Hoće li Netanyahu uspjeti u opstruiranju sporazuma o razmjeni zarobljenika?

Robert House, pravni stručnjak na Univerzitetu New York, kaže da bi kraj rata doveo do izbora u Izraelu i kraj Netanyahuove političke karijere.

Hamas insistira na trajnom prekidu rata kako bi se implementirao bilo koji sporazum o razmjeni zarobljenika (AFP)

Nakon što se u ponedjeljak sastao s kraljem Jordana, američki predsjednik Joe Biden napisao je na platformi X: ”Dajem vam svoju riječ, radim dan i noć kako bih pronašao načine da sve taoce vratim kući, ublažim humanitarnu krizu, zaustavim terorističku prijetnju i donesem mir Gazi i Izraelu – trajni mir s dvije države za dva naroda.”

Takvi Bidenovi “ambiciozni” komentari dolaze u trenutku kada se zakompliciralo postizanje novog sporazuma o oslobađanju zarobljenika, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošle sedmice odbacio prijedlog Hamasa. Prijedlog je predviđao prekid vatre na 135 dana, a zatim i postepenu uzajamnu razmjenu zatvorenika i zarobljenika, a na kraju i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Prije nego što je u utorak u Kairu održana nova runda pregovora, u kojoj su učestvovali direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns, premijer i katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani te čelnici izraelskih i egipatskih obavještajnih službi, Netanyahu je opisao Hamasovu percepciju sporazuma kao “suludu”.

Netanyahu je naglasio da se rat neće završiti sve dok pokret Hamas ne bude “uništen” te da neće prihvatiti nijedan prijedlog koji bi omogućio pokretu da zadrži kontrolu nad bilo kojim dijelom Pojasa Gaze, kako je naveo.

Veliki napredak

Visoki dužnosnik u Bidenovoj administraciji rekao je novinarima, nakon telefonskog razgovora između Bidena i Netanyahua u nedjelju navečer, da su njih dvojica razgovarali detaljno o mogućoj vojnoj operaciji na grad Rafah u Gazi, ukazavši da je tokom razgovora o još jednom mogućem dogovoru o zarobljenicima s Hamasom postignut ”značajan napredak”.

Pokret Hamas drži oko 130 izraelskih zarobljenika i zatvorenika, uključujući osam Amerikanaca. Njihovo oslobađanje će predstavljati diplomatsku pobjedu predsjednika Bidena, koja mu je očajnički potrebna. Međutim, izvođenje izraelskog kopnenog prodora u grad Rafah osujetit će napore usmjerene na postizanje novog dogovora.

Hamasov televizijski kanal Al-Aksa izvijestio je u nedjelju, pozivajući se na izvor iz komande pokreta, da “napad na Rafah znači uništenje pregovora koji traju sedmicama” te kako “Netanyahu pokušava izbjeći obaveze na osnovu sporazuma o razmjeni zarobljenika tako što čini genocid i dovodi do nove humanitarne katastrofe u Rafahu.”

Hamas tvrdi kako i dalje zahtijeva da svaki sporazum o zarobljenicima uključuje i sveobuhvatni prekid vatre koji bi okončao rat u Gazi i doveo do ulaganja napora za obnovu i ukidanje opsade. Međutim, Izrael kaže da se neće obavezati na okončanje rata u okviru bilo kakvog sporazuma.

Američki državni sekretar Anthony Blinken priznao je – prije nekoliko dana – da će Washington nastaviti vršiti pritisak kako bi se postiglo privremeno primirje, zaustavile borbe i oslobodili zatočenici, ali da ima još mnogo posla koji se treba obaviti.

Optimizam

S obzirom na to da Netanyahu i Hamas nisu spremni napraviti ustupke, izraelska agresija se nastavlja, dok se približava mogući izraelski napad na grad Rafah, u kojem je utočište trenutno pronašlo najmanje 1,4 miliona raseljenih Palestinaca.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da bi usmjeravanje izraelskih kopnenih operacija na Rafah moglo “povećati humanitarnu noćnu moru, što bi imalo ogromne i neopisive regionalne posljedice”.

U isto vrijeme, ministri vanjskih poslova Katara i Sjedinjenih Američkih Država u svojim odvojenim izjavama izrazili su optimizam, kada je riječ o odgovoru Hamasa na prijedlog sporazuma o zarobljenicima, što Doha općenito vidi kao pozitivan odgovor.

Blinken je izjavio kako vjeruje da je dogovor još na dohvat ruke uprkos prethodnim komentarima premijera Netanyahua u kojima je odbacio Hamasovu kontraponudu.

Blinken je na konferenciji za novinare po završetku svoje nedavne turneje po Bliskom Istoku rekao: “Imali smo priliku razgovarati s Izraelskom vladom o odgovoru koji je Hamas poslao na prijedlog koji su sačinile Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipat za oslobađanje preostalih zarobljenika i produženje humanitarnog primirja.”

“Ono što vam mogu reći o ovim diskusijama je da, iako u Hamasovom odgovoru postoje neke stvari koje su očito bespredmetne, vjerujemo da to stvara prostor za postizanje sporazuma. Radit ćemo na tome neumorno dok ne stignemo do toga”, dodao je.

Netanyahuovo opstruiranje

Profesor Robert House, pravni stručnjak na Univerzitetu New York, smatra da sporazum znači prekid neprijateljstava te da će to dovesti do izbora u Izraelu. Prema tome, to znači i kraj Netanyahuove političke karijere, tako da on nikada neće pristati da se rat zaustavi.

Martin Indyk, američki pregovarač između Izraelaca i Palestinaca u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i stručnjak u Vijeću za vanjske odnose, također je napao Netanyahua.

U objavi na platformi X je napisao: “Netanyahuovo insistiranje na apsolutnoj pobjedi nad Hamasom, njegovo odbacivanje Hamasovih uslova za razmjenu zarobljenika i njegovo umanjivanje značaja njihovog vraćanja ukazuju na to da on više ne pokušava postići dogovor s ovim pokretom.”

U međuvremenu, porodice osoba koje se još nalaze u zatočeništvu i ratnih zarobljenika apeliraju na izraelskog premijera da odobri sporazum o razmjeni.

Izvor: Al Jazeera