Izraelska vojska započela s novom taktičkom operacijom unutar Rafaha

‘Ono što se događa od jutarnjih i u posljednjih nekoliko sati jeste da je izraelska vojska započela s novom taktičkom operacijom unutar grada Rafah’, javlja Al Jazeerin Tareq Abu Azzoum.

“Ono što se događa od jutarnjih i u posljednjih nekoliko sati jeste da je izraelska vojska započela s novom taktičkom operacijom unutar grada Rafah”, javlja Al Jazeerin Tareq Abu Azzoum.

“Uspjeli su preuzeti operativnu kontrolu nad palestinskom stranom prijelaza Rafah, kod granice s Egiptom. To je jedino mjesto gdje su palestinci mogli pobjeći. Tu sada već decenijama jer nisu uspjeli napustiti Pojas Gaze. Mnogi od njih su ranjeni zbog sukoba na terenu. U isto vrijeme, to je također jedina tačka preko koje su ljudi primali humanitarnu pomoć koja je dolazila većini populacije u Gazi. Za sada nema nikakvog ulaska humanitarne pomoći, kako iz Rafaha, tako i iz Karem Abu Salema. Budući da su oba prijelaza zatvorena od izraelske vojske jer je to dio njhovog širenja vojnih operacija na jug, odnosno u Rafah. Palestinci mnogo pate zbog ovih napada. Također, najveći dio pomoći koja se trenutno koristi iz UN-ovih je skladišta, a izraelska vojska je čak i targetirala neka skladišta na tom graničnom prijelazu. Izrael kaže da bi se operacije postepeno mogle proširivati i povećavati na osnovu informacija koje dobivaju od obavještajnih službi, a osim toga posljednja 24 sata odvija se konstantno bombardovanje istočnog dijela Rafaha”, javlja reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera