Medo o osnivanju Superlige: Klubovi su u velikim dugovima, iza svega stoji novac

O mogućim posljedicama pojave Superlige razgovarali smo s nogometnim komentatorom portala gol.hr Ivicom Medom.

Evropska klupska elita sinoć je ozvaničila osnivanje nogometne Superlige u kojoj bi 20 klubova igralo svoje takmičenje koje neće biti pod okriljem UEFA-e.

Po tri španska i italijanska, te šest najslavnijih engleskih klubova osnivači su lige u kojoj će 15 timova kao imati privilegovani status, dok bi se preostalih pet na osnovu rezultata u nacionalnim prvenstvima kvalifikovalo u Superligu.

U dokumentu se ne spominju imena prestala tri kluba koja bi imala zagarantovani status kao ni zemlje iz kojih bi svake sezone dolazilo još pet učesnika Superlige. “Do osnivanja nove lige došlo je u trenutku kada je svjetska pandemija korona virusa ubrzala nestabilnost sadašnjeg ekonomskog modela u evropskom nogometu.Tokom godina klubovi osnivači ove lige imali su cilj da poprave kvalitet i intenzitet postojećih evropskih takmičenja, a posebno stvore turnir na kojem bi se najbolji klubovi i igrači češće mogli međusobno takmičiti”, navedeno je u saopštenju Real Madrida, čiji je čelnik Florentino Perez izabran i za predsjednika Superlige.

UEFA se protivi se projektu Superlige i najavljuje sankcije za klubove koji se pridruže novoformiranom takmičenju.

O mogućim posljedicama pojave Superlige razgovarali smo s nogometnim komentatorom portala gol.hr Ivicom Medom.

Izvor: Al Jazeera