Izraelski ministar: Potpuna pobjeda znači ponovnu uspostavu doseljeničkih naselja u Gazi

Ministar iz krajnje desničarske stranke koju predvodi Itamar Ben-Gvir kaže da je jevrejsko naseljavanje Gaze račun koji bi Palestincima trebalo ispostaviti zbog onoga što su uradili 7. oktobra.

Wasserlauf zahtijeva razmontiranje brigada Hamasa (Društvene mreže)

List Maariv citirao je izraelskog ministra za razvoj Negeva Yitzhaka Wasserlaufa koji je rekao: “Moramo ući u Rafah i razmontirati brigade Hamasa”, ističući da potpuna pobjeda podrazumijeva ponovno jevrejsko naseljavanje Pojasa Gaze.

Wasserlauf – iz krajnje desničarske stranke Jevrejska moć koju predvodi ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir – dodao je da je “jevrejsko naseljavanje Gaze račun koji bi Palestincima trebalo ispostaviti zbog onoga što su uradili 7. oktobra”.

Dodao je: “Bez jevrejskih naselja u Gazi, naši gubici u živoj sili bili bi uzaludni”.

Wasserlaufove kontroverzne izjave slične su izjavama ekstremističkog izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha, koji je ranije pozvao na povratak jevrejskih doseljenika u Pojas Gaze nakon završetka rata, s obzirom na to da Palestince iz Pojasa treba “ohrabriti” da se isele u druge zemlje.

Izrael se iz Gaze povukao 2005.

Prošlog januara, stranka Jevrejska moć organizirala je konferenciju pod nazivom Konferencija pobjede, kako bi promovirala povratak naseljavanja Pojasa Gaze i sjeverne Zapadne obale, kao odgovor na operaciju od 7. oktobra, uz učešće predstavnika Knesseta i blizu 20 izraelskih ministara, a neki od njih su bili iz vladajuće stranke Likud koju predvodi izraelski premijer Benjamin Netanyahu, navodi izraelski list Yedioth Ahronoth.

Netanyahu je u više navrata izjavljivao da je ponovno jevrejsko naseljavanje Pojasa Gaze u ovom trenutku nerealno.

U junskom ratu 1967. Izrael je okupirao Pojas Gaze, a zatim se povukao iz njega i razmontirao svoja naselja 2005. godine.

Ujedinjeni narodi smatraju izraelsko naseljavanje na okupiranim teritorijama nezakonitim i pozivaju Izrael da ga bezuvjetno okonča, upozoravajući da to podriva šanse rješavanja sukoba u skladu s principom rješenja dvije države, palestinske i izraelske.

Izvor: Al Jazeera