Šta je ostalo od mafijaškog klana Cosa Nostra?

Snaga italijanske mafije je u njenoj sposobnosti da stvori i održava kontakte ne samo sa običnim ljudima koji je štite, već sa ljudima iz institucija, preduzetnicima, političarima.

Na pitanje da li već postoji mafijaški nasljednik, u italijanskoj javnosti pojavilo se nekoliko imena koja bi mogla da zamijene Mattea Messinu Denara (Reuters)

Posle smrti najozloglašenijeg mafijaša Mattea Messine Denara, koji je osuđen na šest doživotnih kazni zatvora kada je u januaru ove godine uhapšen, italijanska javnost se sada pita: ko će naslediti poslednjeg velikog šefa mafijaškog klana Cosa Nostra?

U trenutku hapšenja, Denaro je bolovao od raka debelog creva, a njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se dok je boravio u Aquili, jednom od najstrožih zatvora u Italiji, u kojem važi težak zatvorski režim 41-bis za kažnjavanje najtežih zločina mafije i za terorizam. Nakon što je upao u ireverzibilnu komu, preminuo je 25. septembra.

Najtraženiji kriminalac na svijetu

Među najbližima oduvek poznat kao „u Siccu“ ili mršavko, a u narodu poznatiji po nadimku Diabolik, protagonisti italijanskog stripa čiji je i sam bio fan, Messina Denaro bio je najjača karika bez koje bi uticaj italijanske mafijaške grupe Cosa Nostra verovatno bio doveden u pitanje. Posle hapšenja jednog od najvećih, šefa nad šefovima, „capo dei capi“, Salvatora Toto Riine, Denaro je postao najvažniji mafijaški naslednik, za kojim je raspisana poternica 1993. godine.

Sve vreme živeo je na svojoj Siciliji, u pokrajini Trapani, nedaleko od svog rodnog grada Castelvetrana, odakle je nastavio da upravlja poslovima i imovinom akumuliranom zahvaljujući trgovinom drogom, iznudama, pranjem novca, ulaganjima u energiju vetra, u nekretnine, u turizam, kao i u mnoge druge sektore, stekavši bogatstvo vredno četiri milijarde evra.

Za njim je raspisana međunarodna poternica, a uhapšen je tek posle tri decenije, bez pružanja većeg otpora, u jednoj bolnici u Palermu u kojoj se lečio.

Optužen je i za ubistvo dvojice najpoznatijih sudija – Giovannija Falconea i Paola Borsellina. Poznato je da se hvalio time koliko je ljudi pobio i kako može da „napuni jedno groblje“ svojim žrtvama. Za njegova zverstva, italijanski pisac Roberto Saviano, koji već skoro čitavu deceniju živi pod zaštitom, kaže da su urušila svu etiku koja je nekada postojala u klanu Cosa Nostra.

Cosa Nostra nije nestala

Snaga italijanske mafije je u njenoj sposobnosti da stvori i održava kontakte ne samo sa običnim ljudima koji je štite, već pre svega sa ljudima iz institucija, sa preduzetnicima, sa političarima.

„Njena sposobnost stvaranja sistema i mreže odnosa je ogromna. Tako da ne treba da nas čudi to što su se dva najjača mafijaška klana, Cosa Nostra i ‘Ndrangheta, sa juga zemlje preselila na sever i tu uspela da se ukorene“, kaže Antonio Nicaso, italijanski pisac i ekspert za mafiju.

Za razliku od kriminalaca koji trguju pre svega drogom i koji upravljaju kriminalnom organizacijom ‘Ndrangheta, poreklom sa Kalabrije, mafijaški bosovi kao što su Riina, Provenzano i Denaro, ostali su verni pravilima, svojim ljudima i teritoriji. Oni su tokom godina koje su proveli u bekstvu ostali u svojoj zemlji, dok trgovci drogom upravo rade suprotno, menjajući zemlju i identitet, sa ciljem dominacije na novoj teritoriji radi preuzimanja tržišta narkoticima.

Jedan od ogromnih kapaciteta mafijaških klanova jeste njihova transformacija, te Antonio Nicaso tvrdi da će Cosa Nostra nastaviti da postoji sve dok joj deo društva daje legitimitet za opstanak.

„Ovaj mafijaški klan nema više tu snagu kakvu je imao pre 30 godina. Neće više postojati samo jedan šef, kao što je to bio Toto Riina. Međutim, postojaće više bossova i to iz razloga što Cosa Nostra to želi tako“, smatra Nicaso.

Ko će biti novi mafijaški boss?

Messina Denaro nije nikada bio vladar kao njegovi prethodnici.

„On je bio čovek na putu tranzicije između stare i nove Cosa Nostre“, kaže Pietro Grasso, bivši javni tužilac za borbu protiv mafije, dodajući da se ova kriminalna grupa godinama unazad menjala, uspostavljajući nove sisteme u mafijaškoj hijerarhiji.

Teritorija na kojoj je vladao Denaro koncentrisana je u gradu Trapani i oko njega. Grad u koji su u prošlosti dolazili mlađi članovi klana iz SAD-a, kako bi učili pravila ponašanja i postali „časni ljudi“ sutrašnjice. Jedno od pravila iz prošlosti je da bi posle njegove smrti, upravo neko sa te teritorije trebalo da ga nasledi.

Na pitanje da li već postoji mafijaški naslednik, u italijanskoj javnosti pojavilo se već nekoliko imena koja bi mogla da zamene Messinu Denara. Reč je o Giovanniju Motisi, jednom od najpouzdanijih ubica ove mafijaške organizacije. Ovaj 64-godišnjak zbog svojih kriminalnih dela osuđen je na doživotnu robiju, ali je u bekstvu još od 1998. godine. Zatim, priča se takođe i o vladavini Settima Minea, najstarijeg mafijaškog bossa, 85-godišnjaka koji je po profesiji zlatar, više puta hapšen i trenutno u zatvoru.

Spominje se i Stefano Fidanzati, 70-godišnji kralj droge, za kojeg bivši tužitelj protiv mafije Pietro Grasso smatra da ima dobre šanse za nasledstvo. Međutim, moguće je da će najozloglašenijeg mafijaša, po prvi put da zameni i neko mlađi. Reč je o 49-godišnjem Giuseppeu Auteriju, poznatiji po nadimku „Vassoio“ (poslužavnik), koji je već godinama u bekstvu.

Izvor: Al Jazeera