Hague i Jolie vode samit o silovanju u ratu

Samitom, na kojem će učestvovati stotine zvaničnika iz cijelog svijeta, želi se ukinuti silovanje kao "sredstvo rata", rekao je Hague (EPA)

Šef britanske diplomatije William Hague i holivudska zvijezda Angelina Jolie predsjedat će u junu u Londonu dosad neviđenim samitom, kojim se želi ukinuti silovanje kao “sredstvo rata”, najavio je u Hague.

Britanski ministar to je objavio u okviru razgovora u Washingtonu s američkim kolegom Johnom Kerryjem, primajući od bivše američke državne sekretarke Hillary Clinton nagradu za mir i sigurnost za 2014.

U govoru na Univerzitetu Georgetown rekao je da ga je inspirirala filmska zvijezda Angelina Jolie i njen film iz 2011. godine “U zemlji krvi i meda” o ratu u Bosni i Hercegovini.

Bez tog prvog dugometražnog filma Jolie, “inicijativa ne bi vidjela svjetlo dana”, priznao je Hague, najavljujući da će glumica uz njega predsjedati samitom.

Stotine zvaničnika na samitu

Taj samit, čije je održavanje predviđeno u Londonu od 10. do 13. juna, “bit će kao nijedan drugi”. Okupit će 140 ministara vanjskih poslova, policijskih zvaničnika i pravnika, a bit će usmjeren “protiv seksualnog nasilja do kojeg dolazi čim izbije neki sukob”, rekao je Hague.

Osudio je “pribjegavanje silovanju kao sredstvu rata”.

Seksualno nasilje nad ženama “općenito je posljednja stvar o kojoj se vodi briga na kraju ratova ili kad se nacije ponovno ustroje”, naglasio je nadalje britanski ministar, baveći se godinama tim problemom.

Izvor: Agencije