Komšić: Separatističke snage u BiH omogućavaju Beogradu i Zagrebu narašuvanje suvereniteta države

‘Predvodnici separatističkih politika u BiH ne rade ništa drugo nego kradu volju vlastitog naroda i isporučuju je Beogradu i Zagrebu na odlučivanje’, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U sarajevskoj Vijećnici održan je prijem povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 1. marta.

Domaćini prijema bili su član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i predsjedavajući te institucije Željko Komšić te član iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović.

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva iz bh. entiteta Republika Srpska, ne prisustvuje ni ove godine.

Na referendumu o nezavisnosti 1992. većina građana Bosne i Hercegovine glasala je za suverenu i nezavisnu državu ravnopravnih građana – Muslimana, Srba, Hrvata i drugih naroda koji u njoj žive.

Komšić je poručio da separatističke snage u Bosni i Hercegovini omogućavaju Srbiji i Hrvatskoj da se upliću u unutrašnja pitanja i narušavaju suverenitet države.

“Istina je da unutrašnja ustavna struktura Bosne i Hercegovine ostavlja suviše mnogo prostora negativnim utjecajima iz susjednih zemalja. Separatističke snage u Bosni i Hercegovini omogućavaju Beogradu i Zagrebu da se upliću u unutrašnja pitanja i narušavaju suverenitet naše zemlje. Predvodnici separatističkih politika u Bosni i Hercegovini – koji se vole predstavljati kao lideri naroda i legitimni predstavnici – ne rade ništa drugo nego kradu volju vlastitog naroda i isporučuju je Beogradu i Zagrebu na odlučivanje”, poručio je Komšić.

Bećirović je poručio da entiteti države nikada neće imati međunarodni subjektivitet.

“BiH je punopravna članica UN-a, vijeća Evrope, OSCE-a te država koja je pred vratima EU i NATO-a. To su međunarodno pravne neosporive činjenice kojih spearatisti moraju biti svjesni. isto tako, oni moraju napkon shvatiti da entiteti nikada nisu imali i nikada neće imati međunarodni subjektivitet”, rekao je Bećirović.

Sve je pratila Aida Hadžimusić.

Izvor: Al Jazeera