Kusovac: Iran možda koristio hipersonične rakete; Izrael kompromitovao najveću tajnu

‘Mislim da je sasvim moguće da je onih sedam raketa koji su pogodili vojni aerodrom u južnom Izraelu – bile hipersonične rakete, i to može ukazivati na jednu slabost izraelske odbrane’, kaže Kusovac.

Iran je izveo napade dronovima i projektilima na Izrael kao odgovor na granatiranje konzulata u Damasku.

Tel Aviv kaže da je više stotina projektila i dronova bilo dio napada i da je većinu presretnuo sistem protivzračne odbrane poznat kao Željezna kupola.

Osim toga, saveznički borbeni avioni presretali su iranske dronove prije nego su i stigli na teritorij Izraela.

Geopolitički i sigurnosni analitičar Zoran Kusovac kaže da je napad izveden uz pomoć tri vrste oružja. Jedno su dronovi – jeftine letjelice kojih je bilo do 300 komada i koje lete vrlo sporo i koje je lako presresti.

Drugi ešalon su bile krstareće rakete, a to je danas već stara tehnologija, kaže Kusovac. To su rakete sa mlaznim motorom koje putuju dva do tri sata, veće su od dronova, i njih je puno presretnuto.

Najzanimljiviji je treći ešalon, a to su balističke rakete, kaže Kusovac. Kaže da je njih korišteno vrlo malo, ali sasvim dovoljno da bi ih Iran isprobao. Moguće je da su među tim balističkim raketama bile hipersonične rakete. To je nova generacija oružja koju Iran razvija. “Mislim da je sasvim moguće da je onih sedam raketa koji su pogodili vojni aerodrom u južnom Izraelu – bile hipersonične rakete, i u tom slučaju – to može ukazivati na jednu slabost izraelske odbrane, a to je da, njegovi izrazito sofisticirani protivraketni sistemi možda još uvek nisu u stanju da zaustave te rakete”, kaže Kusovac.

Kusovac kaže da je ovaj napad bio potreban Netanyahuu jer osjeća da je izolovan i jako dugo već svi govore da je politički mrtav kad prestane rat u Gazi. “I zbog toga se taj rat u Gazi toliko odugovlači,” kaže Kusovac. Izraelski napad na iranski konzulat bio je direktan izazov Iranu, i on je morao da pokaže – zbog sebe, saveznika, potencijalnih saveznika i projekcije svog vojnog i diplomatskog utjecaja – da može da uzvrati i po prvi put direktno napadne Izrael. Vojno, je ovaj napad što se tiče štete koja je nanesena Izraelu – nebitan, kaže Kusovac.

Izrael je u ovom napadu možda kompromitovao svoju najveću tajnu – i to otkrivanjem načina na koji reaguje – i to je možda najveća pobjeda Irana, smatra Kusovac. “Sve je to velika tajna koju je sada Iran otkrio, i Izraelu će trebati mnogo vremena da digne na jedan drugi nivo, koji će za Iran biti neprobojan”.

Izvor: Al Jazeera