Liga nacija: Invazija navijača BiH na Beč i osveta “vatrenih” nad Špancima

Otkako je Robert Prosinečki u januaru ove godine preuzeo fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, bh. državni tim doživio je samo jedan poraz u 10 utakmica, no, večeras će mu učinak bez poraza značiti mnogo više nego do sada.

Ako u Beču, u posljednjoj utakmici grupe 3 Lige nacija (večeras u 20.45), izbjegne poraz od selekcije Austrije, reprezentacija BiH osigurat će osvajanje prvog mjesta, što će joj omogućiti proboj u Ligu A u sljedećoj sezoni, ali i produžiti nadu u plasman na Evropsko prvenstvo 2020. preko Lige nacija.

Reklama

Izabranicima Roberta Prosinečkog u Beču će odgovarati čak i poraz sa jednim golom razlike uz postignut pogodak, no, bh. selektor ne želi razmišljati ni o kakvom drugom ishodu osim o pobjedi.

Reprezentacija BiH u Beču će imati podršku oko 15.000 navijača

“Ni u jednom trenutku nismo razmišljali da ćemo ići na bod. Motivirani smo i željni, jer će biti jako puno naših navijača. Kada ideš na bod, većinom izgubiš. Probat ćemo nametnuti dominaciju i što prije postići pogodak. Imamo pobjednički niz koji je napravio dobru atmosferu u timu“, rekao je Prosinečki, javlja Anadolija.

Reklama

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko tvrdi da će ova utakmica biti drugačija od one u Zenici, u kojoj je njegov tim savladao Austrijance 1:0.

„Što se mene tiče, oni mogu svu pažnju posvetiti meni, a da ostali daju golove“, istakao je Džeko, te je dodao:

„Bit će drugačija utakmica u odnosu na onu u Zenici jer njima jedino odgovara pobjeda. Očekujemo da će nas napasti. Imamo kvalitet i vjerujemo u sebe da možemo ostvariti rezultat da ostanemo na prvom mjesto u grupi“, rekao je Džeko.

Reklama

Kako je javila Anadolija, na stadionu Ernst Happel u Beču, kapaciteta 50.865 mjesta, očekuje se oko 15.000 navijača reprezentacije BiH, većinom iz dijaspore.

         

Rezultati by SofaScore
Reklama

“Bitna su nam samo tri boda”

Luka Modrić i Zlatko Dalić tvrde da Hrvatska susret sa Španijom čeka u dobrom raspoloženju

A u Zagrebu, još jedan tim našeg regiona igra značajan meč. Svjetski viceprvak, reprezentacija Hrvatske, na Maksimiru će ugostiti Španiju, koja ju je nedavno u Elcheu deklasirala sa 6:0, što je „vatrenima“ najteži gostujući poraz u historiji.

Hrvatska treći susret svoje grupe u Ligi A čeka sa samo jednim bodom, ali matematika kaže da još uvijek nije izgubila šanse da osvoji prvo mjesto. No, za proboj na vrh trebaju joj pobjede, prvo večeras nad Španijom, a potom u gostima u Engleskoj.

Reklama

Anadolija javlja da su izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić i kapetan momčadi Luka Modrić najavili dobar rezultat i igru, bez traženja revanša.

„Vjerujem da ćemo odigrati veliku utakmicu i ostvariti dobar rezultat, a što će to biti, vidjet ćemo. Pokazali smo i na ovom Svjetskom prvenstvu i u utakmicama u kojima smo imali publiku koliko nam njihova podrška puno znači“, kazao je Modrić, koji je dodao kako su utakmice protiv Španije i Engleske došle prebrzo nakon velikog uspjeha Hrvatske na SP u Rusiji.

„Svi smo bili ispražnjeni i emotivno i fizički i po meni su to najveći razlozi zašto nismo trenutno onakvi kakvi smo bili na Svjetskom prvenstvu“, kazao je Modrić.

Reklama

Dalić je ocijenio kako je Hrvatska odigrala možda ponajboljih 20 minuta u gostima protiv Španjolske u Elcheu, možda boljih od minutaža na Svjetskom prvenstvu, ali bez realizacije šansi nakon čega je došlo do katastrofe.

„Ne težimo nikakvoj osveti. Nama su bitna tri boda koja znače puno zbog žrijeba za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ako mi tu utakmicu dobijemo, onda nam se otvara šansa da na Wembleyu odlučujemo o prvaku skupine“, rekao je Dalić.

Susret Hrvatska – Španija počinje u 20.45 sati.

Reklama

         

Rezultati by SofaScore

Ostale utakmice večerašnjeg programa:

Reklama

Liga A:

Grupa 2: Belgija – Island (20.45). Poredak: Švicarska 6 (3 utakmice), Belgija 6 (2), Island 0 (3).

Liga C

Grupa 2: Grčka – Finska (20.45), Mađarska – Estonija (20.45). Poredak: Finska 12, Grčka 6, Mađarska 4, Estonija 1.

Liga D

Grupa 1: Kazahstan – Latvija (16), Andora – Gruzija (20.45). Poredak: Gruzija 12, Kazahstan 5, Latvija i Andora 2.

Grupa 2: Luksemburg – Bjelorusija (20.45), San Marino – Moldavija (20.45). Poredak: Luksemburg 9, Bjelorusija 8, Moldavija 5, San Marino 0.

Izvor: Al Jazeera i agencije