

SDF upozorio na problem

Pažnju javosti na spornu inicijativu Hrvatske skrenuo je Srpski demokratski forum (SDF) iz Zagreba, koji je upozorio na to da se izbjeglički problem u Hrvatskoj ne može smatrati riješenim, jer su se uglavnom vratili stariji građani, a ne radno aktivno stanovništvo, tako da se ne može govoriti o održivom povratku.

„Izbjeglički problem ne može se smatrati riješenim u uvjetima kad su se u Hrvatsku vratili uglavnom izbjegli građani starije dobi (prosjek starosti povratnika je 59 godina), koji više nisu radno aktivni, a velika većina mladih se nije vratila. Takav proces povratka ne može se smatrati održivim“, naveo je SDF u apelu hrvatskoj Vladi i UNHCR-u.

Područja koja su bila zahvaćena ratom, kako navodi SDF, danas imaju polovicu predratnog stanovništva i samo trećinu radnih mjesta, a po njima „prijedlogom ukidanja izbjegličkog statusa Hrvatska se nastoji osloboditi preuzetih obveza, a da problem i dalje nije riješen“.

SDF je podsjetio i na to kako je objavio Platformu o demografskoj obnovi Srba u Hrvatskoj, u kojoj je predložio mjere ekonomske i socijalne integracije povratnika, uklanjanje barijera povratku, te stvaranje ekonomskih pretpostavki za povratak radno aktivnog stanovništva.

Unatoč tome, upozoravaju, nijedna od predloženih mjera do sada nije provedena, uz napomenu kako „demografsko i ekonomsko stanje srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj do danas ni na koji način nije unaprijeđeno“.

Izvor: Agencije