Šta do sada znamo o ukrajinskoj kontraofanzivi?

Al Jazeerin urednik Alex Gatopoulos objašnjava dinamiku nove faze u šesnaestomjesečnom ratu.

Ukrajinske snage u Makarivki u videu s društvenih medija (Reuters)

Ukrajinske snage pokazale su se vrlo vještim u prikrivanju svojih strateških ciljeva, koristeći prevare, dezinformacije i premještanje trupa s jednog područja na drugo, ostavivši ruske vojne planere da samo nagađaju o njihovom sljedećem potezu.

Nakon što su rekle da će početi svoju kontraofanzivu uljeto, kijevske snage sada su pojačale pojačavaju napade, i to s određenim uspjehom.

Kasno u ponedjeljak, predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je vojnicima za oslobađanje teritorija od ruskih okupatora. Ali zasad su dobici marginalni.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je dosad ponovo zauzeto najmanje sedam sela.

Nakon što je počela potencijalno duga i krvava serija borbi, očekuje se da će se Ukrajina boriti svim silama da povrati teritoriju izgubljenu u prvim mjesecima invazije. Veliki dio ukrajinskog novog naoružanja je sa Zapada i izgleda da su snage Kijeva u dobroj poziciji za ofanzivi, ali se čini i da u nekim područjima Rusija jača defanzivne položaje.

Evo šta biste trebali znati o očiglednim počecima ukrajinskog pritiska.

Šta se do sada dogodilo?

Ukrajina je pokrenula višestruke napade i osvojila teritoriju na nekoliko mjesta duž dugačke linije fronta s Rusijom.

Na sjeveru, ukrajinske snage pomakle su se prema istoku i granici zemlje sa Rusijom, sa regijom Belgorod.

Krajem maja Rusija je prebacila trupe u Belgorod nakon što su proukrajinske snage pokrenule napade duž cijelog tog dijela granice, napadajući ruske gradove i centre snabdijevanja.

Na istoku Ukrajine, oko Bahmuta, bjesne borbe u blizini spaljenog grada.

Rusija je prošlog mjeseca zauzela Bahmut u ukrajinskoj regiji Donjeck nakon što su obje strane izgubile hiljade vojnika. Ukrajinske snage sada vrše pritisak na ruske odbrambene položaje sjeverno i južno od grada, s mogućim ciljem da ga okruže i tamo zarobe ruske jedinice.

No, glavni fokus dosad je bio na jugu, u Zaporožju, poprištu intenzivnih borbi. Ruski napadi oko grada Vuhledara u Donjecku nedavno su odbijeni, pri čemu su neke dobro obučene ruske jedinice potpuno uništene.

Sada, s Ukrajinom u ofanzivi, dolazi do usklađenog pritiska duž širokog fronta, a u posljednjih nekoliko dana zauzeto je nekoliko sela.

Borbe su bile krvave. Ukrajinske trupe morale su se probijati kroz dobro pripremljene ruske odbrambene linije i minska polja dok su ih granatirale dobro postavljene ruske artiljerijske baterije.

​Ukrajinska dalekometna vatra bila je daleko učinkovitija od neprijateljske, ali ruske snage su naučile teške lekcije. Ruske operacije sa dronovima i u borbi protiv dronova sada su mnogo učinkovitije. Daleko su brži u korištenju svoje artiljerije jer obje strane sada mogu preciznije nadzirati ratište, što taktičko iznenađenje čini puno težim.​​

To dovodi do teške pozicione borbe s manjim teritorijalnim dobicima prije nego što Ukrajina napravi iskorak koji može iskoristiti.

Precizna ukrajinska dalekometna vatra iz baterija HIMARS koje je isporučio SAD i krstarećih projektila „Storm Shadow“, koje je poslala Velika Britanija, znači da će ruskim snagama biti teško održavati snabdijevanje svojih trupa na prvoj liniji, što je ključni faktor u svakoj ofanzivi.

Kakav bi učinak moglo imati rušenje brane Nova Kahovka?

Uništenje brane Nova Kakhovka 6. juna značajno je naštetilo Ukrajinu, a humanitarni i ekonomski danak je bolan.

Herson se sada suočava sa ekološkom katastrofom, nakon što je već pretrpio težak teret rata i okupacije. Dok nastoje pomoći i evakuirati veliki broj stanovnika, a istovremeno im osigurati hranu i sklonište, ukrajinske vlasti ubrzano troše resurse.​

Nivo vode u uzvodnom rezervoaru dramatično je pao, zbog čega je sve teže koristiti vodu za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Enerhodaru.

Rušenje brane također utiče na teritoriju pod ruskom kontrolom. Kanal kojim dolazi većina slatke vode na Krim, sada je prekinut.

Obnavljanje ove opskrbe vodom, koju je prvo prekinula Ukrajina 2014. kada je Moskva anektirala poluotok, bio je strateški ruski ratni cilj.​

Gubitak njegove opskrbe znatno će otežati život Rusima na Krimu jer su lokalni rezervoari pri kraju, uprkos pokušajima Moskve da iskopa bunare i preusmjeri vodu.

Taktički gledano, to je također prepreka za svaki potencijalni ukrajinski napad preko rijeke.

Oblik donjeg dijela rijeke Dnjepar značajno se promijenio, dok poplavne vode komplikuju sve moguće prelaze ukrajinskih snaga, čineći ih manje vjerovatnim u bliskoj budućnosti.

Ruske snage navodno su se povukle istočno od obale rijeke, kako bi ojačale odbrambene položaje oko fronta u Zaporožju.

​Neke od ruskih najbolje obučenih jedinica zračne i mornaričke pješacije, zajedno s jedinicama iz dobro opremljene 49. kombinovane armije, sada su pomaknute s rijeke i poslane da popune sve rupe koje bi Ukrajinci mogli pokušati probiti u narednim danima.​

Koji su strateški ciljevi Ukrajine?

Promatrači su bili iznenađeni dosadašnjim smanjenim kretanjem ukrajinskih jedinica u kontraofanzivi.

Dobici su bili mali dok ukrajinske trupe ispituju put naprijed, dobro znajući da su ruske jedinice nasuprot njih imale mjesece za pripremu odbrane.

U isto vrijeme, ova kontraofanziva se upoređuje sa ukrajinskim napadom u septembru prošle godine, kada su se ukrajinske snage istakle u teškim borbama i strateškoj prevari da zauzmu dijelove teritorije u nekoliko dana.

Ruski okupatori su bili natjerani u bijeg pred nadolazećim ukrajinskim oklopnim kolonama, tokom najkinetičnije i najvidljivije faze napada koji je planiran mjesecima.

Ukrajina je uništila ruske snage u bitkama iscrpljivanja prošlog ljeta na sjeveroistoku, nakon čega je uslijedila varka u Hersonu, koja je navela Rusiju da pošalje desetke hiljada vojnika u regiju. Tada su bili odsječeni od snabdijevanja ukrajinskom dalekometnom vatrom. Ruske snage ostale su na cjedilu i bile su neučinkovite, dok su u kontranapadima Ukrajinci probijali ruske linije koje su bile lišene pojačanja.

Ukrajina je uvijek bila taktički spretnija, kontrolišući prirodu bitaka koje vode njene snage, dok su Rusi uglavnom reagovali na situacije koje nisu sami odabrali.

Gdje će ukrajinske snage zadati svoje glavne udare i kojim redoslijedom, nije poznato, ali njihova sposobnost strateškog razmišljanja pokazuje da je ova kontraofanziva jedva počela.

Kad bude ozbiljna, mogla bi iznenaditi Ruse.

Izvor: Al Jazeera