Kako izraelski doseljenici šire ilegalne ispostave

U osamljenim brdima južno od Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali, Abu al-Kabash se svakodnevno budio na svom dragocjenom posjedu: šumarku nara i smokava koji su se uzdizali nad šest različitih vrsta biljaka aloe koje su okruživale njegov dom.

Sve je to nestalo.

Otkako je Izrael počeo svoj rat protiv Gaze, nakon Hamasovih napada 7. oktobra, napadi izraelskih doseljenika na Palestince postali su toliko nasilni da je 76-godišnji farmer morao napustiti zemlju koju je dobio od oca, djeda i pradjeda.

"Bio je to izbor između života ili smrti", rekao je Abu al-Kabash.

Daleko od toga da je jedini. Više od 1.200 Palestinaca širom okupirane Zapadne obale bilo je prisiljeno napustiti svoje domove od početka sukoba, prema grupama za ljudska prava i Ujedinjenim nacijama.

Podaci koje su prikupili aktivisti i koji su potvrđene satelitskim snimcima Al Jazeerine verifikacijske jedinice Sanad, pokazuju da su između oktobra 2023. i januara 2024. doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali izgradili najmanje 15 ispostava i 18 cesta – što je nezakonito i prema izraelskom, i prema međunarodnom pravu. Osim toga, doseljenici su izgradili stotine metara ograda i višestruke blokade cesta, dodatno ograničavajući kretanje Palestinaca.

Iskorjenjivanje bez presedana dovelo je do raspada najmanje 15 palestinskih zajednica do sada, a izraelski doseljenici brzo šire svoju prisutnost. Njihov je cilj, kažu stručnjaci, preoblikovati demografiju Zapadne obale dok otimaju teritoriju predviđenu za buduću palestinsku državu.

"Kada je rat, tada doseljenici iskorištavaju prednost i pokušavaju uspostaviti što više ispostava", kaže Mauricio Lapchik, aktivista Peace Now, izraelske organizacije koja dokumentira aktivnosti naselja. Grupa je zabilježila sličan porast broja ilegalnih ispostava tokom godina druge Intifade početkom 2000-ih.

Ilegalne ispostave

Ispostave su obično improvizirani kampovi od jednog ili više montažnih objekata izgrađenih na ruralnom palestinskom zemljištu.

Grade ih članovi izraelskog doseljeničkog pokreta, koji nastoji ojačati izraelsku prisutnost na nezakonito okupiranoj zemlji. Graditelji ispostava često su vođeni ultratvrdom ideologijom koja zahtijeva od Jevreja da nasele svu palestinsku zemlju i prisile Palestince da odu.

Sve ispostave, kao i naselja, ilegalne su prema međunarodnom pravu. Izrael, međutim, samo ispostave smatra nezakonitim, tvrdeći da su podignute bez odobrenja vlade. Ipak, ispostave se često retroaktivno odobravaju kao naselja.

Satelitski snimci pokazuju ispostave izgrađene u prva četiri mjeseca rata, raštrkane diljem okupirane Zapadne obale, što sugerira da su izraelski doseljenici postali hrabriji i da šire svoju prisutnost na prostore u blizini postojećih naselja.

Pogledajte snimke prije i poslije izgradnje ispostava u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ilegalni putevi

Putevi su ključni za uspostavljanje prisustva u udaljenim područjima, a nekoliko ih presijeca privatnu palestinsku zemlju od 7. oktobra.

Deseci puteva ne samo da zauzimaju palestinsku zemlju, već i postaju linije za koje palestinski farmeri i stočari znaju da je opasno preći, jer će ih doseljenici napasti.

Potvrđeni satelitski snimci u nastavku pokazuju desetke novih cesta, izgrađenih nakon 7. oktobra, koje povezuju ispostave s drugim područjima pod izraelskom kontrolom, poput farmi ili naselja.

Izvor: Al Jazeera