Slučaj ubistva Ćuruvije došao do EU

U srijedu je navršeno trinaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije, urednika i vlasnika lista Dnevni telegraf i nedjeljnika Evropljanin. Pozadina njegovog ubistva, izvršenog tokom NATO-ovog bombardiranja Srbije, još nije rasvijetljena.

„Posle trinaest godina nespešnih pokušaja slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije došao je i do institucija Evropske unije“, izvještava iz Beograda dopisnik Al Jazeere Nebojša Grabež.

Pismo Kacinu

Reklama

Brat ubijenog Slavka, Jovo Ćuruvija, uputio je pismo Jelku Kacinu, izvjestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju, u kojem traži od Evrope da izvrši pritisak na vlasti u Srbiji kako bi ovaj zločin konačno dobio sudski epilog.

„Jelko Kacin je vrlo ozbiljan političar, a drugo, on radi po evropskim principima i pravilima. U Evropi i civilizovanim  zemljama znaju šta je ubistvo – šta je ubistvo jednog novinara. S obzirom da u ovoj državi, od Milana Milutinovića, bivšeg predsednika, pa do danas Borisa Tadića i svih koji su bili zaduženi i koji su morali da učine sve da se ubistvo novinara Slavka Ćuruvije razreši, nisu uradili ništa, uključujući policijske i pravosudne organe”, kaže Jovo Ćuruvija za Al Jazeeru.

Ministar policije u Srbiji je bivši portparol Slobodana Miloševića, a ubistvo su naručili Slobodan Milošević i njegova supruga, pa od njega je teško očekivati da stvar dovede do kraja.

Reklama

Srbijanske vlasti još nemaju odgovora na pitanje ko je i zašto ubio Slavka Ćuruviju.

Advokat Rajko Danilović to objašnjava odsustvom političke volje:

„Zna se ko je naručio, ko je organizovao i čak se znaju počinioci ovog dela.Vođen je pretkrivični postupak koji je to potpuno rasvetlio. Međutim, ministar policije u Srbiji je bivši portparol Slobodana Miloševića, a ubistvo su naručili Slobodan Milošević i njegova supruga, pa od njega je teško očekivati da stvar dovede do kraja.”

Reklama

Struktura Državne bezbednosti ostala je ista, pa im ne pada na pamet da bilo koga od svojih kolega kompromituju i dovedu do suda.

Istraga je utvrdila da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa “zadatka”.

Na osnovu zahtjeva Specijalnog tužilaštva istražni sudija je saslušao više od 100 predloženih svjedoka, obavljeno je medicinsko-balističko vještačenje, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi.

Reklama

Optužen u novini za izdaju

„Ovo trinaest godina ne može da se pokrene iz prostog razloga, što se meni čini sve uverljivijim, a krajnje je banalna činjenica. A to je da vrana vrani oči ne vadi. Struktura Državne bezbednosti ostala je ista, pa im ne pada na pamet da bilo koga od svojih kolega kompromituju i dovedu do suda, jer ko zna šta ovaj ispriča posle o njima ostalima. Oni se, jednostavno, po prirodi stvari drže zajedno. To je cela priča”, smatra Miloš Vasić, novinar nedjeljnika Vreme.

Nekoliko dana prije ubistva Ćuruvija je, u tadašnjem režimskom dnevnom listu Politika ekspres, optužen za “priželjkivanje bombi i izdaju”.

Ubistvo Slavka Ćuruvije nije jedino nerasvjetljeno ubistvo novinara u Srbiji. Još uvijek nije otkrivena pozadina ubistava Dade Vujasinović i Milana Pantića. Nije rasvijetljen ni bombaški napad na novinara Vremena Dejana Anastasijevića iz 2007. godine, također, izveden u porodičnom stanu.

Izvor: Al Jazeera