Jolie i Hague u Zenici sa ženama žrtvama nasilja

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i specijalna izaslanica UNHCR-a, američka glumica Angelina Jolie stigli su helikopterom nešto poslije 15:00 sati u Zenicu i odmah se uputili u Medicu, ustanovu koja ima sigurnu kuću za žene zlostavljane u porodici, javio je reporter sarajevskog portala Klix.ba.

Jolie se tu sastala sa direktoricom Udruženja “Medica” Sabihom Husić, sa kojom je razgovarala o aktuelnim problemima tog Udruženja, te se upoznala sa ženama koje su pretrpjele zlostavljanje.

Husić je kazala da se s glumicom upoznala još prije nekoliko godina u Londonu.

Reklama

“Drago mi je da smo sada konkretizirali našu saradnju i Angelini prenijeli naša iskustva u radu sa ženama žrtvama seksualnog nasilja”, rekla je Husić nakon sastanka.

Po dolasku i na odlasku ispred zgrade Medice holivudska glumica se fotografirala se djecom koja su je tu čekala.

Hague i Jolie u Zenicu su stigli nakon što su položili cvijeće u Memorijalnom centru Potočari, a potom obišli i spomen-ploču sa imenima žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Reklama

Nakon sastanka sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini, održanog u Muzeju genocida u Potočarima, Hague i Jolie su održali sastanak sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovale predstavnice udruženja porodica žrtava genocida Šuhra Malić, Kada Hotić, Hatidža Mehmedović i predsjednica Udruženja – Pokreta  “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, te načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Kako je kazala Hotić, srebreničke majke su se požalile na stanje u sredinama u kojima žive, posebno kada je riječ o povratnicima, budući da se često znaju naći pred sudom i biti procesuirane, uglavnom zbog nastojanja da sačuvaju uspomenu na svoje najmilije, a koji su 1995. godine brutalno ubijeni, prenosi Anadolija.

Reklama

Jolie i Hague stigli u Potočare [Anadolija]

Ranije u petak u Sarajevu su Jolie i Hague učestvovali na konferenciji o temi “Prevencija seksualnog nasilja u sukobima – osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira”, održanoj u Domu oružanih snaga BiH.

Reklama

U svom obraćanju stavili su akcenat na rat u BiH i naglasili da se “takvi užasi, naročito seksualno nasilje u ratu, ne smiju tolerisati”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

‘Međunarodna pomoć stigla kasno’

Jolie je u obraćanju na konferenciji kazala kako se divno osjeća što je ponovo u Sarajevu.

Reklama

“Ova regija je prošla kroz grozan rat, a vaši vojnici sada pomažu u drugim zemljama”, kazala je Jolie.

Podsjetila je na to kako je za vrijeme rata u BiH međunarodna pomoć kasno stigla na ovo područje, te naglasila kako joj je poznato koliko to boli narod ove zemlje. Jolie je navela da se tema Konferencije u mnogim zemljama svijeta i dalje tretira kao tabu.

“Danas civili postaju mete. Silovanje je grozno nasilje, da je teško i govoriti o njemu. Počinioci biraju mlađe ili starije, da bi sramota bila veća”, kazala je Jolie, navodi agencija Anadolija.

Reklama

Prema riječima šefa britanske diplomatije, seksualno nasilje se veoma često koristi kao sredstvo rata i onda kada oružje utihne.

 “Seksualno nasilje se često koristi i kada oružje utihne, a dešava se pred očima međunarodne zajednice u izbjegličkim kampovima”, kazao je Hague.

Napomenuo je kako se ova vrsta nasilja koristi ciljno, kao oružje rata, a potom upozorio kako smo danas svjedoci da se ta vrsta nasilja koristi u zemljama poput Sirije i Sudana.

“U današnjem umreženom svijetu seksualno nasilje je prijetnja koju niko ne smije zanemariti”, kazao je Hague.

Na Konferenciji, kojom predsjedava zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, prisutni su visoki zvaničnici MVP-a Ujedinjenog Kraljevstva, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, hrvatska političarka i diplomatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica Generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, i Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH.

Inicijativa o donošenju Deklaracije o obavezi sprečavanja seksualnog nasilja u sukobima predstavljena je na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u septembru 2013. Ministrica Pusić jedna je od predvodnica inicijative koju je podržalo 115 država članica UN-a, podsjetili su ranije hrvatski mediji.

U Predsjedništvu BiH glumicu i diplomatu ranije su primili članovi Predsjedništva Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

Angelina Jolie je, u pratnji Williama Haguea, sinoć doputovala u Sarajevo.

Izvor: Al Jazeera i agencije