Haaretz: Izrael krivi svakog osim sebe zbog sramote koja ga je zadesila

Izrael će izvršiti invaziju na Rafah, čak i ako to znači još veći pad u očima svijeta i neće učestvovati na raspravama u Hagu o okupaciji, što znači da se odrekao svog dostojanstva.

Ovako izgleda dio masovnog razaranja koje je Izrael počinio u Gazi (REUTERS/Abed Sabah)

Zbog rata u Pojasu Gaze, Izrael je pao na nivo na kojem nije bio nikada prije, ali on djetinjasto zatvara oči i um ignorirajući sramotu zbog svega što se dešava i ne čini ništa da poboljša svoju poziciju u svijetu i povrati malo svog dostojanstva.

Ovako je Gideon Levy u članku u izraelskom listu Haaretz izrazio svoju percepciju Izraela u svijetu. Istakao je da ne postoji niti jedna zemlja koja je u krajnjoj potrebi za nacionalnim ponosom poput Izraela, koji jednostavna dostignuća prikazuje velikim događajima žudeći za priznanjem poput djeteta, što bi moglo biti korisno da nije izgubio dostojanstvo na važnim pitanjima.

Teško je zamisliti bilo koju drugu zemlju koju bi njeni postupci doveli dva puta u nekoliko sedmica pred Međunarodni sud zbog optužbe za genocid i rasprava o onome što je očigledno nezakonita okupacija, zatim okrivljavanja sudije za antisemitizam i licemjerje, namjerno se suzdržavajući od osporavanja optužbi protiv nje, kao da govori: „Ako zatvorimo oči, neće nas vidjeti. Ako zanemarimo Hag, Hag će nestati.“

Ali Hag živi i diše, a njegovo djelovanje trebalo je da izazove veliku sramotu kod Izraela, jer su njegova ročišta bila kategorična, dosljedna i ozbiljna u pogledu optužbe za genocid, a još više u pogledu okupacije. Međutim, Izrael to ignorira.

Invazija na Rafah

Izrael će izvršiti invaziju na Rafah, čak i ako to znači još veći pad u očima svijeta i neće učestvovati na raspravama u Hagu o okupaciji, što znači da se odrekao svog dostojanstva. Nije mu stalo do toga da bude odbačena država sve dok se ne poduzimaju konkretne mjera protiv nje, smatra autor članka.

Ako se izuzme zračni transport američkog oružja, pravo veta u Vijeću sigurnosti i dosadašnji izostanak sankcija, svaka država ima jednu važnu prednost, a to je njena dobra reputacija, kako kaže autor, a Izrael je odustao od toga, možda zbog očaja, a možda jer osjeća da može živjeti bez dobre reputacije, što svakako nije među faktorima koje uzima u obzir prije i poslije rata, kaže Gideon Levy.

Isti ovaj svijet prije nekoliko godina volio je Izrael – kako to vidi autor članka. Svijet je možda ciničan i voli samo moć, ali postoji pravda i međunarodna pravo, moralna načela, obični narod i javno mnijenje, koji su važni barem koliko i treće mjesto na Evroviziji koje je Izrael proslavio 2023.

Izvor: Agencije