Zašto SAD i Japan žele zabranu nuklearnog oružja u svemiru?

U nacrtu rezolucije nije direktno spomenuta Rusija, ali su američke obavještajne službe upozorile da rusko antisatelitsko oružje predstavlja prijetnju američkim svemirskim sposobnostima.

Washington strahuje da bi svemirske detonacije mogle rezultirati prekidom satelitskih komunikacija američke vojske (Evelyn Hockstein / Reuters)

SAD i Japan predložili su rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom se zemlje pozivaju da ne postavljaju niti razvijaju bilo kakvu vrstu nuklearnog oružja u svemiru.

U nacrtu rezolucije nije direktno spomenuta Rusija, ali taj potez dolazi nekoliko dana nakon što je u procjeni američkih obavještajnih službi rečeno da rusko antisatelitsko oružje predstavlja prijetnju američkim svemirskim sposobnostima. Washington strahuje da bi svemirske detonacije mogle rezultirati prekidom satelitskih komunikacija američke vojske.

Prošlog mjeseca administracija američkog predsjednika Josepha Bidena navela je da Moskva stvara svemirsko oružje namijenjeno gađanju američkih satelita.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu porekli su razvoj takvog oružja.

“Uvijek smo bili kategorički protiv postavljanja nuklearnog oružja u svemiru, a i sada smo”, rekao je Putin. “U svemiru radimo samo ono što rade druge zemlje, uključujući SAD”.

Rusija je potom upozorila SAD da ne koristi komercijalne satelite za špijuniranje nakon izvještaja da je kompanija SpaceX sklopila ugovor s američkom obavještajnom agencijom o izgradnji mreže špijunskih satelita. Takvi sistemi bi, rekla je glasnogovornica Ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, mogli “postati legitimna meta za odmazdu”.

Ko je šta rekao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a?

“Bilo kakvo postavljanje nuklearnog oružja u orbitu oko Zemlje bilo bi bez presedana, opasno i neprihvatljivo”, izjavila je Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica u UN-u.

Pozivajući se na Oscarom nagrađeni film Oppenheimer, generalni skeretar UN-a Antonio Guterres rekao je da “čovječanstvo ne može preživjeti nastavak Oppenheimera“.

“Zemlje ne bi trebale razvijati nuklearno oružje ili bilo koje druge vrste oružja za masovno uništenje dizajnirane za postavljanje u orbitu”, rekao je šef UN-a tokom govora u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, izražavajući zabrinutost zbog nuklearizacije svemira.

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa, koja je predsjedavala sastankom Vijeća, rekla je: „Tokom hladnog rata, uprkos konfrontacijskom okruženju u to vrijeme, međunarodna zajednica uspostavila je pravne okvire kako bi osigurala mirno i održivo korištenje svemira, koji zabranjuju postavljanje nuklearnog ili bilo koje druge vrste oružja za masovno uništenje u svemiru”.

Šta su svemirska oružja i koji su zakoni ili ugovori koji ih reguliraju?

Protusatelitsko oružje, koje se obično naziva ASAT, oružje je koje se koristi za ometanje drugih satelita. Sateliti se mogu uništiti ili onesposobiti raznim metodama, uključujući fizičko uništenje – sudaranje satelita s drugim satelitom ili napadi poput elektromagnetskog ometanja, lasera ili pak cyber napada.

Svemirsko oružje dizajnirano za ciljanje svemirskih ili zemaljskih ciljeva može uključivati presretače za odbranu od balističkih projektila i oružje za napad na zemlju. Obično se dijeli u tri kategorije – Zemlja-svemir, svemir-svemir i svemir-Zemlja.

Ugovor o djelimičnoj zabrani testiranja (PTBT), službeno poznat kao Ugovor o zabrani testova nuklearnog oružja u atmosferi iz 1963, zabranjuje nuklearne detonacije u svemirskom i podvodnom okruženju. To su prvobitno ratificirali SAD, tadašnji SSSR i Velika Britanija.

Članak IV Ugovora o svemiru iz 1967, kojem se pridružilo 114 zemalja, zabranjuje oružje za masovno uništenje (WMD) u svemiru, uključujući njegovo testiranje i raspoređivanje.

Trenutno su SAD, Rusija, Indija i Kina razvili neki oblik protusatelitskog oružja. Dana 15. novembra 2021. Rusija je izvela protusatelitski test, u kojem je pogođen ruski satelit, čime je stvoreno više od 1.500 komada svemirskog otpada.

Šta procjena američke obavještajne službe kaže o ruskom svemirskom oružju?

U nedavno objavljenom godišnjem izvještaju američke obavještajne službe o procjeni prijetnji navodi se da rusko svemirsko oružje predstavlja ozbiljnu prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.

“Rusija nastavlja uvježbavati svoje vojne svemirske elemente i postavlja nova protusatelitska oružja kako bi ometala i degradirala svemirske sposobnosti SAD-a i saveznika. Proširuje svoj arsenal sistema za ometanje, energetsko oružje, protusvemirske sposobnosti u orbiti i zemaljskih projektila ASAT dizajniranih za gađanje američkih i savezničkih satelita”, navedeno je.

Godišnja obavještajna procjena je, također, navela i prijetnje iz Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Američka odbrambena obavještajna agencija napisala je u izvještaju, objavljenom u februaru 2019. godine, da Rusija i Kina “razvijaju sposobnosti ometanja, energetsko oružje, sposobnosti u orbiti i kopnene protusatelitske rakete koje mogu izazvati učinke od reverzibilnih do nepovratnih”.

Osim toga, Senatski odbor za obavještajne poslove održao je nedavno saslušanje na kojem su čelnici ključnih američkih obavještajnih agencija dali svoje iskaze u Kongresu.

Predsjednik Odbora, senator Mark Warner, izrazio je zabrinutost na otvaranju rasprave o svemirskom oružju.

“Sada čak vidimo mogućnost da inozemne sile naoružavaju svemir na načine koji bi mogli biti masovno destruktivni, ne samo za našu nacionalnu sigurnost nego i za naš način života“, rekao je Warner.

Godine 2019. predsjednik Donald Trump pokrenuo je američku svemirsku komandu kako bi se suprotstavio rastućim prijetnjama svemirskoj infrastrukturi SAD-a.

Trenutno nema poznatih operativnih orbitalnih sistema oružja iako je nekoliko nacija implementiralo mreže za orbitalni nadzor za praćenje drugih zemalja ili vojnih snaga.

Hoće li rezolucija proći u UN-u?

S obzirom na pravo veta Rusije u Vijeću sigurnosti, nejasno je hoće li nacrt rezolucije proći.

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitri Poljanski osudio je rezoluciju koju su predložili SAD i Japan kao “samo još jedan propagandni trik Washingtona”.

“Interakcija bi bila moguća jedino ako SAD i NATO preispitaju svoj antiruski kurs i pokažu da su spremni učestvovati u sveobuhvatnom dijalogu, uzimajući u obzir sve faktore strateške stabilnosti te otklanjajući zabrinutosti koje imamo o našoj sigurnosti”, rekao je Poljanski.

Ambasadorica Thomas-Greenfield rekla je da je Washington voljan uključiti se u bilateralne razgovore o kontroli naoružanja s Rusijom i Kinom.

“Sve što trebaju učiniti je reći ‘da’ i doći za sto s dobrim vjerovanjem”, rekla je.

Izvor: Al Jazeera