Pozitivni potezi u vezi s dogovorom o prekidu vatre

Delegacija Hamasa trebala bi u Kairu razgovarati o prijedlogu prekida vatre, koji su pripremili posrednici iz Katara i Egipta.

Delegacija Hamasa trebala bi u Kairu razgovarati o prijedlogu prekida vatre, koji su pripremili posrednici iz Katara i Egipta.

“Postoje izvještaji da bi i izraelska delegacija mogla otputovati u Kairo. Izraelci se ne bi direktno uključili u pregovore, ali bi bili prisutni u Egiptu kako bi saznali stavove Hamasa. Koliko znamo, Hamas bi trebao iznijeti svoj stav o prijedlogu prekida vatre, koji su predložili egipatski i katarski posrednici,” javlja Al Jazeerina Stefanie Dekker.

“Ovo je veoma važan trenutak. Prošlo je mnogo vremena od novembra i primirja koje je trajalo samo sedam dana. Sada se pregovara o veoma složenim stvarima. Kada je riječ o oslobađanju zarobljenika – dosad se razgovaralo o ženama, civilima i starijim osobama. Stvari će postati složenije kada počnu razgovori o zarobljenicima koje Hamas smatra potencijalnim vojnicima. S druge strane, otvaraju se pitanja o Palestincima koji će biti pušteni iz izraelskih zatvora – koliko će Palestinaca biti razmijenjeno za koliko Izraelaca, iz kojih područja bi se trebale povući izraelske snage”, kaže Dekker.

“Ako pogledamo širu sliku – posebno ako uporedimo s posljednjih nekoliko mjeseci – možemo reći da su napravljeni neki pozitivni potezi. To ne znači da će se dogovor i postići u narednih nekoliko dana, ali svakako se događaju pozitvne stvari.”

Izvor: Al Jazeera