Zašto je Izrael bio prisiljen promijeniti svoju pjesmu za Eurosong?

Evropsko muzičko takmičenje ponosi se time što nije političko, ali učešće Izraela prijeti da zasjeni muziku ove godine.

Takmičenje za pjesmu Eurovizije 2024. održat će se u Malmeu u Švedskoj u maju [Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket preko Getty Images]

Za neke su to Oscari. Za druge, to je karneval u Riju. Za mnoge ne postoji godišnji događaj poput Eurovizije, ekstravagancije međunarodnog pjevačkog takmičenja koje privlači milione gledatelja i uključuje sve, od snažnih balada i punk rocka do death metala i narodnog plesa.

Ali izraelski rat protiv Gaze zauzeo je centralno mjesto u obično nepolitičkom takmičenju zbog svađe oko izraelskog učešća.

U februaru je Evropska radiodifuzna unija (EBU), organizator takmičenja, odbila prijavu Izraela, pjesmu pod nazivom October Rain, uz obrazloženje da se odnosila na žrtve Hamasovih napada na južni Izrael 7. oktobra te je stoga bila previše politička.

Izrael, koji će se takmičiti u drugom polufinalu 9. maja u nadi da će doći do velikog finala dva dana kasnije u Malmeu u Švedskoj, prvobitno je odbio preraditi pjesmu. Ipak, u nedjelju je 20-godišnja takmičarka, Eden Golan, izvela pjesmu Hurricane, revidiranu verziju pjesme October Rain, uživo na izraelskoj TV.

Propalestinski aktivisti, međutim, traže da se Izrael potpuno izbaci iz takmičenja.

Šveđanka Loreen pobijedila je na takmičenju za pjesmu Eurovizije 2023. koje je održano u Liverpoolu u Engleskoj. Švedska će biti domaćin ovogodišnjeg takmičenja u Malmeu [Anthony Devlin/Getty Images]

Kako se promijenila izraelska pjesma?

Izvorna pjesma uključivala je stihove kao što su “Pisci historije/Stani uz mene,” “Još sam mokar od ove oktobarske kiše/oktobarske kiše,” “Nema više zraka za disanje” i “Svi su oni bili dobra djeca, svaki od njih.” Organizatori Eurovizije ocijenili su ih previše politički nabijenima i nimalo suptilnim upućivanjem na napad Hamasa, tokom kojeg je ubijeno 1.139 Izraelaca.

Isprva je izraelska javna televizija Kan, koja je odgovorna za odabir pjesme, odbila prihvatiti odluku EBU-a. Ali nakon što je izraelski predsjednik Isaac Herzog intervenirao, Kan je odustao od svog protivljenja.

Javni servis je saopćio: “Predsjednik je posebno naglasio da u ovom trenutku, kada oni koji nas mrze nastoje gurnuti u stranu i bojkotirati državu Izrael sa svake scene, Izrael mora zvučati ponosno i podignute glave i podignuti svoju zastavu na svakom svjetskom forumu, posebno ove godine.”

Kan je rekao da je nova pjesma romantična balada sa stihovima poput “Plešem na oluji/nemam šta skrivati/Odbaci to i ostavi svijet iza sebe/Dušo, obećaj mi da ćeš me opet držati/Još uvijek sam izuzet iz ovoga uragana.”

Hurricane zadržava istu melodiju kao diskvalificirani October Rain.

Kakve su bile reakcije na novu pjesmu u Izraelu?

Kada je u nedjelju Hurricane objavljen kao nova pjesma, sama Golan je primijetila: “Završila sam pjesmu u jednoj ne tako jednostavnoj godini.”

“Ali s druge strane”, dodala je, “još više želim predstavljati zemlju ove godine zbog njenog značenja. Ima sasvim drugačiji značaj. I možemo prenijeti sve što osjećamo i sve kroz što zemlja prolazi, u te tri minute – kroz pjesmu se možemo obratiti svijetu.”

U Izraelu, koji je bio domaćin Eurovizije tri puta (1979, 1999. i 2019.) i pobijedio je u četiri navrata (1978, 1979, 1998. i 2018.) otkad je debitirao 1973, emocije su duboke.

