Najesen probni popis stanovništva u BiH

Najesen će u Bosni i Hercegovini biti urađen probni popis stanovništva na 60 popisnih krugova u oba bh. entiteta i Distriktu Brčko, a cilj je testiranje svih organizacionih faza popisa, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Cilj popisa stanovništva nije samo da se prebroji broj građana, već da se prikupe i osnovni pokazatelji o stanovništvu, kao što su ekonomski, demografski i socijalni, da bi se socijalne i druge politike mogle u budućnosti raditi na pravi način, kazao je on.

Milinović je naglasio da je Bosna i Hercegovina, kada je riječ o popisu, hendikepirana u odnosu na zemlje regije, jer nema s čim raditi usporedbu.

Reklama

Ostale zemlje su popise stanovništva uradile prije desetak godina, dok je Bosna i Hercegovina zadnji popis imala 1991. godine, zbog čega on nije uporediv ni u vezi s pitanjem metodologije ni njegovom organizacijom.

Popisnica za osobe i stan (kućanstvo) za probni popis već je analizirana i pripremljena, a u planu je i realizacija obuke popisivača i instruktora, koja će biti pripremljena i za sve osoblje koje će raditi na pravom popisu, koji je zakazan za april 2013.

Proba za 100.000 eura

Reklama

“Svako se može izjasniti o etničkoj ili vjerskoj pripadnosti onako kako želi ili ne želi uopće. Popisivači nemaju pravo ni na koji način utjecati ili navoditi građane na vrstu izjašnjavanja”, naglasio je Milinović.

Precizirao je također da će državni, entitetski i općinski instruktori kontrolirati rad popisnih biroa i osoba, kao i oko 500 međunarodnih kontrolora, koji će nadgledati ispravnost popisa.

Procjenjuje se da će probni popis koštati oko 100.000 eura

Reklama

Šefica Ureda Vijeća Evrope (VE) u Sarajevu Mary-Ann Hennessey popis smatra važnim za svakog građanina u Bosni i Hercegovini kako bi javna uprava mogla služiti građanima i odgovoriti na potrebe koje oni imaju.

“Bosna i Hercegovina mora znati kako izgleda njeno stanovništvo i koliko građana živi u ovoj zemlji, koje su starosti, kakve su im potrebe i sve druge elemente da bi se mogao promijeniti sistem te pružiti adekvatne usluge koje sada nisu na zadovoljavajućem nivou, jer ne postoji jako puno informacija o građanstvu u Bosni i Hercegovini”, kazala je ona.

Izvor: Agencije