Strane sudije kao moguće rješenje za regularnost nogometnih utakmica

Mnoge zemlje širom svijeta u proteklom periodu posezale su za dovođenjem stranih sudija kako bi se na neki način osigurala regularnost takmičenja.

Iako slovi za jednog od najboljih svjetskih sudija Jesus Gil Manzano nedavno je bio u centru pažnje kada je u posljednjoj sekundi poništio čist gol Real Madrida protiv Valencije (Friedemann Vogel / EPA-EFE)

Hajduk i Dinamo u razmaku od samo pet dana odigrali su dva derbija, u prvenstvu i kupu, a oba duela na splitskom Poljudu, koja je dobio zagrebački Dinamo sudili su stranci.

Takva odluka donesena je nakon afere „VAR Leaks“, koja se odnosi na objavu snimaka komunikacije glavnih sudija i njihovih pomoćnika u VAR sobi, koje pokazuju kako oni komuniciraju i donose odluke o diskutabilnim i ključnim situacijama na utakmicama Hrvatske nogometne lige.

U završnih 11 kola HNL-a preostala su tri velika derbija koja će međusobno odigrati velika trojka koja se bori za naslov prvaka – Rijeka, Hajduk i Dinamo. Hrvatski nogometni savez želi stati na kraj pričama o sudijskim greškama nakon afere „VAR Leaks“ i zato je donio odluku da te derbije sude strane sudije.

“Angažman stranih sudaca nipošto nije izraz nepovjerenja prema hrvatskim sucima iza kojih je jako dobra sezona u HNL-u. Međutim, stvorio se izniman pritisak u javnosti proteklih tjedana na suce i želimo ovim angažmanom najboljih europskih sudaca omogućiti i klubovima i njihovim navijačima, javnosti i medijima, da se svi fokusiramo na nogomet i ne razmišljamo o tome tko sudi utakmice. Tako ćemo lišiti naše suce nepotrebnog dodatnog pritiska koji se stvara”, rekao je Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Priča o stranim sudijama u Hrvatskoj nije nova, a u proteklih nekoliko sezona pet utakmica u HNL-u sudile su sudije iz Bugarske i s Kipra. Međutim, to je bilo u okviru razmjene sudija između saveza. Ovaj put riječ je o nezadovoljstvu klubova, konkretno Hajduka, suđenjem domaćih sudija.

Bruno Marić, sada već bivši šef sudijske organizacije u Hrvatskoj, nije htio govoriti za Sportske novosti o temi stranih sudija, ali je samo napomenuo kako je zapravo on u Hrvatskoj bio taj koji se prvi zalagao za strane sudije. Ne iz razloga što su bolji od hrvatskih, kako je objasnio, već da bi ljudi imali priliku vidjeti šta strane sudije svojim suđenjem konkretno donose hrvatskom nogometu.

Darko Cvitković, nekadašnji sudija i godinama član raznih komisija, nije za strane sudije.

„Mislim da nam strani suci nisu potrebni, ali budući da se proziva sve i svakoga, HNS očito želi nešto poduzeti. Hrvatska ima suce koji mogu odsuditi derbije. Međutim, što znače derbiji? Zar nije velika priča nastala nakon utakmice koja nije bila derbi“, rekao je Cvitković za Sportske novosti.

Cvitković se pita kako će Hrvatska razvijati sudije ako oni neće suditi derbije i kako će UEFA gledati na hrvatske sudije.

„Iako sam rekao da imamo suce koji mogu odraditi posao do kraja sezone, mi imamo i problem. Taj problem očituje se u tome što nemamo dovoljno kvalitetnih sudaca. Zašto? Zato što se u nižim rangovima ne radi s njima dostatno, a niti na razini kako bi trebalo. Kad dođu u HNL poprilično su neiskusni i imaju problem. Osim toga, preskaču stepenice, a to je kriva UEFA. Ona želi da sve mlađi suci dođu na njezinu listu, ako se pojaviš tamo sa 26 godina već si prekrižen. Zato isplivaju oni koji nemaju ni igračko, niti dovoljno sudačko iskustvo“, mišljenja je Cvitković.

Ističe i kako imati na terenu nekog elitnog evropskog sudiju ne znači imati i dobro suđenje lišeno sudijskih grešaka i odluka.

