Koliko je SAD ozbiljan po pitanju sankcija bataljonu Netzah Yehuda?

Jedinica Netzah Yehuda nije jedini takav slučaj u izraelskim snagama, a američka administracija mora odmah provesti zakon u potpunosti.

Bidenova administracija pruža bezuvjetnu podršku Izraelu – bilo da je riječ o oružanoj, političkoj, diplomatskoj ili financijskoj pomoći (AFP)

Vojnici bataljona Netzah Yehuda u sastavu izraelske okupacijske vojske uhapsili su u januaru 2022. godine 78-godišnjeg Omara al-Assada, koji je imao palestinsko i američko državljanstvo, na kontrolnom punktu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nedugo nakon što su ga vojnici bataljona vezali, Omar al-Assad je preminuo. Washington je tada izrazio bijes, ali nije poduzeo ništa protiv vojnika i oficira bataljona, pogotovo nakon što je izraelska vojska izjavila da je do ovakvog ishoda došlo zbog Omarovog izostanka saradnje u istrazi.

Nastavite čitati

list of 3 itemsend of list

Nakon više od dvije godine, očekuje se da će američki državni sekretar Anthony Blinken uvesti sankcija bataljonu Netzah Yehuda zbog kršenja ljudskih prava na okupiranoj Zapadnoj obali. Ovaj korak će biti poduzet u skladu sa zakonom “Leahy” koji je donesen 1999. godine, a poziva da se sankcioniraju jedinice država koje primaju američku podršku i koje krše ljudska prava.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova i izraelska ambasada u Washingtonu upozorili su prije nekoliko mjeseci izraelsku vojsku i ured premijera da je takav scenarij (uvođenja sankcija) moguć. Preporučili su da se poduzmu hitni koraci kako bi se to spriječilo, no čini se da se izraelski napori nisu pokazali kao uspješni.

Izrael vjeruje, kako je to izjavio ministar odbrane te zemlje, da bi “bilo kakve sankcije te vrste bile greška jer bi naštetile legitimnosti Izraela u vrijeme rata, te da su neopravdane jer Izrael ima nezavisan pravosudni sistem i vojsku koja poštuje međunarodno pravo”.

Washington je ranije uveo niz sankcija izraelskim doseljenicima na Zapadnoj obali zbog ponavljajućih napada na palestinske stanovnike.

Uvođenje sankcija

Govoreći za Al Jazeeru, američka stručnjakinja za vanjsku politiku Assal Rad osvrnula se na izvještaje koje je objavio portal ProPublica o pokušaju državnog sekretara Blinkena da prikrije prakse ovog bataljona tako što je nekoliko mjeseci odbijao “preporuke mnogih dužnosnika State Departmenta da se uvedu sankcije ovom bataljonu”.

S druge strane, Diana Greenwald, profesorica na City Collegeu u New Yorku, smatra da te sankcije odavno kasne, a da odavno kasni i primjena zakona Leahy na američku vojnu pomoć Izraelu.

Govoreći za Al Jazeeru, Greenwald je istakla da “zakon pokriva samo određenu grupu grubih kršenja ljudskih prava, a čini se da će ga Sjedinjene Američke Države najvjerovatnije primijeniti samo na mali broj jedinica i bataljona.”

“Zakašnjela odluka Sjedinjenih Američkih Država da provedu svoje zakone neće vratiti živote gospodina Omara al-Assada ili drugih Palestinaca koje su okupacijske snage vansudski pogubile. Međutim, to će biti važan korak, jer pokazuje da predsjednik Joe Biden više ne osjeća da može ignorirati većinu glasača svoje stranke koji smatraju da se ne treba pružati bezuslovna vojna podrška Izraelu”, dodala je Greenwald.

Simbolične sankcije

U reakcijama izraelskih političara primjetna je očita zabrinutost izraelskih državnih institucija kada je riječ o nametanju američkih sankcija jednoj od aktivnih vojnih jedinica, što je zapravo presedan. Također, to bi se u budućnosti moglo povezati sa suđenjima za zločine koje okupacijska vojska trenutno čini unutar Pojas Gaze.

