Neće biti dva suđenja protiv Mladića

Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine (EPA)

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbilo je zahtjev haškog tužiteljstva za razdvajanje predmeta protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladića, kako bi se protiv njega mogla voditi dva odvojena suđenja – jedno za genocid u Srebrenici i drugo za zločine u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Sudsko vijeće je utvrdilo da vođenje dva odvojena suđenja nije prihvatljivo jer nije u interesu optuženog, koji bi se trebao baviti dokaznim postupkom na jednom suđenju i istodobno pripremati za drugo, te da ne bi bilo efikasno jer bi moglo bi predstavljati teret za svjedoke koji bi trebali dva puta svjedočiti.

Primjer Miloševića

Tužiteljstvo je u augustu zatražilo da se protiv Mladića vode dva odvojena suđenja – prvo za genocid u Srebrenici, a drugo za višegodišnji teror Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH, te za uzimanje pripadnika UN-a kao taoce.

Poučeni iskustvom iz predmeta Milošević, kada je bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević umro tokom suđenja u kojem mu se istodobno sudilo za zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, tužitelji su tražili da se Mladićeva optužnica razdvoji i da se prvo održi suđenje za Srebrenicu.

Pogoršano zdravlje

Sudsko vijeće nije kao argument tužitelja za razdvajanje postupka prihvatilo pozivanje na Mladićevo pogoršano zdravstveno stanje.

Vijeće je odobrilo tužiteljima da Mladićevu optužnicu nadopune zločinima počinjenim u selu Bišina u istočnoj Bosni. Mladić će se 10. novembra izjasniti o krivinji po toj tački optužnice.

Izvor: Agencije

 


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada