Kakve su posljedice turskih ograničenja na izvoz proizvoda u Izrael?

Trgovina između Ankare i Tel Aviva opala je za više od 50 posto od 7. oktobra do 4. decembra prošle godine.

Ograničenja će obuhvatiti izvoz proizvoda iz 54 različite kategorije (Erdem Sahin / EPA-EFE)

Piše: Zaid Isleem

Turski i arapski mediji reagirali su na saopćenje turskog Ministarstva vanjskih poslova o uvođenju ograničenja na izvoz određenih turskih proizvoda u Izrael, u kojem se naglašava da će ova odluka biti povučena samo ako dođe do trenutnog prekida izraelske agresije na Pojas Gaze.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izjavio je u ponedjeljak da je njegova zemlja odlučila poduzeti niz novih mjera protiv Izraela, nakon što je Izrael odbio zahtjev Turske da učestvuje u dostavljanju humanitarne pomoći u Pojas Gaze zračnim putem.

Ograničenja će obuhvatiti izvoz proizvoda iz 54 različite kategorije, uključujući željezo, mramor, čelik, cement, aluminij, ciglu, gnojiva, građevinsku opremu i proizvode, mlazno gorivo i drugo.

Zvanični podaci koje je objavio Turski zavod za statistiku otkrivaju da je Turska izvozila ove proizvode u Izrael od početka januara ove godine, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo turske javnosti u to vrijeme, s tim da je tursko Ministarstvo trgovine to negiralo.

Napetost između dvije zemlje

U odgovoru na tursku odluku, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz izjavio je da je Turska jednostrano prekršila trgovinske sporazume odlukom o uvođenju ograničenja na izvoz u Izrael, te je zaprijetio da bi Izrael mogao odgovoriti primjenom trgovinskih ograničenja na robu uvezenu iz Turske.

Taha Ouda Oglu, politički analitičar specijaliziran za turska pitanja, izjavio je za Al Jazeeru da je odgovor Izraela na turske poteze usko povezan s napetošću koja postoji između dvije zemlje. Ta napetost se rasplamsala nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio da će progoniti vođe Islamskog pokreta otpora (Hamas) koji borave u inostranstvu, uključujući i Tursku, čemu se Turska usprotivila.

Ouda Oglu napominje da sukob između Turske i Izraela nije bio ograničen samo na političku i sigurnosnu sferu, već je eskalirao do toga da je Turska razbila brojne izraelske špijunske mreže na svojoj teritoriji, što je povećalo napetost između dvije zemlje.

Grad Istanbul je početkom ove sedmice svjedočio velikim demonstracijama čiji su učesnici pozivali tursku vladu da prekine trgovinske odnose s Izraelom. Međutim, zbog sukoba koji su izbili između demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti koje su osiguravale to mjesto uhapšene su 43 osobe jer su vrijeđale snage sigurnosti. Nakon provjere identiteta, 38 osoba je pušteno na slobodu, a protiv pet osoba su poduzete odgovarajuće zakonske mjere nakon što su im uzete izjave. Također su suspendirana i dva policijska službenika, a imenovan je i civilni inspektor radi istrage događaja.

Ouda Oglu smatra da je odluka Turske da ograniči izvoz pojedinih proizvoda u Izrael odgovor na nedavne kritike zbog povećanja ovog izvoza posljednjih mjeseci. S druge strane, u zvaničnim izjavama, poput onih koje je dao turski ministar trgovine Omer Bolat, navedeno je da je bilans trgovinske razmjene s okupacijskom državom smanjen za 50 posto.

Potez je poduzet radi domaće javnosti

Što se tiče kašnjenja s donošenjem ove odluke više od šest mjeseci od početka rata, politički analitičar kaže da je Turska poduzimala korake još od 7. oktobra, uključujući pokušaje posredovanja uz Katar i Egipat, što je naišlo na odbijanje.

