Corbyn: Britanija je podložna procesuiranju zbog podrške Izraelu

Britanska vlada do danas nije odgovorila na pitanje zastupnika Corbyna o američkom korištenju baze Akrotiri na Kipru, a izvještaji pokazuju da se koristi za isporuku oružja Izraelu.

Laburistička stranka i njen vođa Jeremy Corbyn dobijaju široku podršku među britanskim muslimanima (Al Jazeera)

Ukupno 134 člana Britanskog parlamenta i Doma lordova potpisali su pismo upućeno ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu i državnoj sekretarki za poslovanje i trgovinu Kemi Badenoch, u kojem pozivaju Vladu da uvede zabranu prodaje oružja Izraelu. U pismu je naglašena potreba da se odmah preduzmu mjere za suspendovanje dozvola za izvoz oružja u Izrael.

Al Jazeera se sastala sa predstavnicima Laburističke stranke u Britanskom parlamentu Jeremyjem Corbynom i Richardom Burgonom, potpisnicima pisma, kako bi saznala više detalja.

Moralna odluka

U intervjuu za Al Jazeeru, Burgon je naglasio da se Vlada mora pridržavati rezolucije u skladu s međunarodnim pravom. Zapitao se: „Imamo rezoluciju Vijeća sigurnosti koja poziva na hitan prekid vatre, pa kako naša Vlada može da se ne pridržava te rezolucije, posebno jer je Izraelska vlada ignorisala rezoluciju? Naša Vlada je nastavila da joj prodaje oružje i to mora odmah prestati.“

On je rekao da se Britanska vlada treba čuvati „umiješanosti i saučesništva u ratnim zločinima koje Izrael trenutno čini u Pojasu Gaze“.

O masovnim marševima podrške Gazi, Burgon je dodao: „Masovni protesti koji zahtijevaju hitan prekid vatre efektno doprinose promjeni službenog stava Britanske vlade i prisiljavaju je da glasa za rezoluciju u Ujedinjenim nacijama, što ranije nije uradila.“

„Iako je ova rezolucija dobrodošla, ona nije dovoljna. Naša Vlada mora vršiti pritisak na prekid vatre i, što je važnije, prestati dozvoljavati Izraelu da dobije oružje, što zahtijevaju obje stranke u parlamentu i potreban nam je veći pritisak da ovo postignemo“, dodao je Burgon.

Burgon se dotakao uvođenja sankcija ekstremističkim izraelskim naseljenicima od strane Britanske vlade, zahtijevajući se uvede više sankcija i da one uključuju sankcije vezane za naoružavanje Tel Aviva jer ih smatra obavezujućom moralnom i zakonskom dužnošću u cilju izbjegavanja saučesništva u ratnim zločinima.

Odlučna akcija

U februaru je britanski časopis Foreign Affairs objavio da su uvedene sankcije za četiri ekstremistička izraelska naseljenika zbog kršenja ljudskih prava nad palestinskim zajednicama.

„Naselja su ilegalna prema međunarodnom pravu i protiv ovoga bi se trebala pokrenuti odlučna akcija, sankcije poput onih koje smo vidjeli prema ekstremističkim doseljenicima su neophodne, posebno s obzirom da Izraelska vlada ignorira odluku o prekidu vatre. Protiv ovih naselja mora se poduzeti više mjera“, rekao je Burgon.

Ukazao je na probleme s ilegalnim naseljima koja vodi izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ističući da ona čine gotovo nemogućim rješenje o dvije države, posebno s geografskog aspekta, te da su prepreka koja onemogućuje pokušaje uspostavljanja palestinske države.

On je osudio odluku o prestanku finansiranja Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

„Jasno je da je to moralna greška. UNRWA obavlja vitalne i nezamjenjive poslove u Gazi u vremenu patnje, razaranja i ubijanja“, rekao je. „U Parlamentu smo pozvali na hitan nastavak finansiranja UNRWA-e, što su odlučile i druge zemlje, jer je to naša moralna obaveza. Kako mogu osuditi zločin nad civilima u Gazi, a istovremeno zaustaviti finansiranje?“

Dosluh

Bivši lider Laburističke stranke Jeremy Corbyn rekao je za Al Jazeeru da se „osjeća posramljeno i zgroženo“. „Ne samo zato što naša vlada izvozi oružje u Izrael i tako ga podržava, već i dozvoljava da se britanski aerodromi koriste kao tranzitne tačke za vojne operacije povezane s ratom u Gazi“.

„Također, neki ratni avioni se koriste na tim letovima između Izraela i Kipra. Ja, kao član Parlamenta, ne znam šta je u njima“, dodao je.

Corbyn je u decembru podnio peticiju Britanskoj vladi kojom je tražio da otkrije prirodu vojnih akcija koje se odvijaju u bazi britanskog ratnog vazduhoplovstva Akrotiri na Kipru.

Britanska vlada do danas nije odgovorila na Corbynovo pitanje o korištenju ove baze od strane američke vojske, a izvještaji pokazuju da se koristi za isporuku oružja Izraelu.

Bivši lider Laburističke stranke rekao je da je odluka Međunarodnog suda pravde odlučujuća, a s obzirom da se agresija na Gazu smatra genocidom, saučesnik je bilo ko ko Izraelu obezbjeđuje vojne zalihe, stalno ili povremeno.

To, također, znači da je sadašnja Britanska vlada podložna procesuiranju pred Međunarodnim krivičnim sudom, smatra Corbyn, a to važi i za sve zemlje članice Rimskog statuta „a saučesnici su u ratnim zločinima“.

Član 4. Rimskog statuta propisuje „obavezu država članica da preduzmu mjere za sprječavanje i kažnjavanje zločina genocida, uključujući donošenje relevantnog zakonodavstva i kažnjavanje njegovih počinitelja, bilo da se radi o ustavno odgovornim vladarima, državnim službenicima ili privatnim licima“.

Shodno tome, 134 zastupnika i lorda zahtijevaju da se sve to uključi u stavku obustavljanja izvoza oružja u Izrael, u skladu sa odlukom Međunarodne pravde i međunarodnim sporazumima koji obavezuju zemlje potpisnice da preduzmu mjere za sprječavanje zločina genocida.

Izvor: Al Jazeera