„Talijani, Slovenci… možda bi dobro odradili posao. No, ovi koji su bili ranije s Kipra i iz Bugarske, ti su gori od naših. Međutim, što znači elitni sudac iz Lige prvaka? Španjolac Jesus Gil Manzano je taj, a svirao je kraj utakmice dvije sekunde prije nego što je Real Madrid dao gol. Da se to dogodi kod nas, objesili bi nas na galge. Pogledajte i inače u Ligi prvaka kakvih ima pogrešaka. Ali, kupimo mir sa strancima, a što će biti sutra nikome nije poznato“, kaže Cvitković.

Hrvatska ne predstavlja izuzetak

Hrvatska nije izuzetak kada je riječ o stranim sudijama u nogometnim ligama širom svijeta. Sličnih primjera iz ovih ili onih razloga ima mnogo. Naprimjer, završnicu sezone 1997/98. nogometnog prvenstva Bosne i Hercegovine sudile su sudije iz Njemačke. Radilo se o doigravanju za prvaka BiH u kojem su prvi put nakon rata jedni protiv drugih igrali klubovi iz tadašnjih nogometnih saveza BiH i samoproglašene Herceg-Bosne. UEFA i domaći savezi su odlučili da bi najbolje rješenje bilo da te utakmice odrade strane sudije i sve je prošlo savršeno. Niko nije imao prigovor na suđenje.

Tokom skandala Calciopoli, koji je izbio 2006. godine, nekoliko italijanskih klubova, uključujući Juventus, AC Milan, Fiorentinu i Lazio, bili su umiješani u namještanje utakmica i pokušaje utjecaja na imenovanje sudija. Kao rezultat skandala, Italijanski nogometni savez (FIGC) poduzeo je mjere za vraćanje integriteta ligi. U nekim su slučajevima strane sudije, često iz zemalja poput Švicarske ili Njemačke, dovođene da sude utakmice Serie A kako bi se izbjegle sumnje u pristranost.

Turska Super Liga suočila se proteklih godina s brojnim incidentima koji su uključivali kontroverzne odluke sudija i optužbe za namještanje utakmica. U nekim su slučajevima sudije iz susjednih zemalja, poput Grčke ili Bugarske, pozvane da sude utakmice kako bi se osigurala nepristranost.

Slično Turskoj, grčki nogomet je pokvaren kontroverzama sudija i optužbama za namještanje utakmica. Strane sudije često iz obližnjih evropskih zemalja, povremeno su dovođene da nadgledaju utakmice u grčkoj Superligi kako bi se održala pravednost i integritet.

Zbog sigurnosnih mjera finski sudija Mattias Gestranius je 2018. godine sudio utakmicu grčke Super lige između AEK-a i PAOK-a.

Potez da strane sudije sude važne utakmice u Grčkoj došao je usred porasta nasilja i namještanja utakmica u grčkom nogometu. Ivan Savvidis, predsjednik PAOK-a, dobio je tada tri godine zabrane bavljenja nogometom nakon što je uletio na teren kako bi se sukobio sa sudijom, s pištoljem uperenim u lice, tokom utakmice protiv AEK-a iz Atine.

Ruska Premier liga se, također, susrela sa sudijskim kontroverzama i optužbama za namještanje utakmica. Strane sudije iz Ukrajine ili baltičkih država pozivane su da sude utakmice u slučajevima kada je postojala zabrinutost zbog pristranosti domaćih sudija.

Slični problemi zabilježeni su i izvan Evrope, čak i u Brazilu, zemlji s najviše naslova prvaka svijeta. Najbolja brazilska nogometna liga Campeonato Brasileiro Série A suočavala se sa izazovima zbog sudijskih kontroverzi i optužbama za namještanje utakmica. Brazilski savez je u nekoliko navrata posljednjih godinama za ključne utakmice prvenstva dovodio sudije iz drugih zemalja Južne Amerike.

U svim ovim primjerima odluka o dovođenju stranih sudija imala je za cilj osigurati integritet i poštenje utakmica, posebno tokom perioda pojačanog nadzora ili sumnje u nepristranost domaćih sudija.

Izvor: Al Jazeera