Uprkos ogromnim gubicima, Rusija sprema novu ofanzivu

Rusi već imaju u Ukrajini ogromne žrtve i pitanje je koliko su u stanju, logistički i organizacijski, podnositi takve žrtve jer ih nemaju više odakle nadoknaditi, ukazuje Gordan Akrap.

Ruske snage naišle su na snažan otpor u Bahmutu (EPA)

Prvo su u zapadnim medijima počele da cirkulišu špekulacije i pojavljuju analize u kojima se tvrdilo kako Rusija sprema novu veliku vojnu ofanzivu na istoku Ukrajine. Nakon jednogodišnjeg, po svim parametrima, neuspješnog rata djelovalo je pomalo nevjerovatno da ruski vojno-politički vrh zaista planira pokrenuti novu masivnu vojnu akciju, koja bi za cilj imala osvajanje ukrajinskog teritorija.

Potom su identične informacije počele da dolaze od izvora koji, po prirodi svog posla, imaju mnogo dublji uvid u ratno stanje. Analiza kretanja vojnog osoblja, premještanje trupa i aktiviranje infrastrukturnih i komunikacijskih ruta naveli su i pripadnike zapadnoevropskih obavještajnih agencija da se slože sa sumnjama nezavisnih vojnih analitičara: Rusija sprema novu ofanzivu.

U posljednje vrijeme, naročito posljednjih dana, upozorenja o tome da Rusija sprema novu ofanzivu postaju sve glasnija i iz same Ukrajine. Najviši politički i vojni dužnosnici zemlje alarmantno upozoravaju da je Rusija „na rubu“ nove velike masovne ofanzive, koja treba da se dogodi u februaru i da koincidira sa godišnjicom početka ruske agresije.

Diskutabilno je koji su ciljevi ruskih vojnih planova nakon godinu dana borbenih neuspjeha, ali većina je ubijeđena kako Rusija želi, ako ništa drugo, izvojevati barem neku vrstu simboličke pobjede, koju bi onda, propagandom, vlastitoj javnosti nastojala predstaviti kao vojni uspjeh.

Upozorenja ukrajinskih zvaničnika

Šef ukrajinske nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov rekao je u intervjuu, koji je dao za agenciju Reuters, da će Kremlj u novim napadima biti fokusiran na sjeveroistočni Harkov ili regiju Zaporožje.

“Naravno da će pokušati ofanzivu u smjeru Harkova ili Zaporožja. Koliko će uspjeti, ovisi o nama”, rekao je Danilov.

Najviši ukrajinski dužnosnici, među kojima je i predsjednik Volodimir Zelenski, rekli su da će Moskva pokušati pokrenuti još jednu veliku ofanzivu sa novomobiliziranim trupama u narednim sedmicama, kako se približava godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

“Oni moraju svom narodu pokazati neki uspjeh i imaju veliku želju napraviti, kako to oni vide, nešto veliko, do tog datuma”, rekao je Danilov.

Posljednji u nizu od onih koji je upozorio da Rusija sprema veliku ofanzivu u februaru je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, koji tvrdi da je Rusija prikupila hiljade novih vojnika i da bi mogla pokrenuti akciju kako bi obilježila godišnjicu početka invazije.

I dok je posljednjih mjeseci javnost iščekivala ukrajinsku ofanzivu, naročito nakon što su u zemlju počeli pristizati njemački tenkovi Leopard, izgleda da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio prirediti još jedno iznenađenje. Postavlja se pitanje, koliko će uspješna biti ofanziva, koja je po mnogim parametrima već počela, i koju cijenu će Rusija platiti za eventualne vojne pobjede na terenu.

Dvije vojne taktike

Nije uopšte sporno da će u jednom trenutku Ukrajina izvesti protuudar i krenuti u oslobađanje okupiranih područja, kaže Gordan Akrap, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih ratova. Ali, u očekivanju ruske ofanzive naglašava da se dvije strane vode s dvije sasvim različite vojne doktrine i od ta dva pristupa zavisi, u konačnici, ishod rata.

„Prvo, Ukrajina čuva svoju ljudstvo, živu silu od nepotrebnih gubitaka što se pokazalo od prvog dana rata. S druge strane, Rusi ne prezaju čak ni od masovnih žrtava za postizanje vlastitih ciljeva. Ono što Rusija sada radi jeste da napada otprilike na način kao što je radila u prvoj fazi invazije na Ukrajinu, krajem veljače prošle godine. Tada su napadali i koristili komunikacije kako bi dolazili i ispunjavali ciljeve koji su postizali. Problem je što oni i sada napadaju komunikaciju jer napadaju na manji dio područja i napadaju koristeći ceste koje su prohodne i ne ulaze sve više na zemljište, ne ulaze previše u prostor“, kaže Akrap.

Kada se analizira situacija u Ukrajini jasno je da je Rusija već pokrenula snažne ofanzivne, vojne operacije, što se najbolje može vidjeti na primjeru Bahmuta. I na toj tački Rusi su naišli na neočekivano snažan ukrajinski otpor, kaže Akrap.

„Rusi su praktički već pokrenuli snažne operacije uzimanja Bahmuta i tog šireg područja. Međutim, naišli su na tvrdi otpor, jer Ukrajina ima dobro razvijen sustav obrane i Rusi imaju sada u Ukrajini ogromne žrtve i pitanje je koliko su u stanju, logistički i organizacijski, podnositi takve žrtve jer ih nemaju više odakle nadoknaditi“, kaže Akrap.

Rusi gube mnogo ljudstva

Problem sa ruskim ofanzivnim djelovanjem je što neprekidno gube mnogo ljudstva, koje je teško nadoknaditi, pojašnjava Akrap. U borbama oko Bahmuta Rusi u posljednje vrijeme bilježe velike gubitke među svojim najelitnijim jedinicama.

„Rusi su izgleda bacili posljednju kartu i upravo u bitkama oko Bahmuta upotrijebili su elitne postrojbe i imaju velike gubitke. A da napravite postrojbu padobranaca ili specijalnih postrojbi treba vremena, sredstava i logistike. Procjena je da će Rusi uskoro izgubiti napadački potencijal tako da već od travnja neće biti u stanju izvoditi ozbiljnije napadne operacije. Sada pokušavaju uhvatiti posljednji vlak da još nešto osvoje da mogu reći da su ispunili ciljeve i pokušati prisiliti Ukrajinu i zapad da se krene u neku vrstu pregovora. Mislim da od toga neće biti ništa“, kaže Akrap.

Po Akrapovim procjenama, ukrajinski protuudar mogao bi ubrzo uslijediti. Neke stvari im, i pored kontinuiranog naoružavanja vojske, nisu išle u prilog. Najviše topla zima, jer ukrajinska taktika računa na prodor u prostor, uz izbjegavanje komunikacijskih linija. S dolaskom proljeća i toplijeg vremena može se očekivati ukrajinski protuudar, kaže Akrap. Objašnjava da će tek kada se zemlja „stvrdne“ njemački Leopardi biti u potpunosti ofanzivno upotrebljivi.

„Napad će biti izveden kada se stvore za to uvjeti, jer će ova zima biti blaga i pitanje je hoće li biti kiša u ožujku i travnju, te hoće li se u travnju ili početkom svibnja zemlja dovoljno osušiti da može izdržati teret oklopnih mehaniziranih postrojbi, a do tada će i Leopardi biti u Ukrajini. Oni manje propadaju u zemlju u odnosu na druge tenkove s kojima raspolaže Ukrajina. Ukrajina će moći sredinom travnja krenuti u oslobađanje prostora“, zaključuje Akrap.

Izvor: Al Jazeera