Fatić: Škola ‘Vladislav Ribnikar’ mora biti zatvorena

Dok god je ‘Vladislav Ribnikar’ škola, to će na neki način povređivati sve one koji su unesrećeni svim ovim što se desilo, rekao je Aleksandar Fatić s Instituta za praktičnu humanistiku.

Na današnji dan, 3. maja prošle godine, trinaestogodišnji učenik Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” vatrenim oružjem ubio je prvo školskog čuvara, a onda, u zgradi škole, i devetero djece u dobi od 11 do 14 godina, ranivši pritom još šest osoba. Programom “Buđenje” u Beogradu se obilježava prva godišnjica masovnog ubistva.

Pred školom se okupljaju porodice i prijatelji ubijenih te građani koji žele iskazati solidarnost i empatiju.

Godinu nakon tragičnog događaja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” još se kao društvo s njim nismo suočili, niti je iko preuzeo odgovornost, ukazuju roditelji koji su toga dana izgubili djecu.

Kažu i da od tada više ništa nije isto te kako ne može ni biti isto, iako imaju dojam da politički narativ glasi da se mora krenuti dalje.

Aleksandar Fatić s Instituta za praktičnu humanistiku i roditelj djeteta koje ide u školu “Vladislav Ribnikar” kaže da za nastavak života porodica stradalih i svih onih koji su tada bili u školi i koji su povezani sa školom postoji nekoliko elemenata koji se moraju ispuniti.

Prvo se mora formirati memorijalni centar, i to brzo.

Drugo, smatra Fatić, škola ‘Vladislav Ribnikar’ se mora zatvoriti. “Ta škola ne može više da bude škola […] Moje mišljenje je da, dok god je ‘Vladislav Ribnikar’ škola, to će na neki način povređivati sve one koji su unesrećeni svim ovim što se desilo”.

Treće, važno je pokretanje debate o odgovornosti o onom što se desilo.

 

Izvor: Al Jazeera