Novotny: Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane, a borba s inflacijom će trajati godinama

Hrvatska je uz Crnu Goru jedina turistička zemlja na Mediteranu koja ne proizvodi dovoljno hrane da bi prehranila svoje stanovnike i turiste koji dođu na obalu, kaže ekonomski analitičar.

Hrvatski građani u srijedu izlaze na parlamentarne izbore, a premijer Andrej Plenković tvrdi da zemlja bilježi najbolji ekonomski položaj od proglašenja samostalnosti.

U mandatu aktuelne vlade rasle su plate i penzije, a padala nezaposlenost.

S druge strane, zbog drastičnog rasta cijena nekretnina, građanima je sve teže da dođu do stana.

Damir Novotny, ekonomski analitičar i profesor na Univerzitetu ‘Edward Bernays’ u Zagrebu kaže da HDZ slijedi politike EU-a i teži privući što više novca iz EU-fondova, ali da alokacija tih tog novca nije riješila ključne strukturne probleme, a to je razvoj nedovoljno razvijenih regija u Hrvatskoj, kao što su Panonska Hrvatska. Ekonomska aktivnost se koncetriše u gradovima, dok cijeli istok Hrvatske nije dovoljno ekonomski aktivan. “Ekonomska politika dosadašnje vlade Andreja Plenkovića je zapravo slijedila logiku evropskih fondova, ali nije ulazila u strukture probleme, nedovoljnu konkurentnost hrvatske ekonomije,” kaže Novotny.

Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane

Kamp okupljen oko SDP-a govori nekim detaljima svojih mini-politika ali nikako ne adresira ključna strukturna pitanja, kao što su nerazvijenost pojedinih regija, nedovršenost tranzicijskog procesa. “Tako da zapravo možemo reći da ne možemo prepoznati kakve bi to politike vodila opozicija koja bi željela doći na vlast”, kaže Novotny.

Govoreći o reakciji hrvatske vlasti na rast inflacije i intervenciju u cijenu energenata, Novotny kaže da se “prije ili kasnije, račun mora platiti”, da “u ekonomiji ne postoji besplatni ručak” i da će neko u budućnosti morati platiti državne intervencije u cijene energenata.

Kaže da je problem što Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane, pa je cijena hrane vrlo visoka. Dvadeset miliona turista dođe u Hrvatsku svake godine, i potražnja hrane naglo poraste, a hrvatska poljoprivreda to ne može proizvesti. “Hrvatska je uz Crnu Goru jedina turistička zemlja na Mediteranu koja ne proizvodi dovoljno hrane da bi prehranila svoje stanovnike i turiste koji dođu na obalu,” objašnjava Novotny.

Vlada nije djelovala u području jačanja proizvodnje hrane i prerađivačkih kapaciteta, već je sa nekim intervencijama i subvencijama pokušala zaustaviti inflaciju, ali se ona ne može zaustaviti na takav način, kaže Novotny.

Neiskorišteni poljoprivredni potencijali

Govreći o potražnji i cijenama stanova i najavljenoj nacionalnoj strategiji, Novotny kaže da “tu nikakva nacionalna strategija ne može pomoći”, osim stvaranja radnih mjesta na istoku i centralnim dijelovima Hrvatske i nastanjivanja tih krajeva odakle je stanovništvo otišlo jer nije bilo radnih mjesta.

Novotny naglašava da su nedovoljno iskorišteni poljoprivredni potencijali istoka Hrvatske. “Slavonija je prije 100 godina, u relativnim odnosima prema Austriji bila razvijenija nego što je danas.”

Kada je riječ o izazovima, smatra da će usporeni razvoj poljoprivrednih krajeva na istoku Hrvatske opterećivati državu zbog nedovoljne proizvodnje hrane i manjka radne snage u tom području.

Drugi izazov pred Hrvatskom će biti inflacija, kaže Novotny: “Inflacija je jedan fenomen koji se neće tek tako ugasiti. Mjere Evropske središnje banke se vrlo sporo prelijevaju na hrvatski ekonomski prostor i bojim se da će ta borba protiv visoke inflacije trajati godinama.”

Treći izazov je pitanje demografije i nedostatak radne snage.

Izvor: Al Jazeera