Hoće li nedostatak municije proizvesti ‘slom’ ukrajinskog ratišta?

Nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika priznalo je da postoji veliki rizik da će se linija fronta urušiti ako Rusija pokrene ljetnu kontraofanzivu.

Ono što je najveći problem Ukrajine, smatra Avdagić, jeste nedostatak municije, što je segment u kojem Rusija čak deset puta nadmašuje ukrajinske oružane snage (EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Upozorenja iz Ukrajine se nižu, a u posljednjem je predsjednik zemlje Volodimir Zelenski alarmantno nagovijestio da bi Rusija mogla pokrenuti novu veliku vojnu ofanzivu čiji bi cilj bio grad Harkiv.

Govoreći za njemački list Bild Zelenski je objasnio da su zračni napadi, kojijma je Harkiv izložen, zapravo uvertira za veliku ljetnu ofanzivu, koja bi po njegovim riječima mogla otpočeti već sljedećeg mjeseca.

“Harkiv je jedan od glavnih gradova Ukrajine, tako da ima veliko simbolično značenje”, rekao je Zelenski za Bild. Ukrajina “čini sve što može” kako bi spriječila ruske snage da uđu i preuzmu kontrolu nad drugim po veličini gradom u zemlji, dodao je ukrajinski predsjednik.

Još početkom sedmice Politico je pisao kako je je nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika priznalo da postoji veliki rizik da će se linija fronta urušiti ako Rusija pokrene ljetnu kontraofanzivu.

Ukrajinski zvaničnici kritizirali su ponašanje zapada ističući da u nizu problema s kojima se njihove oružane snage suočavaju vjerovatno najveći je hronični nedostatak municije. “Trebaju nam haubice i granate, stotine hiljada granata i raketa”, poručili su.

Nedostatak municije

I dok visoki ukrajinski izvori spominju august kao vrijeme nadolazećeg napada, Institut za proučavanje rata (ISW) poručio je da se čini kako će Rusija potencijalnu ofanzivu pokrenuti  u kasno proljeće ili ljeto i usmjeriti je na zapadni dio ukrajinske regije, Donjeck, dakle područje u blizini Avdijivke, ključnog grada na prvoj liniji ratišta, koji je Rusija zauzela u februaru.

Politički analitičar Denis Avdagić smatra da je jedan od gotovo nerješivih problema za ukrajinsku odbranu potpuni nedostatak vazdušnih snaga. Dugo očekivani američki avioni još nisu stigli u Ukrajinu, a kada će još uvijek niko ne može tvrditi sa sigurnošću.

„Ruske snage jesu napravile veliku promjenu na prvim linijama bojišta i naravno da u ovom momentu Ukrajinci imaju slab, odnosno nemaju adekvatan odgovor na situaciju. Osim što je oslabeljna njihova protuzračna obrana, zračna dominacija je na strani Rusije i oni nemaju mogućnost uspostavljanja zračnog balansa. Zrakoplovstvo koje su imali je u ovom trenutku gotovo nikakvo. Još nisu dobili u posjed zapadne zrakoplove odnosno zrakoplove F-16“, kaže Avdagić.

Ono što je najveći problem Ukrajine, smatra Avdagić, jeste nedostatak municije, što je segment u kojem Rusija čak deset puta nadmašuje ukrajinske oružane snage.

„Zapravo ono o čemu mi govorimo jeste situacija da Ukrajina možda ima ljudstvo koje zadovoljava trenutačno potrebe, ali nema streljiva prije svega, nema municije. E to je ono što njima predstavlja problem. Oni bi se mogli nositi s onim kapacitetima kada je rat pročeo, a vrlo brzo je počela dolaziti zapadna pomoć i to je sada nešto što je na rubu održivosti i ruska strana u stanju je koristiti 10 do 15 puta više municije nego što su Ukrajinci u mogućnosti.

To samo po sebi, ta igra brojki, radi nevjerovatnu promjenu. To vam je jednostavno situacija u kojoj čisto, reda radi, zamislite neke stare filmske duele, gdje hodate deset koraka, stanete i okrenete se i situacija je da jedan puca jedan metak, a drugi može deset metaka. Pa vi meni recite na komu leži ogromna prednost“, objašnjava Avdagić.

Loša komunikacija sa partnerima

Jedan od razloga zbog kojih se Ukrajina nalazi u situaciji u kojoj je sada jeste i loša komunikacija sa zapadnim saveznicima, objašnjava Avdagić.

„Oni su napravili jako puno grešaka u svojoj komunikaciji i nažalost toga su postali svjesni prilično kasno. Sada je problem u svemu što oni rade u komunikaciji prema zapadu i u tome što su napravili ranije. I to je teško popraviti. Ja sam govorio da su oni mogli otići u SAD, Zelenski je mogao otići i posjetiti mjesta gdje se prozvodi municija koja se šalje Ukrajini i stisnuti ruke ljudima koji tamo rade.

To je jedna priča koja bi promijenila dinamiku i na američkoj političkoj sceni. Dajem primjer i što bi trebalo da urade ljudi koji su iskusni u komunikaciji i marketingu. To nisu ideje koje su topla voda i znate kako izgleda rat, a u ovaj rat došli su sami partneri u velikom broju i njima u Americi je teško, u ovom trenutku, shvatiti što i koliko je veliki uteg jer se na tome nije radilo“, kaže Avdagić.

Objektivno sagledavajući situaciju američka politika i nije trebala aktivno raditi na promoviranju Ukrajine, to je bio zadatak Ukrajinaca, pojašnjava Avdagić.

Pesimistične prognoze možda pretjerane

„Nije američka politika, koja je trebala raditi na tom pitanju. Mislim da je prije svega od svih onih koji su na bilo koji način uključeni najviše stalo Ukrajincima kako će stvari izgledati. To je ono što je poanta svega i što ja mislim da oni i dalje moraju malo bolje promisliti šta će i kako raditi“, kaže.

I pesimistične prognoze u kojima će Rusija ubrzo ostvariti velike pomake na frontu u svoju korist Avdagić drži pomalo pretjeranim.

„Što se tiče ove situacije mi o tome pričamo mjesecima, da je samo pitanje dana kada će se stvari stubkom promijeniti, a to ne ide tako. Ukrajincima je teško, ali za veliki napad Rusija mora angažirati veći broj ljudi, što će promijeniti situaciju u njihovom društvu“, zaključuje.

Izvor: Al Jazeera