Komunisti osvojili Graz i Salzburg, imaju li snage i za pohod na parlament

Komunistička partija do sada nije imala gotovo nikakav izborni uspjeh na državnom nivou, ali rezultati u Grazu i Salzburgu mogli bi promijeniti njenu budućnost.

Sa 34-godišnjim Kay-Michaelom Danklom na čelu, Komunistička partija Salzburga ostvarila je sjajan rezultat (KPO)

Rezultati izbora održanih krajem aprila za parlament federalne jedinice Salzburg izazvali su zabrinutost u redovima velikih političkih partija na političkoj sceni Austrije. Komunistička partija Austrije (KPÖ) ostvarila je historijski uspjeh osvojivši 11,7 posto glasova.

Kada je prije dvije godine na lokalnim izborima u drugom po veličini austrijskom gradu Grazu pobijedila kandidatkinja Komunističke stranke Elke Kahr, bio je to šok za austrijsku i evropsku javnost. Kako je tada kazala i sama Kahr, pobjeda je bila iznenađenje i za nju.

Svi su vjerovali da je to samo trenutak u kojem su građani nezadovoljni situacijom odlučili kazniti velike partije, ali da je to prolazno. Dvije godine kasnije, nakon što su komunisti ostvarili historijski rezultat u četvrtom po veličini austrijskom gradu Salzburgu, politički komentatori u Austriji slažu se da je stvar ipak ozbiljna.

Kada u dva od četiri najveća grada imate političku partiju koja odlučuje o najbitnijim životnim pitanjima, onda se više ne može govoriti o biračkom hiru, već o partiji koja je tim biračima ponudila konkretne programe.

Komunistička partija do sada nije imala gotovo nikakav izborni uspjeh na državnom nivou, ali rezultati u Grazu i Salzburgu mogli bi promijeniti njenu budućnost. Anketa provedena sedmicu dana nakon uspjeha na izborima u Salzburgu pokazala je da bi, da se danas održavaju parlamentarni izbori u Austriji, Komunistička partija osvojila sedam posto glasova i postala parlamentarna stranka. A sedam dana prije uspjeha u Salzburgu, popularnost komunista na saveznom nivou bila je na samo jedan posto.

Prioritet lokalne teme

Historičarka i viša naučnica u Centru za studije jugoistočne Evrope Univerziteta u Grazu, Armina Galijaš za Al Jazeeru kaže kako se tajna uspjeha austrijskih komunista najviše krije u nezadovoljstvu birača radom socijaldemokrata.

„Oslabljena socijalistička partija SPÖ, najvećim dijelom svojom krivicom, je prvi razlog uspjeha komunističke partije KPÖ. Tradicionalni birači socijalističke partije, uglavnom radnička populacija, su mahom počeli glasati za desničarski FPÖ, koji im obećava socijalnu pravdu. Jednu manju grupu tih uglavnom razočaranih socijalista uspjela je na lokalnom nivou preuzeti komunistička partija sa sličnim obećanjima, ali bez populističkog nacionalizma. Kako SPÖ još uvijek dominira Bečom, kao najvećim gradom i vodi ga još uvijek dobro, KPÖ se prvo učvrstila u Grazu, a odnedavno i u Salzburgu“, kaže ona.

Austrijski politički analitičari ističu kako uspjeh komunista pokazuje i da su građani pomalo razočarani politikom Socijaldemokratske partije, koja se sve više odmiče od socijaldemokratskih ideja i prihvata klasičnu neoliberalnu politiku.

Socijaldemokratska partija Austrije, koja je odigrala historijsku ulogu u stvaranju jakog socijalnog austrijskog sistema u posljednja tri desetljeća sve više se okretala neoliberalnim idejama, što je navelo dio razočaranih birača ove partije da se okrenu i daju podršku Komunističkoj partiji, koja je građanima ponudila program koji se sadržavao isključivo svakodnevna životna pitanja.

„Da, SPÖ sve više gubi povjerenje svojih tradicionalnih birača. Tzv. preuzimanje neoliberalne politike je samo jedan od razloga“, navodi Galijaš.

Uprkos velikom uspjehu u dva od četiri najveća austrijska grada, Komunistička partija Austrije do sada nije mogla računati na veliku podršku na saveznom nivou. Galijaš ističe kako, ipak, nije realno za očekivati da bi KPÖ mogla zauzeti neku značajniju poziciju na saveznom nivou.

„Njihove teme su uglavnom vezane za lokalnu politiku kao npr. pristupačni i jeftiniji stanovi, zaštita podstanara, financijska podrška najugroženijima po pitanju energije i sl. Za očekivati je da bi i sami birači KPÖ sa lokalnog nivoa, na saveznom nivou ipak birali neku drugu opciju. KPÖ nema program, a ni nosioca/nositeljicu tog programa koji/a bi značajnije mogao uticati na političku scenu na saveznom nivou“, zaključuje ona.

Saradnja sa sindikatima

Komunisti su u Salzburgu na ovim izborima ostvarili 30 puta bolji izborni rezultat u odnosu na izbore prije četiri godine, uprkos oskudnom partijskom budžetu.

Vodstvo partije stvorilo je jak odnos sa predstavnicima austrijskih sindikata, koji imaju gotovo milion i po članova. Sve to donijelo im je izvanredan i neočekivan rezultat.

Analitičari smatraju kako je ovakav izborni rezultat austrijskih komunista dobar za društvo iz dva razloga.

Prije svega, pod pritiskom gubitka tradicionalnih birača, to može biti pokazatelj socijaldemokratama da se vrati svojim izvornim idejama i vrate se sa centra prema ljevici.

I najvažnije, ponovnim prihvatanjem socijaldemokratskih ideja ponovo će doći u priliku da vrate povjerenje birača, koji su se u sve većoj ekonomskoj krizi i povećanju životnih troškova počeli okretati i krajnje desničarskim partijama.

Izbori koji bi trebali biti održani naredne godine bit će najbolji pokazatelj snage Komunističke partije i dat će odgovor na pitanje da li je ova partija sposobna postati stranka koja će donositi odluke i na saveznom nivou.

Izvor: Al Jazeera