Harland: Mladić potpuno kontrolirao vojsku

Harland: Mladić je postajao ratoboran kada je smatrao da politički lideri bosanskih Srba ne koriste uspjehe njegove vojske (EPA)

Ratko Mladić je bio samouvjeren, ratoboran i u potpunosti je držao kontrolu nad vojskom, izjavio je pred Haškim tribunalom svjedok tužilaštva David Harland, koji je bio službenik za civilna pitanja i politički savjetnik UNPROFOR-a u Sarajevu tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992 do 1995.

Harland, koji je tokom službe u Sarajevu često prisustvovao sastancima lidera svih strana, uključujući Mladića i tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekao je da je komandant Vojske republike srpske (VRS) često prijetio, ne samo muslimanskoj strani, već i predstavnicima UN-a.

Mladić bi, prema njegovim riječima, na sastancima često puštao posjetioce da dugo govore, dok bi on mirno sjedio i bilježio u svoj dnevnik, a potom bi uzeo riječ i često agresivno prijetio zauzimanjem gradova ili ubijanjem civila.

Reklama

“Bio je kao neki siledžija. Ako bi mu se ukazala prilika da izvrši prijetnje, to bi vjerovatno i uradio, ali nije unaprijed iznosio nešto što je planirano”, kazao je Harland i dodao da je i Karadžić ponekad prijetio na sastancima.

Granatiranje Sarajeva

Harland je često pisao izvještaje za UN o sastancima s Mladićem, gdje je primijetio da je on postajao ratoboran kada je smatrao da politički lideri bosanskih Srba ne koriste uspjehe njegove vojske.

Reklama

Mladić i druge vojne vođe bosanskih Srba, kazao je Harland, „smatrali su da politička civilna vlast ne djeluje dobro, te da će morati preduzeti daljnje vojne operacije“.

Opisujući situaciju u Sarajevu, svjedok je izjavio da je taj grad bio izložen taktičkom granatiranju i artiljerijskoj paljbi, ali i – u najvećem broju slučajeva – općem granatiranju, čiji je cilj bilo zastrašivanje stanovništva.

“U prosjeku bismo prebrojali oko 1.000 projektila iz teškog naoružanja koji bi svakodnevno padali na dio grada pod kontrolom Vlade BiH”, rekao je on.

Reklama

“Više od polovine bilo je u kategoriji općeg granatiranja radi ulijevanja straha u kosti stanovnicima.”

Prema Harlandovim riječima, Karadžić se služio sa osam sredstava kako bi pojačao pritiske na Vladu BiH, od kojih je sedam bilo upereno protiv civilnog stanovništva.

“Sve te poluge korištene su istovremeno i bile su pod centralnom kontrolom”, rekao je on.

Reklama

“Uobičajeni obrazac bio je da Srbi ograniče dostavljanje gasa, struje, vode, koristili su artiljerijsku ili snajpersku vatru, a kada bi se bojali moguće vojne intervencije NATO-a, tada bi iznenada obustavili snajperska dejstva i granatiranja i vratila bi se voda i struja”, kazao je svjedok.

Harland, koji je bio svjedok i u postupcima protiv Slobodana Miloševića i Karadžića, u srijedu će nastaviti svjedočenje.

Ubistva Bošnjaka

Reklama

Mladićeva odbrana sugerirala je pred Haškim tribunalom da su Bošnjaci koji su u jesen 1992. nestali u okolini Kotor Varoši u rukama srpskih vojnika bili borci, a ne civili.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Novak Lukić, prvi svjedok optužbe Elvedin Pašić, koji je sa ocem i stricem bio u toj grupi, ali je po zarobljavanju pušten kao maloljetnik, ostao je pri iskazu da su samo neki od bošnjačkih muškaraca bili naoružani i učestvovali u borbama, ali “ne cijela grupa”.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca, svjedok je potvrdio da je u području Kotor Varoši u ljeto i jesen 1992. godine, nakon što je njegova porodica bila protjerana iz svog sela, bilo borbi između Bošnjaka i Srba.

Reklama

Pašić, koji je tada imao 14 godina, ponovio je da vjeruje da su njegov otac, stric i rođaci, zajedno sa još oko 150 Bošnjaka, ubijeni trećeg novembra 1992. nakon što su se predali srpskim vojnicima u selu Grabovica.

Svjedok ih je posljednji put vidio dan ranije, kada su se predali, a prije nego što su ga srpski vojnici sa drugom djecom i ženama uputili ka Travniku.

Odlaganje postupka

Predsjedavajući sudija Alphons Orie najavio je da će sudsko veće do kraja ove ili početkom sljedeće sedmice saopćiti odluku o zahtjevu Mladićeve odbrane za odlaganje postupka.

Odbrana Mladića zatražila je u ponedjeljak u hitnom podnesku da Haški tribunal odloži proces za šest mjeseci, uz obrazloženje da bi nedavne “drastične” promjene pravila iznošenja dokaza tužilaštva mogle narušiti Mladićevo pravo na pravično suđenje, jer idu na štetu odbrane, kojoj je sada potrebno mnogo više vremena da se pripremi.

Takva promjena je “bez presedana u historiji Tribunala i prijeti da nanese težak udarac integritetu suđenja”, navedeno je u podnesku.

Izvor: Agencije