Angelina Jolie i William Hague u Sarajevu

Hague i Jolie će se susresti sa žrtvama seksualnog nasilja, koje i dalje traže pravdu zbog zločina koje su pretrpjeli tokom rata u BiH (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i slavna holivudska glumica Angelina Jolie, specijalna predstavnica Visokog komesara Ujedinjenih naroda za izbjeglice, stigli su u četvrtak u Sarajevo, gdje će prisustvovati konferenciji “Prevencija seksualnog nasilja u sukobima – osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira”, prenose agencije.

Inicijativa o donošenju Deklaracije o obavezi sprečavanja seksualnog nasilja u sukobima predstavljena je na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u septembru 2013. godine, a predstavio ju je Hague.

Posjeta britanskog ministra i američke glumice bosanskohercegovačkom glavnom gradu desila se deset sedmica prije Globalnog samita o prevenciji seksualnog nasilja u sukobima, koji će biti održan od 10. do 13. juna, a kojim će oni predsjedavati.

“Desetine hiljada žena, djece i muškaraca su silovane tokom rata u Bosni i Hercegovini. Dolazimo kako bi pravda dobila svjetsku pažnju i kako bismo pozvali na globalnu akciju protiv korištenja silovanja kao oružja u ratu, jednom zauvijek”, kazao je Hague.

“Na samitu u Londonu tražit ćemo od svjetskih država da se posvete ovom cilju, tako da preživjeli u ratovima dobiju pravdu koju traže, a da se masovna silovanja spriječe u budućnosti. Možemo i moramo promijeniti stav cijelog svijeta prema ovakvim zločinima i uništiti kulturu njihovog nekažnjavanja.”

Strašan teret

Jolie je istakla da su Hague i ona stigli kako bi razgovarali sa žrtvama rata.

“Ovdje smo kako bismo upoznali žrtve rata, žene i muškarce koji su silovani i koji nose strašan teret. Silovanje kao ratno oružje jedno je od najvećih nepravdi našeg vremena. Predugo svijet tolerira ove zločine i pušta žrtve da pate u sjenama”, istakla je glumica.

“Naš cilj je da prenesemo riječi onih koji su doživjeli te strahote i da zatražimo od svijeta da stane uz njih i protiv nekažnjavanja zločinaca.”

Tokom posjete Hague i Jolie će se susresti sa žrtvama seksualnog nasilja, koje i dalje traže pravdu zbog zločina koje su pretrpjeli tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, kao i s predstavnicima nevladinih organizacija koje im pomažu.

Također, razgovarat će i sa sudijama i tužiteljima koji rade na velikom broju slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Jolie i Hague će govoriti i na regionalnoj vojnoj konferenciji ministara i visokopozicioniranih oficira te pozvati vojske da u svojim mirovnim misijama uzmu veću ulogu u okončavanju seksualnog nasilja u sukobima.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije najavit će i britansko finansiranje novog oblika obuke u sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, kao i opremanja trupa koje će biti učesnice međunarodnih mirovnih i humanitarnih operacija, saopćilo je to ministarstvo.

Posjeta Srebrenici

U saopćenju se, također, navodi kako će kasnije objaviti nove britanske fondove koji će omogućiti da 750 mladih osoba iz te države posjete Srebrenicu u naredne dvije godine kroz program “Sjećanje na Srebrenicu”, kako se “lekcije iz rata u Bosni i Hercegovini nikada ne bi zaboravile”.

Hague će objaviti i pomoć zvaničnog Londona Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, u formi novih sredstava za jačanje demokratske vladavine u toj balkanskoj državi kroz osnaživanje sudstva, građanskih organizacija, transparentnosti u radu te kroz podršku procesu pristupanja BiH Uniji.

Tokom posjete Hague i Jolie će se susresti i sa članovima Predsjedništva BiH, političkim liderima, predstavnicima društva, uključujući i plenume ustanovljene nakon februarskih protesta, kako bi raspravljali o izazovima i prilikama koje su danas pred Bosnom i Hercegovinom.

Hague i Jolie će u petak otputovati u Srebrenicu kako bi posjetili Memorijalni centar u Potočarima i susreli se s predstavnicama udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

Izvor: Agencije