Ouda Oglu dodaje da turska vlada shvata da Sjedinjene Američke Države igraju ključnu ulogu u trenutnom ratu u Pojasu Gaze. Odatle strah da bi to moglo imati značajniji utjecaj na unutrašnju ekonomsku i političku situaciju u Turskoj, posebno nakon nedavno održanih odlučujućih lokalnih izbora na kojima je vladajuća Stranka pravde i razvoja doživjela poraz, a rat u Gazi je jedan od faktora koji su utjecali na ovakav ishod.

“Posljednje tursko zaoštravanje mjera tumači se u kontekstu unutrašnjih pritisaka s kojima se zemlja suočava. Čini se da su ovakvi potezi u velikoj mjeri usmjereni na domaću javnost, kao odgovor na kritike upućene turskoj vladi od pristalica i protivnika podjednako zbog njenog stava o ratu u Gazi. Ovo se jasno pokazalo u rezultatima posljednjih izbora”, dodao je.

Ouda Oglu se osvrnuo na predstojeću posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sjedinjenim Američkim Državama 9. maja, koja je, prema njegovim riječima, od velikog značaja za Tursku sa ekonomskog, političkog i sigurnosnog aspekta.

Odbacuje mogućnost da bi trenutni sporovi između Turske i Izraela mogli dovesti do potpunog prekida odnosa. Smatra da će stvari ostati na nivou sadašnjih nesuglasica i prepucavanja, jer Turska veoma dobro zna da su Sjedinjene Američke Države glavni podražavatelj Izraela. Turska ne želi potkopati svoje odnose sa Washingtonom u ovoj kritičnoj fazi kada turska vlada nastoji obnoviti svoje ekonomske odnose.

U tom kontekstu, izvor iz Islamskog pokreta otpora (Hamas) izjavio je za Al Jazeeru kako pozdravlja ovakvu tursku odluku. Smatra da ona dolazi u sklopu aktivne uloge koju ima Turska, naglasivši da stavovi poput ovog predstavljaju ogroman pritisak na okupatorsku vladu. To joj pomaže da shvati razmjere izolacije s kojom se suočava kao rezultat kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda u Pojasu Gaze.

Izvoz u Izrael

Iako su zvanični podaci otkrili da je nastavljen izvoz turskih proizvoda poput municije, baruta i dijelova za oružje u Izrael od početka ove godine, također su pokazali da je došlo do značajnog pada obima tog izvoza.

Naprimjer, vrijednost turskog izvoza baruta i eksplozivnih materijala u Izrael iznosila je 1.940.036 turskih lira (60.000 dolara) tokom prva dva mjeseca tekuće godine, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 13.695.460 turskih lira (427.000 dolara).

Trgovina između Ankare i Tel Aviva opala je za više od 50 posto od 7. oktobra do 4. decembra prošle godine, navodi se u izjavama turskog ministra trgovine.

Prema podacima Turskog zavoda za statistiku, u oktobru 2023. godine zabilježen je porast turskog izvoza u Izrael za 29 posto u odnosu na isti period 2022. godine, dok je uvoz zabilježio primjetan pad od 59 posto.

Međutim, trgovinska razmjena između dvije zemlje smanjena je u periodu od 7. oktobra do 31. decembra 2023. na oko 1,3 milijarde dolara, što je pad od 45 posto u odnosu na 2022. godinu, na što su utjecale uzajamne kampanje bojkota.

Udruženje turskih izvoznika saopćilo je da je primjetan porast obima izvoza u Izrael tokom prošlog februara, budući da su posljednje statistike pokazale rast od 26 posto u odnosu na januar, popevši se sa 318 miliona na 400 miliona dolara.

Pored toga, turski izvoz u Izrael činio je 2,1 posto ukupnog izvoza Turske u 2023. godini, zbog čega je Izrael zauzimao 13. mjesto na listi zemalja koje najviše uvoze turske proizvode tokom prošle godine.

Izvor: Al Jazeera