Dekker: Sporazum je i dalje moguće postići

‘Za Amerikance je ovo postalo lično. Kao i za Egipćane. Zbog toga je toliki pritisak i na Izrael i na Hamas’, javlja reporterka Al Jazeere.

Samo nekoliko sati prije nego što je Izrael pokrenuo nove napade na Rafah, iz Hamasa su saopštili da su prihvatili sporazum o prekidu vatre.

Zamjenik čelnika Hamasa u Gazi rekao je da su dobili uvjeravanja od posrednika o mogućem dogovoru, te da su tokom pregovora postavili crvene linije koje nisu prešli.

A činjenica da je Izrael odlučio da pošalje svoju delegaciju znači da je sporazum i dalje moguće postići, javlja Al Jazeerina Stefanie Dekker, koja izvještava iz Ammana, nakon odluke izraelske vlade da zabrani rad Al Jazeeri.

“Rekla bih kako činjenica da šalju delegaciju podrazumijeva to da je sporazum i dalje moguće postići, te da nikad nije formalno finaliziran. Mislim da je to zanimljivo. Jer, kad je Anthony Blinken bio u Izraelu rekao je da ovaj sporazum općenito nailazi na odobravanje u Izraelu. Dakle, već je imao zeleno svjetlo Izraela. I onda je loptica prebačena Hamasu, uz poruku da ga moraju prihvatiti, da nema više odgađanja, kako je rekao… Te da, ako budu odgađali i dalje, to znači da ne mare za vlastiti narod. Sad imamo situaciju u kojoj je Hamas prihvatio prijedlog, a Izrael kaže – NE! Oni tvrde da su dodani amandmani na tekst sporazuma, te da, navodno, sudeći po izvještajima izraelskih medija, oni kažu kako nisu bili upoznati s njima, da im je tekst predočen samo nekoliko sati nakon Hamasovog potvrdnog odgovora”, javlja Dekker.

“Za Amerikance je ovo postalo lično. Kao i za Egipćane. Zbog toga je toliki pritisak i na Izrael i na Hamas”, javlja reporterka Al Jazeere.

“Kada se govori o mogućem kamenu spoticanja, on se ne mijenja. Hamas uvijek govori kako želi potpuno okončanje rata. Izrael kaže – nema šanse. Mi nismo završili. Za Netanyahua je Rafah ključno pitanje. I to je njegova krajnja tačka do koje će gurati Hamas. To je njegov način da svom narodu može pokazati, jer već gubi u smislu političkog preživljavanja… Dakle, tako može svom narodu reći da je pobijedio. Tako da, ako ne napadne Rafah nikako, to će mu biti onemogućeno.”

Dekker javljda da se još ne zna koje su tačno sporne tačke sporazuma

“Zbog toga mnogi smatraju da on [Netanyahu] zapravo ne želi sporazum. No, toliki je pritisak Amerikanaca. Tako da ćemo morati sačekati i vidjeti koji su to sporne tačke, koliko će zarobljenika biti oslobođeno u prvoj fazi. Nama je rečeno da će to biti 33 osobe, koje su pod humanitarnom zaštitom – djeca, žene, stariji i oboljeli. No, još ima zarobljenika koji su mladići, koje Hamas smatra vojnicima. Oni dolaze u drugoj fazi. A o tome se još nije ni razgovaralo.”

Izvor: Al Jazeera