Banožić optužen zbog izazivanja smrtonosne saobraćajne nesreće

Bivši ministar odbrane Hrvatske tereti se za izazivanje saobraćajne nesreće prošlog novembra, u kojoj je poginuo Goran Šarić.

Nedugo nakon nesreće premijer Plenković smijenio je Banožić s dužnosti ministra odbrane (GEOFFROY VAN DER HASSELT/Pool via REUTERS)

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra odbrane Hrvatske Marija Banožića zbog izazivanja saobraćajne nesreće prošlog novembra, u kojoj je poginuo Goran Šarić (40), objavilo je u utorak Državno odvjetništvo (DORH).

Tužilaštvo je, ne navodeći Banožićev identitet, objavilo kako ga tereti da je 11. novembra 2023. oko 06:10, upravljajući Nissanom desnom trakom državne ceste 55 iz Vinkovaca prema Županji, vozio neprilagođenom brzinom, te u pretjecanju kolone prešao na suprotnu stranu, iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog grupe vozila ispred njega.

Tereti se da je počeo preticanje iako saobraćajna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti preticanje, uzimajući u obzir brzinu svog vozila i onoga koje je preticao, prenosi Hina.

Banožić je, navodi se u optužnici dalje, udario prednjim dijelom svog vozila u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera, pri čemu je 41-godišnji vozač preminuo na mjestu nesreće.

Prozivke zbog dugotrajne istrage

Tužilaštvo je objavilo da saopćenje o odluci u ovom predmetu objavljuje kao odgovor na zaprimljene upite novinara koji su problematizirali što optužnica nije bila podignuta mjesecima nakon nesreće.

Prije tri sedmice je DORH, nakon novinarskih upita, ali i prozivanja hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o slučaju saobraćajne nesreće bivšeg ministra odbrane Banožića, objavio kako tužilaštvo i dalje provodi dokazne radnje.

Tužilaštvo je tada saopćilo da je u toku provođenje dokazne radnje saobraćajno-tehničkog vještačenja, prema nalogu od 9. februara 2024. kao i dopune tog vještačenja od 2. aprila ove godine.

Nakon nesreće Banožić je s teškim povredama prevezen u vinkovačku bolnicu, a potom u KBC Osijek, odakle je pušten na kućno liječenje. Mediji su problematizirali i je li u vrijeme nesreće imao alkohola u krvi, a nedugo potom premijer Andrej Plenković razriješio ga je dužnosti ministra odbrane.

Izvor: Agencije