Diana smatra da “nije iznenađujuće da su izraelski čelnici iz svih sfera života, uključujući premijera Netanyahua i centriste poput Bennyja Gantza i Yaira Lapida, zabrinuti zbog gubitka bjanko čeka koji Izrael dobiva od Sjedinjenih Američkih Država.”

S druge strane, ambasador David Mack, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za bliskoistočna pitanja, smatra da ovaj korak predstavlja “još jedan dodatni razlog da Bidenova administracija podrži ideju prijevremenih izbora u Izraelu. Postoji mogućnost da će Netanyahu pokušati aktivirati svoje pristalice u Sjedinjenim Američkim Državama, ali Biden je izabrao najbolju priliku da pokaže svoju spremnost da koristi i štap i mrkvu u našim odnosima s izraelskim narodom”.

“Sankcije će uglavnom imati simboličan efekat, ali predstavljaju neugodnost za izraelsku vojsku. Netanyahu se mora suprotstaviti sankcijama ili riskirati gubitak domaće političke podrške. Međutim, ne bih se iznenadio da brigada Netzah Yehuda na kraju bude raspuštena”, rekao je  Michael Beck, stručnjak za vojna pitanja.

Prema riječima Setha Bindera, stručnjaka iz Centra za bliskoistočnu demokratiju u Washingtonu, “iako je realizacija zakona ‘Leahy’ protiv ove jedinice dugo očekivan i dobrodošao korak, daleko je od onoga što je nužno i što zakon zahtijeva”.

“Ova jedinica nije jedini takav slučaj u izraelskim snagama, a američka administracija mora odmah provesti zakon u potpunosti. Naravno, Netanyahu se usprotivio vijestima da bi ovoj jedinici moglo biti zabranjeno primanje američke vojne pomoći. Međutim, isto kao i u  drugim situacijama u kojima je Biden poduzeo neke skromne korake po pitanju pozivanja na odgovornost, Netanyahu nema drugog izbora nego da to prihvati, budući da njegova vlada i dalje ovisi o vojnoj pomoći Sjedinjenih Američkih Država”.

Smirivanje tenzija

Očekivani američki potez dolazi u trenutku brojnih protestnih aktivnosti na desecima američkih univerziteta kao dio kampanje protivljenja stavu Bidenove administracije o izraelskoj agresiji na Pojas Gaze. Istovremeno, ankete pokazuju da opada Bidenova popularnost među mlađom populacijom, dok se povećava njihova empatija prema palestinskom pitanju.

Stručnjakinja Assal Rad smatra da su “ove mjere pokušaji Bidenove administracije da se poduzme nešto u području odnosa s javnošću kako bi se smirio sve jači bijes unutar zemlje zbog politike koja se vodi prema Gazi i Izraelu.

“Američki univerziteti su postali još jedan centar demonstracija, a nacionalna pažnja je usmjerena na suzbijanje demonstracija, što stvara lošu sliku o Bidenu, a od izbora nas dijeli nekoliko mjeseci”, rekla je Rad.

Bidenova administracija pruža bezuvjetnu podršku Izraelu – bilo da je riječ o oružanoj, političkoj, diplomatskoj ili financijskoj pomoći – budući da su oba doma Kongresa (Zastupnički dom i Senat) tokom posljednja dva dana odobrili paket pomoći Izraelu vrijedan više od 20 milijardi dolara.

Rad ističe da “ono što se naziva sporom između Bidena i Netanyahua, ne znači puno u stvarnosti”.

“Izrael je više puta ponovio da će učiniti ono što smatra odgovarajućim bez obzira na stavove SAD-a, koja, sa svoje strane, nastavlja pružati neprestanu podršku Izraelu”, zaključila je Rad.

Izvor: Al Jazeera