Kontekst: Arapski val revolucije

U arapskom svijetu se od 2011. događaju historijske promjene. Arapsko proljeće počelo je u Tunisu, kada se zbog nepravde spalio jedan prodavač voća. Kasnije se val revolucije proširio na Egipat i Libiju. Egipćani su prije nekoliko dana obilježili drugu godišnjicu početka egipatske revolucije. Njome su, nakon 30 godina vladavine, prisilili predsjednika Hosnija Mubaraka na odlazak […]

U arapskom svijetu se od 2011. događaju historijske promjene. Arapsko proljeće počelo je u Tunisu, kada se zbog nepravde spalio jedan prodavač voća.

Kasnije se val revolucije proširio na Egipat i Libiju. Egipćani su prije nekoliko dana obilježili drugu godišnjicu početka egipatske revolucije.

Njome su, nakon 30 godina vladavine, prisilili predsjednika Hosnija Mubaraka na odlazak sa vlasti. Nakon toga je uslijedio period vojne uprave, zatim parlamentarni pa predsjednički izbori.

Na izborima su pobijedile političke stranke islamske orijentacije, a kandidat Muslimanske braće, Muhamed Mursi, postao je novi egipatski predsjednik.

U Kontekstu govorimo o tome šta je danas drugačije u odnosu na period prije revolucije.

Gosti emisije su – u Sarajevu historičar i bivši ambasador BiH u Egiptu prof. Slobodan Šoja, u Beogradu vanjskopolitički komentator lista Politika Boško Jakšić i u Kairu u Egiptu naš novinar Adnan Rondić.

Kontekst vodi Saša Delić.