Hande Taner: Mladi muslimani su među najugroženijim članovima evropskog društva

O položaju mladih iz muslimanskih zajednica u Evropi govori predsjednica Foruma evropskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija.

Umjesto da ohrabrujemo emigraciju, kao muslimanska omladina moramo uložiti jače napore da se dalje angažujemo u društvu i zagovaramo naša prava, poručuje Hande Taner (Ustupljeno Al Jazeeri)

Izazovi mladih iz muslimanskih zajednica u Evropi su izuzetno složeni i često predstavljaju prostor sukobljavanja različitih interesa i percepcija. Rijetko se čuje argumentovan i autentičan stav mladih evropskih muslimana o njihovom položaju, pravima, predrasudama i stereotipima jer je ovaj dio društva često izložen dvostrukim pritiscima i očekivanjima.

Hande Taner je predsjednica Foruma evropskih muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO) sa sjedištem u Briselu. Forum je osnovan 1996. godine i djeluje kao panevropska mreža sa 31 članicom iz 21 zemlje. FEMYSO okuplja najprogresivnije mlade evropske muslimanske lidere. Ima i više članica iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Sjeverne Makedonije tako da se njegove aktivnosti osjete i na Balkanu, ali i glas Bošnjaka i Albanaca preko FEMYSO-a u Briselu.

Hande Taner je NVO aktivistkinja iz Holandije. Ima dvostruku master diplomu studija evropskih poslova na Sciences Po Paris i London School of Economics. Izabrana je za predsjednicu FEMYSO-a u septembru 2021. godine na dvogodišnji mandat. U ranijem sastavu izvršnog odbora bila je zadužena za medije i vodila je kampanju FEMYSO-a za izbore za Evropski parlament 2019. godine.

U povodu Evropskog omladinskog događaja (European Youth Event), razgovaramo sa Taner o aktivnostima i djelovanju FEMYSO te o izazovima mladih muslimana u Evropi.

  • Možete li nam predstaviti FEMYSO?

– FEMYSO je najprepoznatljivija i najutjecajnija muslimanska omladinska platforma u Evropi i redovno se oglašava i konsultuje sa evropskim, državnim i drugim institucijama o pitanjima koja se odnose na muslimansku omladinu.

Koristimo ovu mrežu da uspostavimo progresivnu platformu za mlade koji žele da se okupe, umreže, podijele svoja iskustva, ideje i najbolju praksu. Naša ogromna mreža omogućila je mladim muslimanima da se sastaju, rade na projektima i kampanjama koje su pokrenute na lokalnom, nacionalnom i kontinentalnom nivou. Također osiguravamo prostor našim članicama da se sastanu sa drugim aktivistima, organizacijama civilnog društva i institucijama koje djeluju na evropskom nivou.

FEMYSO je razvio uspješnu dvosmjernu saradnju sa Evropskim parlamentom, Evropskom komisijom, Vijećem Evrope, Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Ujedinjenim narodima i nizom drugih značajnih organizacija na evropskom i međunarodnom nivou.

  • Šta je Evropski omladinski događaj (EYE) i šta je bio fokus ovogodišnjeg skupa?

– European Youth Event (EYE) je događaj koji se održava svake dvije godine i okuplja mlade ljude iz cijele Evrope kako bi raspravljali o najvažnijim pitanjima s kojima se kontinent suočava. Skup služi kao platforma za mlade za razmjenu ideja, diskusije i oblikovanje budućnosti Evrope. Za muslimansku omladinu ovaj skup je posebno važan.

EYE igra vitalnu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga i razumijevanja. Događaj okuplja mlade različitih vjerskih sredina, pružajući platformu za otvorene razgovore, promociju tolerancije i međusobnog poštovanja. Kroz dijalog i saradnju, učesnici uče da prebrode predrasude, razotkriju stereotipe i grade mostove između različitih vjerskih zajednica.

U svjetlu evropskog i globalnog konteksta i uoči evropskih izbora 2024. godine, dio programa ovog izdanja bio je fokusiran na ulogu demokracije i angažmana mladih.

  • Kakve je poruke na skupu uputio FEMYSO i šta su ciljevi vašeg djelovanja u budućnosti?

– Kao FEMYSO, na ovom izdanju EYE fokusirali smo se na zagovaranje u tri ključne oblasti: obrazovanje, kultura i diskriminacija. To je zato što naš trenutni obrazovni sistem jednostavno nije primjeren svrsi, to je zato što se interkulturalnom i međureligijskom obrazovanju ne pridaje odgovarajuća važnost i zato što naše evropske institucije nisu voljne da se efikasno bore protiv diskriminacije zbog politike isključivanja nekih od najvažnijih članica.

  • Na Evropskom omladinskom događaju 2021. godine desio se atak desničara na predstavnike FEMYSO-a. Kakve su reakcije bile na taj čin i šta se od tada promijenilo?

– Prije dvije godine vidjeli smo krajnje desničarsku delegaciju kako uznemirava članove obje delegacije FEMYSO-a. Ovaj čin agresije s pravom je osudilo rukovodstvo evropskih institucija, pismom koje su potpisala 152 evropska parlamentaraca u kojem se poziva na istragu o tome incidentu.

Svjedočili smo i provokacijama i ove godine. Trenutno smo u razgovoru sa kolegama u organizacionom timu kako bismo osigurali da se poduzmu najsnažnija moguća akcija da pokažemo da je muslimanska omladina dobrodošla na ovakve susrete. Rukovodstvo Zelene stranke u Evropskom parlamentu upravo je ove sedmice uputilo pismo podrške našoj omladini i predsjedniku Evropskog parlamenta kao reakciju na ovo.

  • Muslimani i druge manjine su i dalje stigmatizirane u EU zbog čega je sve više onih koji iseljavaju u SAD, Tursku ili druge države gdje ugodnije mogu živjeti i razvijati se. Da li su upravo mladi muslimani najugroženiji segment evropskog društva?

– Mladi muslimani su definitivno među najmarginalizovanijim i najstigmatizovanijim članovima evropskog društva. Međutim, umjesto da ohrabrujemo emigraciju, kao muslimanska omladina vjerujemo da moramo uložiti jače napore da se dalje angažujemo u društvu i zagovaramo naša prava zajedno sa našim liderima koji su odgovorni za služenje svim zajednicama, uključujući i našu.

Izvor: Al Jazeera