Dudi Fatimer, pišući u The Jerusalem Reportu u utorak, opisao je pjesmu kao “dosadnu” i “otrcanu”.

“Još jedna očigledna mana je to što je, osim jedne ili dvije rečenice na hebrejskom koju Golan pjeva, sve na engleskom”, dodao je Fatimer. “Općenito, razumijem potrebu za engleskim, ali u razdoblju u kojem je izraelska egzistencija u opasnosti, pjesma koja je u potpunosti ili većinom na hebrejskom nosi poruku objašnjenja, a Golan je u ovom natjecanju ovdje da izvodi, a ne da nam objašnjava, jer ona nema šanse za pobjedu, čak ni izdaleka.”

Kako su propalestinski aktivisti reagirali?

Palestinska kampanja za akademski i kulturni bojkot Izraela (PACBI) pozvala je na bojkot ovogodišnje Eurovizije. U januaru je više od 1.400 profesionalnih muzičara iz Finske potpisalo peticiju kojom se traži da EBU izbaci Izrael iz takmičenja.

Ali prošlog mjeseca, glavni direktor EBU-a, Noel Curran, rekao je da će Izrael ostati u takmičenju.

“Takmičenje za pjesmu Eurovizije nepolitički je muzički događaj i takmičenje između javnih emitera koji su članovi EBU-a”, rekao je Curran. “To nije takmičenje između vlada.”

Neki su podigli paralele s odlukom EBU-a 2022. o izbacivanju Rusije nakon njene sveobuhvatne invazije na Ukrajinu te godine, ali Curran je odbacio usporedbu.

“U slučaju Rusije, sami ruski emiteri suspendirani su iz EBU-a zbog upornog kršenja obaveza članstva i kršenja vrijednosti javnog servisa”, rekao je.

Duncan Laurence, predstavnik Nizozemske, pobjeđuje u velikom finalu Eurosonga 2019. u Tel Avivu, Izrael [Michael Campanella/Getty Images]

Je li prije bilo prigovora na učešće Izraela?

Kad je izraelski grad Tel Aviv bio domaćin finala Eurovizije 2019, propalestinski aktivisti opisali su Euroviziju kao svečanost “umjetničkog pranja aparthejda”.

Te su godine aktivisti održali vlastitu verziju GlobalVision u pokušaju da istaknu izraelsku okupaciju palestinskih teritorija. Održan istog dana kad i Eurovizija, GlobalVision je uživo prenosio nastupe međunarodnih umjetnika na okupiranoj Zapadnoj obali, Haifi, Londonu i Dublinu.

Tokom Eurovizije 2019, islandski učesnik, Hatari, navukao je na sebe gnjev EBU-a nakon što je pokazao šalove ukrašene palestinskim zastavama, zbog čega je RÚV, islandski nacionalni emiter, kažnjen s 5.000 eura. Ove godine palestinski pjevač Bashar Murad takmičio se za predstavljanje Islanda na Euroviziji, ali ga je pobijedila islandska pjevačica Hera Bjork.

Je li Izrael jedina neevropska zemlja koja će učestvovati?

Izraelu je dopušten ulazak na Euroviziju prije više od 50 godina jer je nacionalni emiter te zemlje bio i još uvijek je član EBU-a.

Zapravo, bilo koja zemlja na svijetu može učestvovati u takmičenju sve dok ima televizijsku kuću koja djeluje u Evropi kao dio EBU-a.

Australija, koja već dugo ima vjernu bazu simpatizera Eurovizije, primljena je 2015. Armenija se pridružila takmičenju 2006, dok se Azerbajdžan pridružio 2011.

Nasuprot tome, zemlje arapskog govornog područja bile su ograničeno uključene u takmičenje. Maroko je 1980. godine prvi i jedini put učestvovao s jedinom arapskom pjesmom koja se ikada pojavila na takmičenju. Tunis i Liban povukli su se 1977. odnosno 2005. nakon što su odbili emitirati sadržaj iz izraelske države.

Izvor: Al Jazeera